Lokakuun ensimmäinen aamu: Miten 10 aamuvinkkiä käytännössä toimi

Aamun leikkiaikaAjattelin lokakuussa parantaa aamujen laatua. Tavoitettani tukien kirjoitin 10 vinkkiä aamuun.

Itse uskon siihen, että kun herää aikaisin, niin ehtii kuntoilla, suunnitella ja toteuttaa sekä viettää aikaa läheisten kanssa.

Hyvin tai huonosti käyntiin lähtenyt aamu määrittää koko päivää ja sitä kautta arkea laajemminkin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki voisivat olla aamuvirkkuja.

Selvää on myös, että usein aamuissa on sellaisia yllätystekijöitä, että suunnitelmat eivät pidä. Lisäksi elämäntilanteet ovat erilaisia. Jollain myöhäiseen iltaan ajoittuva harrastus voi olla oikein hyvä syy sille, että aamulla aikaisin herääminen on mahdotonta.

Tänään kokeilin kuitenkin omassa arjessani sitä, miten edellisenä päivänä kirjoittamani 10 vinkkiä aamuihin käytännössä voisi toimia.

Ohessa siis ensimmäisen aamun kulku:

– klo 4:30: Herätyskello soi. Makaan sängyssä ja mietiskelen pöpperöisenä tulevaa päivää. Luen puhelimestani ensimmäisenä edellisenä päivänä kirjoittamani vinkkilistan läpi.
– klo 4:38: Nousen ylös. Käyn vessassa, ajan parran ja keitän teetä.
– klo 4:45: Käyn läpi päivän työlistan, suljen silmät ja visualisoin mielessäni päivän kulun, luen päivän lehden ja aamun uutiset.
– klo 5:00: Juon teen, tarkistan päivän sään, vaihdan juoksukamat päälle
– klo 5:10: Vien roskat ja lähden juoksemaan (10,02km, 49:10). Juostessa kuuntelen inspiroivaa musiikkia ja annan mielen vaeltaa vapaasti menneissä ja tulevissa jutuissa.
– klo 6:00: Kotiin ja suihkuun, pusut perheenjäsenille, jotka ovat juuri heräilemässä
– klo 6.15: Sähköpostien läpikäynti
– klo 6.30: Lapsi juoksee sängystä halimaan. Aikaa lapsen kanssa. Keskustellaan lokakuusta ja lintujen syysmuutosta, rakennetaan legoista junarata ja kahvila.
– klo 7.00: Aamupala. Syödään lapsen kanssa puuroa.
– klo 7.20: Repun pakkaus, vaatteiden pukeminen ja siirtyminen ulos yhdessä lapsen kanssa.
– klo 7.30: Pyöräillään lapsen kanssa päiväkotiin. Matkalla etsitään edellisenä iltana kadonnutta juomapulloa.
– klo 7.45: Lapsi jää päiväkotiin. Itse pyöräilen työpaikalle.
– klo 8.00: Luonto-Liiton toimistolla: Teen päivän tärkeimpiä asioita.
– klo 9.00: Päivän ensimmäinen kokous. Tämän jälkeen yhtä menoa. Ehdin palata tähän teemaan uudestaan nyt illalla klo 21.30 kun olen saanut lapset nukkumaan ja iltapalan jäljet siivottua.

Pohjustukseksi voi mainita, että menin edellisenä iltana sänkyyn klo 21.45, luin kirjaa noin 20 minuuttia ja ryhdyin nukkumaan. Yöllä heräsin kerran (kävin vessassa noin klo 0:00). Sleep Cycle sovelluksen mukaan unen laatuni asteikolla 0-100% oli 71% ja sängyssä vietetty aika yhteensä 6 tuntia 43 minuuttia.

Joitakin havaintoja vinkkilistaani viitaten.

1. Aikainen herääminen onnistui yllättävän kivuttomasti. Huomenna sama uudestaan.
2. Mielen puhdistusta ei tarvinnut juurikaan tehdä. Hyvin nukutun yön jälkeen mitään ylimääräistä ei päässä juurikaan pyörinyt.
3. Kuntoiluun pystyi hyvin yhdistämään inspiroivan musiikin kuuntelun ja vapaan pohdiskelun.
4. Päivän työlistan visualisointi konkretisoi tulevaa päivää kivasti.
5. En oikein tavoittanut sitä ajatusta, että jos kyseessä olisi elämäni viimeinen päivä, tekisinkö juuri näitä asioita. Ei elämää voi oikein tarkastella päivä kerrallaan.
6. Kun ryhdyin tekemään päivän tärkeintä/hankalinta asiaa, ajauduin lukemaan sähköposteja ja sen jälkeen lapsi heräsi.
7. Lapsen kanssa oli kiva leikkiä ja syödä yhteistä aamupalaa. Puoliso ja vauva olivat kuitenkin samaan aikaan toisaalla hoitamassa omia askareitaan ja perheen yhteiselle aamupalalle ei ollut aikaa.
8. Unohdin osoittaa kiitollisuutta. Yritän muistaa sen huomenna.

Vaikka kaikki ei siis toki ensimmäisenä aamuna mennytkään ihan putkeen, oli tämä mielestäni hyvä alku. Tästä on hyvä lähteä parantamaan aamuja pitkin lokakuuta.

Lopuksi vielä disclaimer!

Kaikilla ei siis tosiaan ole mahdollisuutta herätä aiemmin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö kenelläkään olisi. Lisäksi uskon, että vaikka kaikilla ei ole mahdollista herätä yhtään nykyistä aikaisemmin, niin uskon, että monilla on, jos yrittää. Ja vielä varmistukseksi: Aikaisempi herääminen ei tarkoita mielestäni sitä, että päivään tulisi lisää tunteja, vaan sitä, että ne tunnit ovat parempia/laadukkaampia.

2 kommenttia artikkeliin ”Lokakuun ensimmäinen aamu: Miten 10 aamuvinkkiä käytännössä toimi”

  1. >> luen päivän lehden ja aamun uutiset

    Viidessatoista minuutissa?

    >> Aikaisempi herääminen ei tarkoita mielestäni sitä, että päivään tulisi lisää tunteja, vaan sitä, että ne tunnit ovat parempia/laadukkaampia.

    Mihin tämä ajatus perustuu?

    Vastaa
    • Aamun tunnit ovat parempia/laadukkaampia mielestäni siitä syystä, että silloin on yöunien jälkeen levännyt ja virkeä olo samaan aikaan kun ympärillä olevaa hälyä/keskeytyksiä ym. on vähemmän. Ja kun tekee heti aamulla ennen muiden heräämistä päivän tärkeimmät asiat, sujuu loppupäivä kuin siivillä 🙂

      Vastaa

Jätä kommentti

Close Bitnami banner
Bitnami