Huili: Vieraasta kynästä: Mitä Lihattoman lokakuun jälkeen?

Leo-Stranius-kasvokuvaOheinen kirjoitukseni on julkaistu 15.1.2014 Huilin verkkosivuilla.

Vieraasta kynästä: Mitä Lihattoman lokakuun jälkeen?

Jos olet harkinnut kasvisruokavaliota, on siihen nyt erinomainen tilaisuus. Tammikuussa käynnistynyt Oikeutta eläimille -yhdistyksen vegaanihaaste kannustaa ihmisiä siirtymään tammikuun ajaksi kasvisruokaan. Kampanjassa jokaisella on mahdollisuus saada henkilökohtaista neuvontaa sekä päivittäin vaihtuvia ruokaohjeita, vinkkejä ja taustatietoa.

Myös viime syksynä toteutettu Lihaton Lokakuu oli jättimenestys. Mukana Facebookissa oli yli 30 000 ihmistä. Tuo kampanja sai alkunsa YLE Radio puheen suorassa Docventures-lähetyksessä Riku Rantalalle heittämästäni haasteesta olla kuukausi ilman lihaa. Kyseessä oli osa Luonto-Liiton ilmastolupaus -kampanjaa.

Miksi kasvissyönnin edistäminen on tärkeää? Tällä hetkellä ihmiset syövät liikaa lihaa ja liian vähän kasviksia suhteessa ravintosuosituksiin. Lihan ja eläinperäisten tuotteiden, kuten juuston, maidon ja kananmunien, kulutuksen vähentäminen on ympäristöteko, joka edistää terveyttä ja eläinten oikeuksia. Monet ovat kauhistelleet suomalaisilta eläintiloilta salaa kuvattua materiaalia eläinten oloista. Halukkuutta oman ruokavalion muuttamiseen on selvästi olemassa.

Yksittäiset kampanjat ovat tarpeen. Ihmiset voivat irrottautua hetkeksi totutuista rutiineista ja tarkastella omia ruokatottumuksia. Kampanjoiden kautta on mahdollista saada sosiaalista tukea. Kaikkea ei tarvitse tehdä tai keksiä itse. Tarjolla on vertaisapua. Kokeilemalla ja tekemällä oppii uutta ja voi muuttaa arkea paremmaksi.

Vastuuta asioiden muuttamisesta ei voida kuitenkaan sysätä pelkästään yksittäisten ihmisten valintojen varaan. Yksittäisten kampanjoiden vaikutusta kokonaiskulutukseen on muutenkin vaikea arvioida. Tarvitaan yhteiskunnallisia ohjauskeinoja kasvisruuan edistämiseksi.

Yhteiskunnallisia keinoja kasvisruuan edistämiseen ovat esimerkiksi maatalouden tukipolitiikan uudistus, ruuan arvolisäveron porrastus ympäristövaikutusten mukaan, lihan haittavero, kasvisruuan suosiminen julkisissa hankinnoissa, kasvisruokapäivät ja erilaiset pakkausmerkinnät.

Kasvisruuan edistämiseksi tarvitaan kuitenkin syvempiä rakenteellisia muutoksia. Eläinsuojelulainsäädännön uudistus pitää tehdä huolella eläinten oikeuksia kunnioittaen. Tarvitaan muutoksia myös hallinnossa ja päätöksentekojärjestelmässä. Suomeen tulisikin perustaa erillinen eläinministeriö.

Hollannissa eläinsuojelukysymyksiä varten on perustettu jopa oma eläinten puolue, Amsterdamista halutaan tehdä turkisvapaa kaupunki, Helsingissä kouluissa on otettu käyttöön kasvisruokapäivä. Gentissä viikoittaista kasvisruokapäivää viettää koko kaupunki.

Nämä kaikki ovat ensimmäisiä ja välttämättömiä askelia matkalla kohti ympäristöystävällistä ja eläinten oikeudet huomioivaa arkea ja yhteiskuntaa.  Emme syö Suomessa koiria tai kissoja. Toivottavasti voisimme antaa enemmän arvoa myös muille eläimille.

Leo Stranius
Kirjoittaja on Luonto-Liiton toiminnanjohtaja, jonka blogia voi seurata osoitteessa: www.leostranius.fi

Jätä kommentti