Tyttöjen ja poikien liikuntatuntien yhdistäminen Helsingissä etenee

PyöräilyäTein kesäkuun alussa valtuustoaloitteen tyttöjen ja poikien liikuntatuntien yhdistämisestä Helsingissä.

Tuntien yhdistämistä käsiteltiin tällä viikolla Helsingin liikuntalautakunnassa. Aiheesta uutisoivat myös mm. Helsingin Uutiset, Yle ja Metro.

Tällä viikolla asia on edennyt. Liikuntalautakunta ja Opiskelijoiden Liikuntaliitto ottivat myönteisen kannan aloitteeseen yhdistää tyttöjen ja poikien liikuntatunnit. Liikuntavirasto järjestää aiheesta jopa kyselyn, jonka kautta asiaan voi kuka tahansa ottaa kantaa.

Liikuntalautakunnan kokouksessa 11.9.2014 liikuntalautakunta otti myönteisen kannan aloitteeseeni ja piti hyvänä vaihtoehtona sitä, että sekaryhmistä ja niiden toimivuudesta järjestettäisiin Helsingissä kokeilu sellaisissa kouluissa, jotka lähtisivät hankkeeseen vapaaehtoisesti mukaan.

Liikuntalautakunnan lausunnossa todetaankin seuraavaa: ”Sekaryhmät tai ryhmät, jotka muodostetaan muulla kuin sukupuoleen liittyvillä perusteilla, kuten esimerkiksi lajimieltymysten perusteella, voisivat laajentaa molempien sukupuolten mahdollisuutta erilaisten ja uusien lajien kokeilemiseen ja myönteisiin liikuntakokemuksiin.”

Lisäksi lautakunnan lausunnossa todetaan, että ”Ollessaan pidetty ja toiminnallinen oppiaine, liikunnan opetus sekaryhmissä kasvattaisi oppilaiden luonnollisia vuorovaikutustilanteita sekä ymmärrystä erilaisuudesta ja toisten huomioon ottamisen taitoja.” ja ” Liikunnanopetuksen sekaryhmät mahdollistaisivat myös yhdenvertaisuusnäkökulmien nykyistä paremman huomioimisen.”

Liikuntavirasto on käynnistänyt myös kyselyn, jonka avulla selvitetään suomalaisten näkemystä liikunnanopetuksen sekaryhmiin. Kyselyyn voi vastata 12.–30. syyskuuta. Hienoa!

Myös Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) otti kantaa aloitteeseeni:

“Perustelut ryhmäjaon puolesta biologiseen erilaisuuteen tai esimerkiksi ”poikien rajuuteen” ja ”tyttöjen pehmeyteen” ovat vanhanaikaisia ja perusteettomia. Tytöt tai pojat eivät ole homogeenisia ryhmiä, vaan erilaisuutta on paljon näiden ryhmien sisällä. On myös lapsia ja nuoria joille oletettu tytön tai pojan rooli liikuntatunnilla on vahingollinen. Sekaryhmien kautta voidaan löytää keinoja yhteisöllisyyden parantamiseen ja toisten hyväksymiseen. Toisen sukupuolen kehosta ei tule tehdä tabua erottelemalla liikuntaryhmiä”, vaatii puheenjohtaja Hanna Huumonen.

Liikuntalautakunnan perustelut löytyvät täältä. Ja liikuntalautakunnan tiedotteen voi lukea täältä.

Toisaalta olen saanut palautetta, jossa epäillään, että oppilaat tai opettajat suhtautuisivat sekaryhmiin kielteisesti. Lisäksi minua on peloteltu sillä, että tuntien yhdistäminen johtaisi lisääntyneeseen seksuaaliseen häirintään tai ainakin kiusaamiseen.

Itselläni on se käsitys, että niissä kouluissa, joissa sekaryhmiä on ollut, ovat kokemukset olleet myönteisiä niin Suomessa kuin muuallakin maailmalla. Laajempaa ja perusteellisempaa tutkimusta aiheesta ei kuitenkaan itselläni ole tiedossa.

Mielelläni siis kuulisin perusteltuja näkemyksiä aiheeseen liittyen! Myös erilaiset tutkimukset aiheesta kiinnostavat. Mitä mieltä itse olet?

Yksi kommentti artikkeliin ”Tyttöjen ja poikien liikuntatuntien yhdistäminen Helsingissä etenee”

  1. Hanna Huumonen: ”On myös lapsia ja nuoria joille oletettu tytön tai pojan rooli liikuntatunnilla on vahingollinen. Sekaryhmien kautta voidaan löytää keinoja yhteisöllisyyden parantamiseen ja toisten hyväksymiseen.”

    Mihin perustuu oletus, että tyttö- ja poikaroolit katoavat sekaryhmissä? Oman kokemukseni mukaan sukupuoliroolit päinvastoin voimistuvat, kun esim. 11-15-vuotiaat nuoret toimivat yhdessä. En myöskään tajunnut, miksi yhteisöllisyys ja toisten hyväksyminen edellyttäisivät sekaryhmää. Kyllä tyttö- tai poikaryhmässäkin voi olla hyväksyvää yhteisöllisyyttä, jos niin halutaan.

    Leo Stranius YLEn jutussa: ”Toki se voi olla herkkäkin paikka, jos on kokenut koululiikuntatunnit ahdistaviksi.”

    Herkkyys ja taipumus kokea ahdistusta ovat yksilöllisiä ominaisuuksia, joille on vaikea tehdä mitään, mutta sukupuolinen häirintä on ikävä kyllä karuinta todellisuutta, vaikka kaikilla ei ole siitä omakohtaista kokemusta. Välttääkseni inhorealismiin sortumisen en tällä kertaa anna yksityiskohtaisia esimerkkejä (ehkä ne suorastaan estäisivät tajuamasta pääpointtia), mutta käytä mielikuvitustasi! Olennaista on myös se, ettei kyse ole mistään tilapäisestä ahdistuksen tunteesta vaan koulukärsimys johtaa myös mm. itsemurhiin, syrjäytymiseen ja lapsettomuuteen.

    Ryhmän feminiinisin poika voi hyötyä siitä, jos häirintä siirtyy hänestä tyttöihin, mutta mennäänkö tällöin ojasta allikkoon? Sorrun nyt omakohtaiseen muisteluun, mutta todettakoon, että minua haukuttiin koulussa usein mm. ryssäksi, Tsernobyl-pakolaiseksi ja mustalaiseksi, kun todellisia vieraiden kansojen edustajia ei ollut tarjolla. Olisiko ongelma ratkennut sillä, että supisuomalaisten oppilaiden joukkoon olisi sekoitettu maahanmuuttajia? Mielestäni ei, sillä muutos jota tuollaisissa kouluyhteisöissä tarvittaisiin, on paljon hienovaraisempi. Kyse on pikemminkin siitä, rakentuuko yhteisö omien voimavarojensa vai erilaisuuden torjumisen varaan.

    Hanna Huumonen: ”Toisen sukupuolen kehosta ei tule tehdä tabua erottelemalla liikuntaryhmiä”

    Nyt en malta olla lisäämättä, että tyttöjen keho ei ainakaan omissa peruskouluissani totta vieköön ollut pojille tabu vaan pojat mm. arvioivat alinomaa tyttöjen huorahintoja, kommentoivat näiden muotoja, kävivät fyysisesti käsiksi tyttöihin ja tekivät tiliä seksuaalisista fantasioistaan, kuten erilaisten esineiden työntämisestä sisälleni. Meidän koulussa liikuntaan ulotetut sekaryhmät ehkä estivät tabujen muodostumista, mutta ylipäätään ajatus tytön kehosta tabuna tuntuu oudolta meidän päivinämme, kun v-sanakin esiintyy niin tiheään kielenkäytössä ja esim. mainoksissa on runsain määrin kuvia vähäpukeisista naisista.

    Kuten mikä tahansa hallinnollinen uudistus, kysymys siirtymisestä sekaryhmiin koululiikunnassa vie huomiota ja voimavaroja pois muista mahdollisuuksista edistää tasa-arvoa. En ole asiantuntija, mutta minun on todella vaikea kuvitella, että ongelmakoulut muuttuisivat tasa-arvoisemmiksi laittamalla tytöt ja pojat jumppaamaan yhdessä. Toivottavasti Leo valtuutettuna (jota viime kunnallisvaaleissa äänestin) tekee siis muitakin aloitteita tasa-arvon edistämiseksi. Jotta liikunnan, kotitalouden, kuvaamataidon ja muidenkin aineiden sekaryhmät olisivat kestävällä pohjalla, pitäisi pikemminkin herättää keskustelua sukupuoliasenteiden synnystä ja pyrkiä vaikuttamaan asiaan esim. neuvoloissa jaettavalla materiaalilla sekä kasvattamalla kasvatusalan ammattilaisista nykyistä sukupuolisensitiivisempiä.

    Ymmärtääkseni sekaryhmäaloite lähti liikkeelle nimenomaan halusta tehdä jotakin tasa-arvon eteen, mutta vahvin argumentti ryhmien yhdistämisen puolesta on mielestäni se, että sekaryhmä mahdollistaa jaon tekemisen jollakin oppiaineen sisällön kannalta relevantilla perusteella. Paras jakoperuste olisi mielestäni se, onko oppilaan pyrkimyksenä urheilusuoritusten parantaminen vai lempeän kunnioittava suhde kehollisuuteen. Sellaiset ryhmät tulisivat tarpeen, joissa mittaaminen ja kilpaileminen jäisivät vähemmälle ja kasvuikäinen voisi kuunnella omaa kehoaan opettajan pillin ja alatyylisen herjauksen sijaan.

Kommentointi on suljettu.

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.