HS mielipide: Helsinkiin lisää energiatehokkaita kokeiluja

Leo-StraniusAlla oleva minun ja Petra Malinin yhteinen mielipidekirjoitus julkaistiin tänään (18.12.2013) Helsingin Sanomissa.

Haluamme edistää kokeiluja, koska ne ovat hyvä tapa kehittää toimintaa pienilläkin resursseilla.

Käytäntöjen toimivuutta voidaan testata heti ilman pitkällistä suunnitteluvaihetta. Kun kokeilu onnistuu hyvin, muutkin voivat hyödyntää siitä saatuja kokemuksia.

Helsinkiin lisää energiatehokkaita kokeiluja

Jyväskylässä, Rovaniemellä ja Vantaalla on tehty energiatehokkaita kokeiluja, joista Helsinki voi ottaa oppia.

Jyväskylässä Vaajakummun koulussa oppilailta ylijäänyttä ruokaa myytiin edulliseen hintaan lähialueen asukkaille. Pieni maksu kattoi kaikki ylimääräisen ruokailijan aiheuttamat kulut.

Ylijääneen ruoan myynti vähensi kaatopaikkajätettä, ja lähiseudun asukkaat saivat mahdollisuuden nauttia edullista ja terveellistä ruokaa. Myös asukkaiden kanssakäyminen lisääntyi, kun perheet ja vanhukset lähtivät kotoaan kouluaterialle. Kokeilu sujui niin hyvin, että Jyväskylässä harkitaan toiminnan vakinaistamista.

Rovaniemellä ylijäänyttä ruokaa jaetaan ilmaiseksi eläkeläisille. Käytäntö on herättänyt valtakunnallista kiinnostusta ja Elintarviketurvallisuusvalvontavirastossa on tehty ohjeistuksiin muutoksia, jotka ovat mahdollistaneet sen, ettei ylijäänyttä syömäkelpoista ruokaa ole aina tarvinnut heittää roskiin. Kun ylijääneen ruoan hyödyntämiseen on keinoja, ruokaa ei mene hukkaan, vaikka sitä valmistetaan varmasti riittävästi kaikille oppilaille.

Vantaan kouluissa säästettiin 280 000 euroa vuodessa 15 koulun omilla energiasäästötoimilla. Koulut ovat saaneet osan säästyneistä rahoista itselleen. Myös seitsemässä helsinkiläiskoulussa on alkanut EU-kokeilu, jossa pyritään kahdeksan prosentin energiansäästöön.

Koulut saavat itselleen puolet mahdollisesta säästösummasta. Tätä kokeilua voitaisiin laajentaa koulujen lisäksi myös muihin kaupungin kiinteistöihin, esimerkiksi päiväkoteihin, liikuntatiloihin ja muihin toimitiloihin.

Lisäksi toinen puoli säästöistä voitaisiin ohjata esimerkiksi ylimääräiseen energiansäästörahastoon, josta jaettaisiin halpakorkoista lainaa asukkaille ja yrityksille hakemusten perusteella energiaa säästäviin ja taloudellisesti kannattaviin hankkeisiin sekä tukea kaupungin omille asuin- ja palvelukiinteistöille hakemusten perusteella.

Lainat ja korot maksettaisiin kaupungille takaisin niillä kustannussäästöillä, joita hankkeet tuovat.

Olemme esittäneet kaupunginvaltuustossa, että myös Helsinki kokeilee yllä mainittujen asioiden edistämistä. Toteutukseen asti edetäkseen kokeilut vaativat hieman vaivaa, mutta ennen kaikkea mahdollisuuksien näkemistä siellä, missä on aiemmin nähty esteitä.

Petra Malin
varavaltuutettu (vas)

Leo Stranius
kaupunginvaltuutettu (vihr)
Helsinki

Jätä kommentti