Ilmastoherätys! Ilmasto lämpenee

IlmastoherätysHallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee huomenna perjantaina (27.9.) viidennen ja uusimman ilmastonmuutosraporttinsa ensimmäisen osaraportin, joka keskittyy ilmastonmuutoksen tieteelliseen taustaan.

Kävimme tänään (26.9.) Rautatientorilla herätyskelloilla herättelemässä ihmisiä vaatimaan päättäjiltä tehokkaampia toimia ilmastokriisin torjumiseksi.

Perjantaina 26.9. käynnistyy myös Luonto-Liiton Ilmastolupaus-kampanja. Kampanjan avaa presidentti Tarja Halonen. Homma sai lentävän lähdön, kun haastoin osana kampanjaa viime viikolla suorassa radiolähetyksessä Tunna Milonoffin autottomaan kuukauteen ja Riku Rantalan kuukauden kasvisruokavalioon. Ilahduttavasti kaverit ottivat haasteen vastaan!

Docventures Lihaton lokakuu Ylipäällikön päiväkäskyTästä syntyi Docventuresin Lihaton lokakuu. Tätä kirjoittaessa haasteen on Riku Rantalan lisäksi ottanut vastaan jo yli 15 000 ihmistä.

Luonto-Liiton kampanjassa on tilaisuus näyttää, että olemme valmiita paitsi vähentämään omia päästöjämme myös vaatimaan selkeitä päästövähennyksiä päättäjiltä.

Tavoitteena on painottaa sellaisia valintoja, joilla on myös laajempaa merkitystä: Esimerkiksi sähkösopimuksen vaihto EKOenergiaan pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Samalla se on myös tärkeä viesti energiayhtiöiden suuntaan.

Kampanjan verkkosivujen kautta voi myös tehdä kuntalaisaloitteen päästövähennystavoitteesta ja samalla edistää keskustelua kunnan ilmastotyön tärkeydestä.

Kuntalaisaloitteet on tärkeä vaikuttamisen kanava, koska:
– Kunnissa tehdään merkittävimmät päätökset esimerkiksi energiantuotannon, maankäytön ja liikenteen suhteen.
– Vain harva suomalainen kunta on asettanut riittävän kunnianhimoisen ilmasto- tai päästövähennystavoitteen.
– Kansalaisten ja nuortenkin vaikuttamismahdollisuudet ainakin periaatteessa paremmat kuntatasolla (nuoretkin voivat tehdä kuntalaisaloitteita).
– Vaikutusmahdollisuudet ovat sitä paremmat, mitä lähempänä omaa arkea toimitaan.

Aloitteen päästövähennyksen tiukentamiseksi Helsingissä voi käydä allekirjoittamassa täällä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Ilmastoherätys! Ilmasto lämpenee”

  1. Täytyy toivoa, että poliitikot ymmärtävät IPCC:n YK:n puljuksi, joka tarkoittaa, että myös suurimpien fossiilituottajien ääni kuuluu raportissa. Ei ne sodatkaan oikein lopu YK:n keinoin, kun osapuolet ovat itse päättämässä.

    Nyt muuten taas HE:n ekosähköpatoon kopsahtelee taimenten nousuparvia Vanhassakaupungissa. Komeaa, mutta äärimmäisen ikävää katsottavaa. Ilahduttavasti Pääkkönen päässyt VL:ssa ääneen, joten ehkä tulee sekin päivä, kun HeVi huomaa mikä riipaiseva vääryys ja sadistinen näytelmä käydään joka syksy sen omalla etupihalla, jos vihreiden kannatusta katsotaan. Ei sitä varmaan kannata lähteä globaaleja öljy-yhtiöitä haastamaan, jos oman kylän museoväki on jo liikaa.

    Helsyllä ja kai muillakin tahoilla omat ideat veden ohjailusta uusilla padoilla ja kalaportaasta, mutta mokoman padon purkaminen ja kosken vapauttaminen Pääkkösen tyyliin ainoa vihreä vaihtoehto, kun mitään järkevää funktiota padolla ei enää ole, tuottaa vain tulvia jatkossa lisää. Näyttää vahvasti siltä, että Helsingin vapaita metsiä ollaan rakentamassa, joten olisi toivottavaa, että edes jokea vapautettaisiin, kun muuten luontoa ollaan vain valjastamassa lisää.

    Vastaa

Jätä kommentti