Helsingin kaupunginvaltuusto: Ruokahävikki, vessat, kerjääminen, oleskeluluvat ja Ruusulankadun asuntola

Leo-Stranius-kasvokuvaHelsingin kaupunginvaltuustossa keskusteltiin 26.2.2014 muun muassa ruokahävikin vähentämisestä, maksuttomista citykäymälöistä, kerjäämiskiellon edistämisestä, ulkomaalaisten potilaiden oleskelulupien tarkistamisesta ja Ruusulankadun asuntolan muuttamisesta päihteettömäksi.

Itse puhuin kyselytunnin yhteydessä koulujen ruokahävikin hyödyntämisen puolesta, äänestin kaikille maksuttomien citykäymälöiden puolesta, kerjäämiskiellon edistämistä vastaan, ulkomaalaisten potilaiden opiskelulupien tarkistamista vastaan sekä Ruusulankadun asuntolan muuttamista päihteettömäksi vastaan.

Kokous on katsottavissa Helsinki-kanavalla.

Kokouksen hienoimman puheenvuoron käytti kaupunginvaltuutettu Jan Vapaavuori koskien Ruusulankadun asuntolaa.

Mitä mieltä itse olet? Pitäisikö Ruusulankadun asuntola muuttaa päihteettömäksi? Miten päihteiden väärinkäyttöä voitaisiin Helsingissä muuten vähentää?

Alla oma puheenvuoroni Ruusulankadun asuntolasta ja sen päihteettömyydestä.

***

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Mielestäni Helsingissä on tarve sekä päihteettömille että niin sanotuille märille tai päihteellisille asuntoloille.

Luultavasti päihteettömyydessä käy niin, että ongelmakäyttäjiä näkyy enemmän kaduilla. Asunnottomuusuhka ei myöskään raitista tai vieroita. Jos päihteettömyyden vaatimus toteutuu, joutunevat kodittomiksi kaikkein huonoimmassa asemassa olevat.

Toisaalta on totta, että myös päihteettömiä asuntolapaikkoja pitäisi olla tarjolla. Tuntuu, että Helsingissä päihteettömät paikat vähenevät. Onko oikein, että syrjäytynyt joutuu asumaan talossa, jossa on häiritsevää päihteiden käyttöä?

Mutta miksi juuri Ruusulankatu? Ovatko Töölön asukkaiden kokemat järjestyshäiriöt tärkeämpiä kuin muiden? Onko päihteettömyyden vaatimuksen taustalla aito pyrkimys auttaa asuntolan väkeä raitistumaan vai naapuruston halu päästä eroon järjestyshäiriöistä?

Päihteettömyys olisi myös asukkaiden turva. Säännön rikkojia ei tarvitsisi kuitenkaan heti potkia kadulle. Riittäisikö pelkkä huomautus? Päihteettömyyden ei tulisi tarkoittaa täysraittiutta, vaan päihteiden väärinkäytön valvottua kieltoa.

Ehkä Ruusulankadun asuntolan voi muuttaa päihteettömäksi sitten, kun asunnottomille on tarjolla asuntolavaihtoehtoja valittavaksi asti.

Ihmisellä voi olla oikeus juoda kodissaan, mutta asuinkavereiden elämän ei tulisi tästä järkkyä. Häiritsevä väärinkäyttö on ongelma, johon tulisi puuttua kaikkialla. Tavoitteena tulisi olla päihteettömyyteen kannustaminen, jonka kautta syrjäytymiskierteen katkaisukin helpottuu.

Kiitos!

***

Jätä kommentti