Geenimuuntelun hyödyt ja haitat: Mitä pitäisi tehdä?

Yle aamu-tv geenikeskusteluOlin keskiviikkona 26.2.2014 Ylen aamu-tv:ssä keskustelemassa geeniruuasta yhdessä Helsingin yliopiston dosentti Kristiina Himasen kanssa.

Keskustelu on katsottavissa Ylen Areenassa.

Aiemmin ollaan oltu huolissaan geenimuuntelun terveysvaikutuksista ja lajien hallitsemattomista risteytyksistä. Lisääntyvän tutkimustiedon pohjalta tälle huolelle ei ehkä kuitenkaan enää ole kovin vankkoja perusteita.

Keskeiset ongelmat liittyvät erityisesti (1) luonnon monimuotoisuuteen, (2) torjunta-aineiden ja kemikaalien käyttöön, (3) geenimuunneltujen kasvien leviämiseen sekä (4) suuryhtiöiden vallan kasvuun ruuantuotannossa.

1. Geenimuunnellut kasvit edustavat äärimmilleen vietyä teollista viljelyä. Ne ovat omiaan lisäämään maaperän kunnon ja maatalousympäristön monimuotoisuuden heikentymistä sekä altistavat taudeille, tuholaisille ja kadoille.

2. Geenimuunnellut kasvit lisäävät torjunta-aineiden käyttöä erityisesti niiden kasvien osalta, jotka ovat torjunta-ainekestäviä. Toisaalta geenimuuntelu vähentää ulkoisia kemikaaliruiskutuksia niillä pelloilla, joilla käytetään torjunta-ainetta itsetuottavia kasveja (esimerkiksi puuvilla).

3. Geenimuunneltuja kasveja ei kyetä pitämään erillään muusta maataloudesta. Tuulen, hyönteisten, vesistöjen ja maatalouskoneiden mukana kulkeva siitepöly sekä siemenet voivat matkata kymmeniä kilometrejä. Luomu- ja tavanomaiset viljelijät kärsivät tappioita, kun sadosta tulee tahattomasti ”gm-satoa”.

4. Suuryhtiöiden valta kasvaa ruoantuotannossa. Kasvien patentointi: viljelijöiden ostettava joka vuosi kylvösiemenet, mikä on tulonsiirto viljelijöiltä firmoille.

Geenimuuntelua on tarjottu ratkaisuksi ruokapulaan. Mielestäni on kuitenkin vanhanaikaista pyrkiä tuotannon lisäämiseen ja tehostamiseen.

Lisääntyvän ihmismäärän ruuan saanti turvataan sillä, että (1) vähennetään eläinperäisen ruuan kulutusta, (2) jaetaan ruoka tasaisemmin ja (3) vähennetään ruokahävikkiä.

Yle aamu-tv Leo StraniusMitä sitten pitäisi tehdä esimerkiksi Suomessa?

1. Pitää tukea luomu- ja geenimuuntelusta vapaan ruuan tuotantoa, joka edistää luonnon monimuotoisuutta eikä vähennä sitä. Suomessa kannattaisi käyttää enemmän kotimaisia rehuja: härkäpapuja ja herneitä sekä vähentää lihankulutusta ylipäätään.

2. Julkista tukea ei tulisi suunnata gm-viljelyn edistämiseen.

3. Tarvitaan kunnon elintarvikemerkinnät. Ihmisillä on oikeus tietää hankkimansa ruuan alkuperä. Geenimuunnellun rehun käyttö pitäisi merkitä myös eläinkunnan tuotteisiin.

4. Pitää noudattaa varovaisuusperiaatetta: Suomi, kunnat sekä esimerkiksi ravintolat ja kaupat voisivat halutessaan julistautua gm-vapaiksi.

Geenimuuntelua koskevassa kritiikissä on kyse osittain keskittyneen, suuryritysten hallitseman ja monokulttuuria edistävän agribisneksen vastustamisesta. Samat ongelmat ovat nähtävissä monin paikoin muuallakin ruuan tuotannossa. Gm-bisnes on siis vain yksi keskeinen ongelmien aiheuttaja, johon kiteytyy paljon niitä huolia, joita on muutenkin suuryritysvetoisessa maataloustuotannossa.

Lisätietoja myös täällä: GMO-vapaa Suomi.

3 kommenttia artikkeliin ”Geenimuuntelun hyödyt ja haitat: Mitä pitäisi tehdä?”

  1. ”Geenimuuntelua on tarjottu ratkaisuksi ruokapulaan. Mielestäni on kuitenkin vanhanaikaista pyrkiä tuotannon lisäämiseen ja tehostamiseen.”

    Tuohon vielä lisäisin että ruokaa on tarpeeksi kaikille ja sitä päätyy suuria määriä roskikseen. Geenimanipulaation lisäys toisi vain lisää hukkaruokaa. Ongelmana ei olekkaan ruoan tuotanto vaan sen huono jakeluketju sekä luomutuotannon puute.

    http://www.hs.fi/talous/artikkeli/YK+Luomuviljely+voisi+tuplata+sadon+köyhissä+maissa/1135264616155

  2. 1. Geenimuunnellut kasvit edustavat äärimmilleen vietyä teollista viljelyä.

    Mikään ei estä soveltamaan viljelykiertoa ja muita maaperän ominaisuuksia parantavia menetelmiä myös gm-lajikkeiden kanssa.

    2. Geenimuunnellut kasvit lisäävät torjunta-aineiden käyttöä

    Modernissa maataloudessa pyritään vähentäämään kemikaalitorjuntaa ns ipm-menetelmillä, jotka tulivat voimaan koko eu:n alueella vuoden 2014 alusta. Eikä mikään pakota käyttämään torjunta-aine resistenttejä kasveja.

    3. Geenimuunneltuja kasveja ei kyetä pitämään erillään muusta maataloudesta.

    Joo, mutta eikö yhtälailla joku voi väittää, että luomu-lajikkeet leviävät saastuttamaan gm-ruokaa.

    4. Suuryhtiöiden valta kasvaa ruoantuotannossa

    Ei ole olemassa mitään sellaista luonnonlakia joka estäisi suomea kehittämästä omia lajikkeita. Lisäksi gm-lajikkeiden vastustus on aiheuttanut sen, että lajikkeiden testauttaminen on niin kallista, että vain suuryhtiöillä on siihen varaa.

    5. Geenimuuntelua on tarjottu ratkaisuksi ruokapulaan. Mielestäni on kuitenkin vanhanaikaista pyrkiä tuotannon lisäämiseen ja tehostamiseen.

    Lisääntyvän ihmismäärän ruuan saanti turvataan sillä, että (1) vähennetään eläinperäisen ruuan kulutusta, (2) jaetaan ruoka tasaisemmin ja (3) vähennetään ruokahävikkiä

    Ruoan tuotantoa täytyy tehostaa, koska tulevaisuudessa sitä tarvitaan enemmän. Kasvisruokailu, ruuan jaon tasaisuus tai hävikin vähentäminen eivät poissulje geenimuuntelua. Kaikkia tarvitaan.

Kommentointi on suljettu.

Paljonko tekoälyhaku aiheuttaa päästöjä? Googlen mukaan yksi tekstipohjainen tekoälyhaku aiheuttaa noin 0,03 gCO2e päästöt ja vastaavasti yksi ChatGPT-haku aiheuttaa noin 0,04 gCO2e päästöt. Kuvan tuottaminen saattaa kuluttaa jopa 100 kertaa ja viiden sekunnin HD videoklippi lähes 60 000 kertaa enemmän energiaa kuin tekstihaku.

Googlen laskelmasta näyttää kuitenkin puuttuvan mm verkko-operaattorin päästöt, käyttäjän koneen energiankulutus ja erityisen merkittävänä tekijänä tekoälyn koulutukseen käytetty energia. 

Lisäksi on hyvä muistaa, että Googlen ja monien muiden teknologiayhtiöiden alustoilla edelleen jaetaan ilmastonmuutoksen kieltämiseen tai vähättelyyn liittyvää sisältöä ja tarjotaan alustaa fossiiliyhtiöiden mainonnalle. 

Täällä tarkemmin: 
https://leostranius.fi
Miksi urheilen niin paljon? Tätä kysymystä olen viime vuosina kysynyt usein itseltäni, kun olen huomannut liikuntamäärieni nousseen yli 15 tuntiin viikossa. Eikö vähempikin riittäisi? Kansalliset liikuntasuositukset kun täyttyisivät jo 2,5 tunnin viikoittaisella liikunnalla. 

Suurin syy suurille treenimäärille on liikunnan tuottama välitön vaikutus hyvinvointiin ja onnellisuuteen sekä siihen, että hyvässä kunnossa jaksaa paremmin tehdä itselle merkityksellisiä asioita. On palkitsevaa kehittää hyviä rutiineja ja tapoja juuri liikunnan kaltaiseen harrastukseen monen muun tekemisen sijaan. Vaikka omia sairastumisia ei tietenkään voi valita tai hallita niin hyvässä kunnossa sairastumisen tai onnettumuuksien riski on tilastollisesti pienempi. Lisäksi olen huomannut, että itselläni on motivoivaa nähdä miten päivittäiset liikuntasuoritukset kasautuvat suureksi kokonaisuudeksi kuukausien, vuosien ja jopa vuosikymmenten myötä. 

Itseäni liikunnassa motivoi välittömän hyvänolon lisäksi erityisesti kertynyt ja kasautuva hyöty. Kun pitää kirjaa päivittäisistä harjoituksista ja liikuntamääristä, huomaa, että esimerkiksi vuosien ja vuosikymmenten myötä niistä kertyy aikamoinen kokonaisuus. Varsinkin loppuvuosi tuntuu itselläni olevan aina vähän ”sadonkorjuujuhlaa” kun erilaiset määrät ja tavoitteet tulevat täyteen. 

Esimerkiksi tätä kirjoittaessa olin juuri käynyt juoksemassa vuoden 10. puolimaratonin. Olen nyt juossut vuoden 2020-jälkeen joka vuosi vähintään tuon 10 puolikasta ja yhteensä 83 puolimaratonia. Vuodesta 2010 lähtien niitä on kertynyt yhteensä 130. Tai tällä hetkellä olen pyöräillyt tänä vuonna yhteensä noin 5700 kilometriä ja vuodesta 2020 lähtien yhteensä 40 161 km eli juuri sopivasti maapallon ympärysmittaa vastaavan matkan. Tieto näistä kasautuvista tunneista, kilometreistä ja juoksukerroista tekee minut onnelliseksi. Se tuottaa hyvää oloa, aikaa ja terveyttä nyt ja tulevaisuudessa. 

Kirjoittelin tästä aiheesta vähän enemmän www.leostranius.fi
Laskin triathlon-harrastuksen päästöt. Itselläni ne ovat noin 716 kgCO2e vuodessa. Tyypillisen täysmatkan triathlonia harrastavan päästöt saattavat olla lähes kymmenkertaiset eli oman arvioni mukaan 6647 kgCO2e vuodessa. 

Mihin tämä suhteutuu? Keskimääräisen suomalaisen koko vuoden aikana aiheuttamat kaikki CO2-päästöt ovat noin 10 tonnia ja omani ovat noin pari tonnia. Kestävä taso, johon kaikkien pitäisi päästä vuoteen 2030 mennessä on noin 2,5 tonnia ja vuoteen 2050 mennessä 0,7 tonnia. 

Suurin osa päästöistä triathlonissa aiheutuu mahdollisiin harjoitusleireihin ja kilpailuihin osallistumisesta sekä harjoittelusta ja siihen vaadittavasta lisäenergiasta (ruuasta). Lisäksi päästöjä tulee tietysti myös harjoituksiin kulkemisesta, harjoittelupaikoista ja varustehankinnoista. Varmasti jotain muitankin osa-alueita on ja kaikkea tuskin tulee tällä pikaselvityksellä huomioiduksi. Jostain on kuitenkin hyvä aloittaa. Olen enemmän kuin kiitollinen kaikista korjauksista ja tarkennuksista näihin laskelmiin. 

Täällä tarkempi laskelma ja suositukset päästöjen vähentämiseksi: https://leostranius.fi

#triathlon @helsinkitriathlon
Muistoja 10-vuoden takaa. Oli silloin aika yllättävää ja hämmentävää löytää itsensä taidenäyttelystä. 

Teos: @samilukkarinen
Third Rock täytti tänään 5-vuotta! 

Reilu viisi vuotta sitten keskellä koronapandemiaa aloimme pohtia silloisen T-Media Relations Oy nimen ja brändin uusimista. Lopulta Sari Kuvaja, @harrileinikka @riding_n_butterflywings ja @anurasanen (ja oli mukana varmasti moni muukin) kanssa saatiin valmista ja 18.8.2020 oli kaupparekisteri-ilmoitukset hoidettu, verkkosivu pystyssä sekä tiedote lähdössä asiakkaille. 

Third Rock Finland oli saanut alkunsa. 

Mitä me ollaan sitten viiden vuoden aikana tehty? Katsoin nopeasti, että ollaan toteutettu karkeasti: 

-noin 700 projektia
-palveltu noin 300 asiakasta
-tehty noin neljä miljoonaa euroa liikevaihtoa
-tehty hommia noin 50 henkilötyövuotta

Ja toivottavasti myös onnistuttu vähentämään päästöjä ja luonnonvarojen kulutusta sekä vahvistamaan kiertotaloutta, ihmisoikeuksia ja fiksua liiketoimintaa. 

Monenlaisia maailman muutoksia ja tilanteita on viiden vuoden aikana ehtinyt tapahtua ja monessa liemessä ollaan oltu, kun ollaan kasvettu kolmen henkilön yrityksestä nyt 17 henkilön organisaatioksi.

Tavoitteena on edelleen vauhdittaa organisaatioita haittoja vähentävästä niin kutsutusta ”vastuullisesta liiketoiminnasta” kohti planetaarista liiketoimintaa eli kohti sitä, että organisaatiot edistävät kestävyysmuutosta eivätkä vain minimoi omia haittoja tai pahimmillaan jarruta muutosta. Tässä riittää vielä tehtävää näin ilmastokriisin ja luontokadon aikakaudella. 

Hyvää syntymäpäivää Third Rock! On tämä kyllä ollut ihmeellinen ja elämää muuttava matka kaikkien teidän kanssa, jotka olette tavalla tai toisella olleet vuosien varrella mukana.

Ja mitä kaikkea onkaan vielä luvassa!

#thirdrock #vastuullisuus #planetaarinenliiketoimibta
Kirjasuositus: Ossi Nyman: Alkuhuuto

Jostain selittämättömästä syystä olen tykännyt Nymanin romaanien karuttomasta kuvailusta paljon. Alkuhuuto on näistä romaaneista kuitenkin ehjin ja paras. Suorastaan huikea. 

Toivo on 46-vuotiaana bussinkuljettajana valmis eläkkeelle. Marjut istuu lähikaupan kassalla ja hakee iloa elämään salasuhteista. Faith on suomeen kotoutunut maahanmuuttokriittinen maahanmuuttaja. 

Kolme elämää, jotka kiinnittyvät vahvasti toisiinsa. 

Upea kuvaus suomalaisesta mielenmaisemasta ja keskiluokkaisuuden reunalla elämisen arjesta. Tavallisuuden kaipuusta.

Häiritsevää on vain ajan hengen mukainen ajallinen epäsymmetrisyys ja absurdi loppuratkaisu. Ja ehkä juuri tämä häiritsevyys tekee kirjasta lopulta täydellisen. 

#kirjat #kirjagram #ossinyman #alkuhuuto @ossijanyman @teoskustantamo
#kilpisjärvi #tromso #narvik #luleå #haaparanta #tornio #lofoten #norway #sweden #finland
Ranskan ympäriajon videopätkiä katsellessa huomasin, että ammattipyöräilijä Tadej Pogacarilla oli pyörässä aina Hulk-tarra antamassa tsemppiä polkemiseen. 

Sain itsekin omaan pyörään nyt lapselta Leo-leijona-tarran. Saa nähdä nousevatko keskinopeudet.
Voiko Lofooteille matkustaa Helsingistä maatapitkin ilman autoa? Tietysti voi. Tehtiin 13-vuotiaan lapsen kanssa kahdestaan autovapaa maatapitkin matka. 

Pohjoisen kaarros Jäämerelle ja Lofooteille kulki seuraavasti: Helsinki-Rovaniemi-Kilpisjärvi-Tromsa-Narvik-Svolvaer-Narvik-Luleå-Haaparanta/Tornio-Kemi-Helsinki. 

Reissun päästöt olivat yhteensä noin 213 kgCO2e, joka vastaa noin 1568 km autolla ajoa. Lentämällä paikan päälle olisi jäänyt moni hieno paikka näkemättä ja kokematta ja päästöt olisivat olleet yli tuplasti enemmän eli noin 565 kgCO2e. 

Lue matkapäiväkirja, reitti ja arviot päästöistä sekä lopuksi yhteenveto ja pohdinnat mahdollisista muista vaihtoehdoista osoitteesta www.leostranius.fi

Pahoittelut verkkosivujen pitkästä tekstistä, mutta ehkä tästä voi olla iloa ja hyötyä jollekin, joka suunnittelee vastaavaa matkaa. 

#norja #lofootit #lappi
Saana 

#saana #saanatunturi #kilpisjärvi
Kilpisjärvi ja Saanan huippu. Seuraavaksi kohti Norjaa.