Lihaton Lokakuu – Ruokapäiväkirja osa 2

Veganissimon brunssiLihaton Lokakuu on nyt käynnissä.

Lähes 30 000 ihmistä on vastaanottanut haasteen. Upeaa! Tänään olen kommentoinut kampanjaa esimerkiksi Me Naisissa ja Iltalehdessä.

Kiinnostavin kysymys tuntuu olevan se, onnistuuko Riku Rantala haasteessa. Optimistina ajattelen, että Rikunkin kaltainen makkaransyöjä voi selvitä tästä.

Tänä päivänä kasvisvaihtoehtoja on tarjolla kaikkialla, ne ovat hyviä ja ravitsevia.

Toisaalta toivon salaa, että Riku epäonnistuu vähän, koska ehdottomuus ei ole hyväksi. Itsekin olen muuttanut omia elämäntapojani vähitellen, koska radikaalit muutokset eivät usein kestä pitkään. Pitää olla armollinen!

Itse lupasin pitää Lihattoman Lokakuun hengessä vähintään viikon ruokapäiväkirjaa. Tässä ensimmäisen Lihattoman Lokakuun päivän syömiseni:

Tiistai 1.10.2013:
– klo 9.30 Neljän viljan luomupuuroa soijamaidon, auringonkukan siementen, mustaherukoiden, gojimarjojen ja pellavansiemenrouheen kanssa + omena + kuppi teetä
– klo 12.00 Linssipata, fenkoliperunavuoka, härkäpapu-kasvislisäke, pastasalaatti, vihersalaatti sekä kolme siivua vaaleaa leipää ja kuppi teetä (Lounas Veganissimossa)
– klo 18.00 Pastaa tofu-porkkana-tomaattikastikkeessa + kuppi kaakaota
– klo 21.15 2 x ruisleipäsiivu, banaani, omena, lasi tuoreappelsiinimehua + kuppi teetä

Lisäksi join aamupäivällä pari kuppia teetä, kun olin lapsen kanssa Kumpulan Kylätilan Arki rokkaa -tapahtumassa sekä päivän mittaan useita lasillisia vettä.

Kaikille Helsingissä asuville lihattomille voi suositella lounaspaikaksi ravintola Veganissimoa!

Eilisen ruokapäiväkirja löytyy täältä:
Lihaton Lokakuu alkaa! – Ruokapäiväkirja

Aiemmin olen pitänyt ruokapäiväkirjaa esimerkiksi täällä:
Vegaanin ruokapäiväkirja 13.6.-19.6.2011
Vegaanin Maraton ja viikon ruokalista

Lihaton Lokakuu

4 kommenttia artikkeliin ”Lihaton Lokakuu – Ruokapäiväkirja osa 2”

  1. Kiitos, että kannustat välttämään ehdottomuutta! Kuten tiedämme, totalitarisuus on pahasta, onpa kyse ruokavaliosta, liikunnasta, tai milloin mistäkin elämänalasta! Koska juuri siinä – ja silloin – moni menee niin sanotusti ”metsään”. Kyse nimenomaan ei ole ehdottomuudesta, vaan vaihtoehtojen löytämisestä, ja tarkemmasta miettimisestä mitä suuhunsa laittaa. Ravintorikkaammasta ruuasta.

    Itse voisin suositella jokaista käymään kunnon kasviruokaravintolassa (sen ei tarvitse olla kallis paikka!) ja keräämään uusia makuelämyksiä ja näkemään, miten hyvät tekijät osaavat loihtia ja maustaa kasviksista mitä loistavampia makuja! Silloin ei tule kenellekään pieneen mieleenkään että kasvisruoka olisi vain ”vihreää” tai pupujen ruokaa. Kaikkea muuta! Kokeilkaa! Älkää olko luulojenne vankeja. Se, ettei Suomessa ole tähän mennessä juuri osattu kasvisruokia tehdä, ei tarkoita etteikö voisi opetella. Tämä koskee myös laitoskeittiöitä ja kouluruokaa!

    Vastaa
  2. Minä olen kyllä syönyt hyvää kasvisruokaa lukuisissa suomalaisissa tavallisissa (ei siis kasvisruokaan keskittyneissä, mutta laadukkaampien ravintoloiden lisäksi myös pahamaineissa ketjuravintoloissa!) ravintoloissa ympäri maata jo n. 15 vuotta. En ymmärrä tuota ikuista virttä miten Suomessa ei osata tehdä kasvisruokaa.

    Vastaa
  3. Moi! Tuleeko syötyä ihan joka päivä soijatuotteita? Itse en uskalla. Kerran kahdessa viikossa ehkä korkeintaan. http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/2/17/soija-herkkua-vai-myrkkya.html -> esim. tuolla juttua soijan saantisuosituksista. Toki tofu hieman parempi kuin soijarouhe, mutten sitäkään söisi kovin usein. Tällaistakin tutkimustulosta tofusta löytyy: ”Tofu ajatellaan usein terveelliseksi valinnaksi. Nyt uusi tutkimus paljastaa tofun kulutuksen voivan lisätä muistihäiriöiden riskiä vanhana. Loughboroughin ja Oxfordin yliopistoissa tehdyn tutkimuksen mukaan heillä, jotka syövät tofua ainakin kerran päivässä, etenkin kuusikymppisillä, riski sairastua dementiaan ja muistihäiriöihin kohosi.” (http://www.tohtori.fi/?page=7743008&id=6379582). Soijan epäterveellisyydestä ja estrogeenijutuista kaipaisin itse enemmän tutkimustuloksia. Kaikki prosessointi on pahasta, oli se sitten nitraattimakkara tai soijaruohe. Ja toki tuo estrogeenipitoisuus tekee soijasta ongelmallisen elintarvikkeen.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli