Niklas Kaskeala: Viisi syytä, miksi päästöoikeuksia tulisi vetää pois EU:n hiilimarkkinoilta

Euroopan parlamentti hylkäsi komission ehdotuksen 900 miljoonan hiilidioksiditonnin päästöoikeuksien huutokaupan lykkäämisestä vuosikymmenen lopulle.

Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Niklas Kaskeala kommentoi vieraskynäblogissa, miksi komission esitys vetää pois osa päästöoikeuksista EU:n hiilimarkkinoilta olisi tärkeää:

1. Muuten EU uhkaa lukkiutua hiili-intensiiviselle polulle, jolloin tulevaisuuden alat sekä puhtaat ja vähäpäästöiset innovaatiot, eivät pääse kehittymään ja kilpailukykymme kärsii.

2. Kilpailukyvyn ja työpaikkojen menetyksen pelkoa on käsityksemme mukaan myös vahvasti liioiteltu, sillä jo nyt yli 160 teollisuuden alaa, joilla on identifioitu hiilivuodon riski, saavat ilmaiseksi päästöoikeuksia eikä back loading-esitys uhkaisi niitä. Myös jäsenvaltioilla on mahdollisuuksia tarjota tukea ko. aloille tarvittaessa. Kompensaatio on myös laskettu nykyiseen verrattuna moninkertaisilla (30 e) hiilen hinnan arvioilla. Monilla aloilla on niin paljon päästöoikeuksia varastossa, kuten teräs- ja sementtiteollisuudella, että niiden oletetaan maksavan vain murto-osan verrattuna vuonna 2008 arvioituihin kuluihin. Ilmastotoimet ovat ylipäänsä investoinneille vähämerkityksisempiä kuin esim verot, työn kustannukset yms. Monet kilpailijamaame kuten Kiina, suunnittelevat sitä paitsi jo omia hiilimarkkinoitaan.

3. EU:n 80-95% ilmastotavoite vuoteen 2050 mennessä tulee kalliimmaksi, jos interventiota ei tehdä nyt.

4. Päästökauppamekanismi on EU:n ilmastopolitiikan kulmakivi ja se on saatava toimivaksi ja ylitarjonta korjattava. Komission arvion mukaan 2020 ylitarjonta ylittäisi ilman siihen puuttumista jo kaikkien ETSn kattamien alojen päästöt. Jollei mekanismin puutteita korjata, fragmentoituu EU:n ilmasto- ja energiapolitiikka ja jäsenmaat ottavat sääntelyn omiin käsiinsä kansallisella tasolla, kuten esim UK ja Hollanti jo tekevät.

5. Saastuttaminen ei voi olla ilmaista. Toimivan ETSn avulla yksityinen sektori ottaa huomioon investoinneissaan ja päätöksissään ilmastolaskun hinnan.  Jollemme lisää ilmastotoimia nostamalla hiilen ennätysalhaista hintaa ja lisäämällä EU:n päästötavoitteita ilmastotieteen edellyttämälle tasolle 30%iin vuoteen 2020 mennessä tämänhetkisestä ja jo saavutetusta 20 %:sta , lapsenlapsemme joutuvat nykymenon jatkuessa selviytymään neljä astetta lämpimämmässä maailmassa. Näistä seurauksista ovat kuitenkin tämän päivän päättäjät vastuussa.

(Lähde: CAN-E muistio: EU ETS at a crossroads: recalibrating an oversupplied market to spur investments and innovation).

Niklas Kaskeala on Kepan Kehityspoliittinen asiantuntija.

EU backloading vote

3 kommenttia artikkeliin ”Niklas Kaskeala: Viisi syytä, miksi päästöoikeuksia tulisi vetää pois EU:n hiilimarkkinoilta”

  1. Ehdotuksesta parlamentissa ja sen ulkopuolella käyty keskustelu paljastaa aika selvästi (jos nyt jotain todisteita vielä kaipaa), millainen kriittinen kohtalonyhteys on hiilettömän energian hinnalla ja päästökiintiöiden tiukkuudella.

    Voisi olla siis korkea aika ottaa lusikka kauniiseen käteen ja edes väliaikaisesti hieman rajoittaa edelleenkin tärkeimmän yksittäisen hiilettömän energianlähteemme alasajon vaatimista.

    Siis jos haluaa rehellisesti käyttää itsestään termiä ”ympäristönsuojelija.”

    PS. toivottavasti tämä tutkimus on tuttu?

    http://yle.fi/uutiset/tutkimus_ydinenergia_saastaa_miljoonia_ihmishenkia/6564977?origin=rss

    Vastaa
  2. Näytti EU:ssa kiinnostavan se, että täälläkin pitää voida päästellä, ei päästöt sinänsä. Mihinköhän Korhonen sen ydinvoiman käyttää? Nykyisen teollisuuden ylläpitoon, kuten nyt käy, vai sitten ihmiselämän sähköistämiseen ja kasvutalouden lopettamiseen? Teollinen yhteiskunta, joka perustuu rajallisten resurssien käyttöön ei ole, eikä voi olla koskaan kestävä. Toisaalta sitten kestävä elintaso ei tarvitse ydinvoiman tuomaa suurta energiamäärää. Jos elintasoa laskettaisiin kestävälle tasolle, niin uusiutuvat riittäisi. Tuulta- ja aurinkoa, kunnes fossiiliset olisi korvattu. Tarkoittaa siis myös energian kokonaiskulutuksen selvää laskua, ja esimerkiksi aivan erinäköistä kaupunkia kuin mitä nyt rakennetaan. Straniuksesta en tiedä, mutta vihreiden ohjelmassa ydinvoimaa ei ajeta ymmärtääkseni alas, jos samalla hiilipäästöt nousisivat. Lienee selvää, että uusiutuvia ajavien kestävä elintaso on ihan jotain muuta kuin ydinvoimaa ajavien, ja siksi tulee ihmettelyä puolin ja toisin. Näyttää tosin olevan vihreissäkin aika monta mielipidettä kestävästä elintasosta aina johtoa myöden. Yhteiskunnan kokonaisvaltainen päämäärien muutos tässä tarvittaisiin. Eipä tämä keskustelu ole edes kovin tarpeellista, koska kehittyvät maat eivät ehdi rakentaa ydinvoimaa siinä tahdissa, jota haluttua talouskasvun taso vaatii.

    Vastaa
  3. Tällä hetkellä tilanne on se, että yksin hiilivoimaa rakennetaan maailmassa kahdeksan kertaa nopeammin kuin kaikkia uusiutuvia yhteensä. Tämän lisäksi tulee kaikkien muidenkin fossiilisten polttoaineiden käytön merkittävä lisääntyminen. Maailma ei siis näytä olevan samaa mieltä salovaarojen ja muiden kulutuksen vähentämistä vaativien kanssa, vaan näin pääsääntöisesti näyttää aikovan ensisijaisesti hankkia enemmän suhteellisen edullista energiaa ja vasta toissijaisesti säästää sitä.

    Tälläisessä tilanteessa edelleenkin kaikkia ”uusia” uusiutuvia (siis muut kuin vesivoima ja perinteinen biomassa) yhteenlaskettunakin enemmän hiilivapaata energiaa tuottavan energianlähteen alasajon vaatiminen ja rakentamisen hidastaminen kriittistä, tutkimustuloksiin perustuvaa tarkastelua heikosti kestävistä syistä (vaarallisuus, jäteongelma, hinta) on suoraan sanottuna vaarallista ja vastuutonta uhkapeliä. Tämä pätee nyt nähtävässä lähitulevaisuudessa ihan riippumatta siitä, onko lopullisena tavoitteena kasvun kääntäminen laskuksi, kasvun lopettaminen vai sen jatkaminen.

    Niin kauan kun kellään ei ole esittää realistisia keinoja, millä tuohon ”yhteiskunnan kokonaisvaltaiseen päämäärien muutokseen” käytännössä päästään ennen ilmastojärjestelmän ylikuormittumista, suunnitelmien ripustaminen sen varaan on myöskin erittäin vastuutonta ideologian asettamista ratkaisujen edelle. Toiveajattelu ja utopia eivät ole sama asia kuin suunnitelma.

    Myönnän ihan suoraan, että rajallisten luonnonvarojen käyttö ei voi olla rajallisen järjestelmän puitteissa mielivaltaisen pitkällä aikavälillä kestävää. Tämä on tautologia. Mutta jos emme ratkaise välittömän akuuttia kriisiä, keskustelun siirtäminen näille urille on lähinnä akateemista sofismia jolla vältellään oikeista asioista puhumista. Sydänkohtauksesta sinertyvää ei auteta jeesustelemalla terveellisten elintapojen merkityksestä, eikä maailman ympäristökriisiä ratkaista vaatimalla ihmisiltä jotain mihin he eivät aivan selkeästi ole riittävän suuressa mitassa valmiita ja halukkaita. Kääntämällä keskustelu jeesusteluksi lähinnä varmistetaan, että mitään ei tapahdu.

    Lisäksi teoreettista tautologiaa ”rajaton kasvu ei ole mahdollista rajallisessa tilassa” mielellään toistelevat jättävät säännönmukaisesti huomiotta esimerkiksi sen, että ihmiskunnan väkiluvun huippu saavutetaan suurella todennäköisyydellä vuoden 2050 tienoilla ja 9-10 miljardissa ihmisessä. Siitä väkiluku kääntyy laskuun. Meidän ei siis tarvitse tuottaa rajatonta kasvua mielivaltaisen kauan, vaan vain riittävästi noin 10 miljardille ihmiselle. Tämä haaste on vaikea, mutta sentään ratkaistavissa. Siihen sisältyy varmasti myös käsitteiden ”vauraus” ja ”talous” uudellenmäärittely, mutta aivan yhtä varmasti siihen sisältyy nykyisin köyhyydessä elävien materiaalisen elintason ja sitä kautta kulutuksen merkittävä nousu.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli