Puhe People’s Climate March -tapahtumassa

Hiilivapaa HelsinkiOhessa puheeni sunnuntaina 21.9.2014 People’s Climate March –tapahtumassa Helsingissä.

* * *
Hyvät ystävät

Minun piti puhua täällä uusiutuvien energialähteiden puolesta – siitä, miksi Helsingin kannattaa investoida sellaiseen ratkaisuun, jossa fossiilisten polttoaineiden käytöstä luovutaan.

Tästä teemasta voikin puhua kaikenlaista:

– Kivihiilestä ja fossiilisista polttoaineista on joka tapauksessa luovuttava
– Päästöoikeuksien hinta tulee nousemaan pilviin – kannattaa investoida uusiutuviin
– Helsingin imago ei kestä kivihiilikasaa
– Hanasaaren alue vapautuisi elävän kaupunkikulttuurin käyttöön

Se, mikä minua kuitenkin vaivaa on se, mitä vastaan, kun lapseni joskus tulevaisuudessa kysyvät ilmastonmuutoksesta: Mitä teit silloin, kun jotain oli vielä tehtävissä?

Vastaanko, että emme vähentäneet päästöjä, koska meidän oli keskityttävä talouskasvun tavoitteluun? Sanonko, että päästöjen vähentäminen oli liian vaikeaa, ja meillä oli parempaa tekemistä? Toteanko, että pelkäsin liikaa Suomen teollisuuden kilpailukyvyn puolesta, enkä uskaltanut sanoa hyvästi kivihiilelle, jotta radikaalit päästövähennykset olisivat olleet mahdollisia?

Vai sanonko, että yritin kaikkeni – niin omassa arjessa, työssäni kuin vapaa-ajallakin.

Tämän lapsieni asettaman kysymyksen valossa ne asiat, jotka ovat mahdollisia, näyttäytyvät uudessa valossa.  Ylipäätään ilmastokysymys asettuu sellaiseen perspektiiviin, josta sitä olisi ehkä jokaisen meistä hyvä tarkastella.

Siirtyminen kokonaan uusiutuvin energialähteisiin ei ole enää utopiaa tai mahdotonta. Se on tämän päivän välttämättömyys.

Kiitos ja tsemppiä!

 

5 kommenttia artikkeliin ”Puhe People’s Climate March -tapahtumassa”

  1. Kestääkö Helsingin imago kuolleet kalat varrella virran? Nimittäin taas on se aika vuodesta jolloin kymmenpäiset nousuparvet kasaantuvat Vanhankaupungin padon alle ja kalat yksi kerrallaan kolahtelevat padon alla kivikkoon. Juuri tänäkin aamuna jo pöhöttynyt noin 4 kilon kala lipui hiljaa kuolleena kohti merta padon alla suvannossa. Kuinka paljon onkaan kuolleita kaloja suvannon pohjassa odottamassa vuoroaan nousta veden turmelemana pintaan? On kummallista kuinka vihreät ovat vastustamassa muualla vesivoiman rakentamista, mutta omalla tontilla tilanne on tällainen. Tilanne muuttui vielä oudommaksi kun eräs nouseva vihreä sanoi padon olevan voimia antava vesiputous – ilmeisesti tietoisuus Helsingin historiasta ja luonnosta on vajavainen tai sitten kyseessä on sadisti, joka voimaantuu katsellessaan eläinrääkkäystä. Jos turkistarhaus ja häkkikanalat ovat turhaa eläinrääkkäystä, niin mikä sitten täysin turha kalat tappava pato on?

    Vastaa
  2. Olisin itsekin ilmastonmuutoksesta huolestuneena osallistunut mielelläni ilmastomarssille, mutta Suomen oloissa osallistuminen olisi saattanut olla väärä viesti, koska täällä eletään jonkinlaisessa MTK-laisessa toiveajattelussa, että ilmasto pelastuisi metsiä polttamalla. Olen Helsingissäkin nähnyt tänä vuonna usein hakettamista ja oletan joidenkin turhien ja jopa haitallisten luonnonhoitotoimenpiteiden liittyvän tähän harhaluuloon.

    Siksi olisikin hyvä, että aiheesta puheita pidettäessä ja lausuntoja annettaessa aina muistettaisiin kertoa, mitä uusiutuvilla kulloinkin tarkoitetaan. Ei ole ollenkaan samantekevää, onko kyseessä aurinko- tai tuulivoima vaiko biomassa.

    Vastaa
  3. Toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi on lisättävä. Käsillä on monisäikeinen haaste ja keinovalikoiman olisi hyvä olla sellainen, että myös muita keskeisiä ympäristöongelmia saadaan torjutuksi.

    Yksi suurista pulmista on luonnon monimuotoisuuden hupeneminen, joka rinnastuu haasteena vakavuudeltaan ilmastonmuutokseen. On jopa arvioitu, että luonnon monimuotoisuuden kadon osalta kriittinen kynnys olisi ylittynyt enemmän kuin ilmastonmuutoksen osalta.

    Kun käytetään termiä ”uusiutuvat” olisi hyvä purkaa kokonaisuus pienempiin osiin ja arvioida, mikä uusiutuu ja mikä ei. Uusiutuuko monimuotoinen metsäluonto, jos kaadetun metsän tilalle kasvatetaan uusia puita?

    Luonnon monimuotoisuus tukee myös ihmisten hyvinvointia samoin kuin toimiva ilmasto.

    Vastaa
  4. Ja kannattaa muistaa, että toimet luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi auttaisivat myös ilmaston tasapainottamista. Kyse ei siis ole keskenään ristiriitaisista tavoitteista.

    Vastaa
  5. Luonnon hiilinieluja olisi hyvä vahvistaa. Lisäksi metsän pienhiukkaset torjuvat ilmastonmuutosta. Olisi tärkeätä arvioida kestävän tulevaisuuden työkalupakkia kaikkien keskeisten ympäristöhaasteiden näkökulmasta.

    On hyvä löytää ratkaisuja, jotka torjuvat ilmastonmuutosta ja vahvistavat samalla luonnon monimuotoisuutta. Muutkin ympäristöriskit on hyvä ottaa huomioon.

    Yksi näkökulma palapeliin on, että luontaiset alueet ovat myös tehokas apu ilmastonmuutoksen haittojen minimoinnissa. Tulvien ehkäisy ja hallinta on yksi esimerkki tästä. Toiseksi luontaiset alueet viilentävät kaupunkitilaa. Sopivan viileä ilmasto tukee terveyttä. Samoin monimuontoinen luonto. Ennaltaehkäisy on edullista terveydenhoitoa.

    Pitkän päälle sekä toimiva ilmasto että monimuotoinen luonto tuovat myös kustannussäästöjä. Ja jos toimivat ratkaisut ympäristöhaasteisiin löytyvät nopeasti, on saavutettavissa parempi tulos halvemmalla.

    Termin ”uusiutuvat” lisäksi olisi hyvä avata enemmän konkretiaksi, mitä tarkoittavat ”ekosysteemipalvelut” ja millaiset seikat luonnossa näitä palveluita parhaiten ja edullisesti tuottavat. Tämä helpottaisi osaltaan toimivan työkalupakin valintaa.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/