Tilanne on pelottava: Kymmenen havaintoa IPCC:n raportista

Ilmastolupaus Tarja HalonenHallitustenvälinen ilmastopaneeli (IPCC) julkaisi tänään viidennestä arviointiraportista ilmastotiedettä käsittelevän ensimmäisen osan yhteenvedon.

Olin itse paikalla Ilmatieteen laitoksen järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Pyöräilin Kumpulaan hetkeä aiemmin järjestetystä Luonto-Liiton Ilmastolupaus -kampanjan avajaistilaisuudesta, jossa mm. presidentti Tarja Halonen teki oman ilmastolupauksensa.

IPCC:n yhteenvetoraportti ei yllätä. Ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuus on kasvanut nopeammin kuin on osattu ennakoita, ilmakehä ja meret ovat lämmenneet, jäätiköt sulaneet, merenpinta noussut ja sään ääri-ilmiöt lisääntyneet.

Tilanne on pelottava. Mikäli päästöjä ei saada nopeaan laskuun, menetetään mahdollisuus pitää lämpeneminen alle kahdessa asteessa. Tätä taas pidetään kriittisenä rajana sille, että yhteiskunnilla on vielä mahdollisuus selvitä muutoksista. Suomessa ja maailmalla on paljon inspiroivia esimerkkejä päästövähennystoimista. Tästä huolimatta suuri kuva näyttää menevän vain huonompaan suuntaan.

Ongelmana ei ole se, että öljy tai fossiiliset polttoaineet uhkaavat loppua, vaan se, että niitä on aivan liikaa. Meidän täytyy siis käytännössä estää öljy- ja energiayhtiöitä käyttämästä nykyisiä tunnettuja firmojen taseissa olevia fossiilisia luonnonvaroja.

Ohessa on vielä kymmenen havaintoa tai nostoa tuoreesta raportista:

– Ilmasto on lämmennyt 0,85 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna.
– Kolme viimeisintä vuosikymmentä ovat olleet lämpimämpiä kuin yksikään aiempi koko mittaushistorian aikana (vuodesta 1850 lähtien).
– Viimeisin vuosikymmen on mittaushistorian lämpimin.
– Yli 90 prosenttia maapallon ilmastojärjestelmän lisääntyneestä lämpöenergiasta on varastoitunut meriin.
– Ilmastonmuutos on voimakkainta arktisella alueella.
– Jäätiköiden, erityisesti Grönlannin, sulaminen on kiihtynyt.
– Merenpinta on noussut 19 senttiä.
– Sään ääri-ilmiöt (helleaallot ja rankkasadeaallot) ovat lisääntyneet.
– Ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuus on korkeimmillaan 800 000 vuoteen ja noussut 40 prosenttia esiteolliseen aikaan verrattuna.
– Pahimmassa tapauksessa ilmakehä voi lämmetä jopa viisi astetta tällä vuosisadalla.

Lisäksi kannattaa muistaa, että Suomessa vaikutukset ovat vielä dramaattisempia. Pohjoiset alueet kun lämpenevät enemmän. Mikäli maailmanlaajuinen lämpeneminen on esimerkiksi 3,7 astetta, tarkoittaa se Suomessa noin kuuden asteen lämpenemistä.

Jatkossa lämpeneminen, jäätiköiden sulaminen ja merenpinnan nousu kiihtyvät. Ohessa on raportista poimittu taulukko mahdollisista lämpötilan ja merenpinnan nousuista verrattuna nykytilaan.

IPCC AR5 Table SPM.2

Joku saattaa tietysti edelleen kysyä: Onko ilmaston lämpeneminen ihmisen aiheuttamaa? Nyt julkaistun raportin sanoma on selvä:

“Human influence on the climate system is clear. This is evident from the increasing greenhouse gas concentrations in the atmosphere, positive radiative forcing, observed warming, and understanding of the climate system. “ ja edelleen: “It is extremely likely that human influence has been the dominant cause of the observed warming since the mid-20th century.”

Kannattaa lukea myös nämä:
– Working Group I Contribution to the IPCC Fifth Assessment Report Climate Change 2013: The Physical Science Basis Summary for Policymakers
– Ilmatieteen laitos: IPCC:n uusi raportti: lämpötilan nousu pahimmillaan lähes viisi astetta
– Oras Tynkkynen: 12 tietämisen arvoista asiaa uudesta ilmastoraportista
– Greenpeace ja Maan ystävät: IPCCn arviointiraportista: Myös Suomen vähennettävä tosissaan päästöjä
– Luonto-Liitto: Presidentti Tarja Halonen antoi ilmastolupauksen
Video Ilmastoherätyksestä 26.9.2013
IPCC WGI AR5

5 kommenttia artikkeliin ”Tilanne on pelottava: Kymmenen havaintoa IPCC:n raportista”

  1. Kannattaa lukea myös saman puljun SRREN-raportti.

    Blogistin hyväksymille energiantuotantotekniikoille ennustetaan vuodelle 2050 vain noin 27% osuutta maailman energiankulutuksesta, perustuen 164 energiaskenaarion mediaaniarvioon. Arvio on mahdollisesti optimistinen, johtuen SRREN-raportin laveasta tavasta määritellä uusiutuvat.

    Mikään hätätila ei kuitenkaan vaikuta olevan niin suuri tai kiire niin kova, että ydinvoimaa voisi edes harkita.

    Ei, vaikka se on ainoa teknologia, jolla on todellisia näyttöjä – eikä vain teoreettisia laskelmia – päästöjen vähentämisessä.

    Sen sijaan pidetään kiinni SRREN-raportin äärimmäisistä outlier-skenaarioista – eli kirsikanpoimitaan omaan ideologiaan sopivimmat tulokset.

    Denialismia tämäkin.

    Vastaa
  2. Odotan seuraavaa postaustasi, jossa huomio kiinnitetään astelukujen sijaan globaaleihin vaikutuksiin ja niiden seurauksiin täälläkin. Kyse ei ole vähän lämpimimmistä talvista vaan jostain paljon, paljon dramaattisemmasta.

    Vastaa
  3. Ilmastonmuutos pitäisi ottaa tosissaan niin paikallisen tason päätöksenteossa kuin kansainvälisestikin. Paikallisen tason asioista yhdeksi esimerkiksi käy kaavoitus. Pääkaupunkiseudun ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategia pitää jalkauttaa käytännön ratkaisuiksi.

    Jos alamme olla tosissamme ympäristöhaasteisiin vastaamisessa, voimme pärjätä paremmin. Tässä kohtaa oppia voisi hakea vaikkapa urheilusta.

    Vastaa
  4. Facebook-keskusteluissa havaitsin, että edes Greenpeacen entinen energiavastaava ja nykyinen hiilivoimakampanjoitsija (?) Lauri Myllyvirta ei ole ehtinyt lukea asiaan liittyviä tutkimuksia lehdistötiedotteita pidemmälle. No, sitä varten meillä on apurahatutkijat, joten kokosin yllämainitusta IPCC:n SRREN-raportista avainkohdat ihan graafisesti tänne:

    http://jmkorhonen.net/2013/10/03/graphic-of-the-week-the-great-80-of-worlds-energy-could-be-generated-from-renewables-fallacy/

    Suosittelen katsomaan edes kuvan ja pohtimaan ankarasti, mitä implikaatioita voi olla sillä, että 98.8% tutkimuksista on uusiutuvien riittävyydestä ihan eri mieltä kuin esim. tämän blogin pitäjä.

    Kysyn siellä, ja miksei täälläkin, mitä termiä pitäisi käyttää ihmisistä, jotka poimivat ilmastotieteestä vain ne tulokset, jotka sopivat yhteen ennaltapäätetyn ideologian kanssa. Ideoita?

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli