Akillesjänteen tulehdus: Kuukauden juoksutauko

Kuva Wikipedia - The Achilles' tendon. PD image from Gray's Anatomy, from bartleby.comKävin joulukuussa 2012 juoksemassa syvässä lumessa. Seuraavana päivänä kantapää ja akillesjänne olivat kipeät. Ajattelin, että kyseessä oli vain poikkeuksellisen kova rasitus ja jalan hetkittäinen jumiutuminen.

Muutaman päivän jälkeen akillesjänne ei enää häirinnyt arkea. Juostessa, varsinkin alkumatkasta, se kuitenkin tuntui ikävästi ja oli aamuisin jäykkä. Viikot ja kuukaudet vierivät. Muutaman kerran pidin reilun viikon juoksutauon ja tiputin juoksumäärät 1-3 kertaan viikossa, jotta jalka saisi kunnolla lepoa.

Maaliskuuhun mennessä jalka ja akillesjänne kuitenkin edelleen muistuttivat aina juoksun alussa itsestään. Ei kovin paljon, mutta kuitenkin siten, että asiaa ei voinut olla huomaamatta.

Maaliskuussa päätin vihdoin käydä näyttämässä jalkaa lääkärille. Soitin Oulunkylän terveyskeskukseen, mutta siellä ei ollut yhtään vapaata aikaa. Koskelan terveysaseman lakkautuksen myötä Oulunkylässä on ruuhkaa. Siispä varasin ajan Helsingin urheilulääkäriasemalta, jossa olen noin vuosi sitten käynyt juoksutestissä.

Lääkäri tutki jalkani ja totesi, että akillesjänteessä on lievä tulehdus. Hän määräsi minut vähintään kuukaudeksi juoksukieltoon.

Hoito-ohjeet ovat nyt seuraavat:
– Ainakin kuukauden juoksutauko ja tarvittaessa, jos jalka vielä tuntuu jäykältä, toinen kuukausi lisää
– Pyöräily, uinti ja vesijuoksu ovat sallittuja, jopa suotavia kunnon ylläpitämiseksi
– Kolmen kuukauden akillesjännejumppa pari kolme kertaa päivässä
– Akillesjänteen kylmähoito päivisin
– Yöksi Mobilat emulsiovoidetta
– Lähete juoksukenkien tukipohjallisten tekemistä varten fysioterapeutti Juha Holttiselle
– Tasapohjaisiin kenkiin kantakorokkeet
– Viikon tulehduskipulääkekuuri (Arcoxia 120 mg)

Kaikkein tärkein viesti oli kuitenkin tämä: Maltti on valttia. Jos maltan ottaa juoksun kanssa kuukauden tai pari rauhallisesti, ehdin kyllä juosta vielä vuosikymmeniä. Mikäli en hoida jalkaa kunnolla kuntoon, on riskinä tulehduksen paheneminen ja uusiminen. Noin viisi tapausta sadasta päätyy lääkärin mukaan lopulta leikkaukseen.

Millaisia kokemuksia sinulla on akillesjänteen hoidosta? Ovatko yllä olevat ohjeet järkeviä ja tarvitaanko jotain muuta?

Suosittelen lämpimästi erilaisiin urheiluvaivoihin Helsingin urheilulääkäriasemaa! Siellä on todella ammattimainen henkilökunta. Oman käyntini lasku oli 80 euroa, jonka saan kaiken lisäksi todennäköisesti takaisin vielä vakuutuksesta.

Ohessa on lääkärin antama akillesjännejumppa, jota pyritään noudattamaan seuraavat kolme kuukautta.

***

Akillesjännejumppa

Jumppa on tarkoitettu pitkittyneen akillesjännekivun hoitoon. Mikäli jänteessä on repeämä, ei harjoitusta voi suositella. Neuvottele lääkärisi kanssa ohjelman sopivuudesta itsellesi. Ohjelma etenee vaiheittain kevyestä raskaampaan suuntaan. Siirryttäessä seuraavaan vaiheeseen tulee harjoitteiden olla kivuttomia tai lähes kivuttomia. Mikäli kipu lisääntyy, on palattava alemmalle tasolle ja tarvittaessa neuvoteltava lääkärin kanssa. Ohjelman pituus on 3 kk.

1. vaihe (1-7 päivät).
– 3 x 20 varpaiden ojennus ja koukistus,
– 3 x 20 nilkan ojennus ja koukistus,
– 3 x 20 s pohkeen venytys suoralla polvella,
– 3 x 20 s pohkeen venytys koukistetulla polvella,
– 5 x 30 s yhdellä jalalla seisontaa,
– 5 x 5m varpailla kävelyä,
– 5 x 5 m kantapäillä kävelyä,
– 2 x 15 kahdenjalan konsentrinen/eksentrinen varpaillenousu.
Harjoitus tehdään kolme kertaa päivässä.

2. vaihe (2.-3. viikko).
– Ohjelman alku sama kuin vaiheessa 1.
– Kahden jalan konsentrinen/eksentrinen varpaillenousu tehdään nyt 2 x 20.
– Lisäksi tulevat yhden jalan konsentrinen/eksentrinen varpaillenousu. Aloitetaan 3 x 5 kummallakin jalalla ja lisätään päivittäin kahdella aina 15 toistoon saakka
– Uutena liikkeenä tulee myös eksentriset varpaillenousut yhdellä jalalla. Nämä aloitetaan kun yhden jalan konsentrinen/eksentrinen varpaillenousu onnistuu 3 x 15. Aloitetaan 10 toistolla ja lisätään päivittäin toistojen määrää kahdella.
– Tämän jälkeen venytetään pohkeita 20 s.
Harjoitus tehdään kaksi kertaa päivässä

3. vaihe (4.-12. viikko)
– Ohjelma jaetaan nyt 1. vaiheen verenkiertoa, liikkuvuutta ja tasapainoa parantavaan harjoitukseen ja toiseksi varpaillenousuharjoitteisiin. Huoltava harjoitus tehdään joka päivä ja varpaillenousuharjoitus joka toinen päivä.
– Huoltava harjoitus on siis 3 x 20 varpaiden ojennus ja koukistus, 3 x 20 nilkan ojennus ja koukistus, 3 x 20 s pohkeen venytys suoralla polvella, 3 x 20 s pohkeen venytys koukistetulla polvella, 5 x 30 s yhdellä jalalla seisontaa, 5 x 5m varpailla kävelyä, 5 x 5m kantapäillä kävelyä.
– Varpaillenousuharjoitus koostuu viidestä harjoitteesta: (1) 2 x 20 kahden jalan konsentrinen/eksentrinen varpaillenousu, (2) 3 x 15 yhden jalan konsentrinen/eksentrinen varpaillenousu, (3) 10 eksentristä varpaillenousua korokkeella, (4) 20-100 toistoa ponnahtavaa varpaillenousua alkuun kahdella jalalla ja kipujen salliessa yhdellä jalalla, (5) pohkeiden venytys 20 s.

***

6 kommenttia artikkeliin ”Akillesjänteen tulehdus: Kuukauden juoksutauko”

  1. Onko akillesjänne jo kunnossa? Itselläni ollut varsin samanlainen vaiva ja samat hoito-ohjeet, mutta vaiva jatkuu edelleen vaikka jo kuukauden olen säännöllisesti tehnyt akillesjännejumppaa.

    Vastaa
  2. Terve, kiitos hyvistä ohjeista! Kysymys: Ovatko nuo varpaillenousut pääasiassa ilman steppilautaa suoraan lattialta, vai pitääkö kaikki varpaillenousut tehdä steppilaudan reunalla hakien liikkuvuuden rajoja myös ala-asennossa?

    Vastaa
    • Kiitos palautteesta Tuomas! Muistaakseni tein varpaillenousut ilman steppilautaa (kun sellaista ei ollut), mutta olisi varmasti hyvä tehdä ne laudan kanssa.

      Vastaa
  3. Tervehdys ja kiitos blogauksesta. Osaatko vinkata, mistä kantakorotuksia kannattaisi etsiä Helsingissä?

    Nimim. Akilles vihoitellut jo parin vuoden ajan

    Vastaa
    • Kiitos kommentista Jussi! Valitettavasti en osaa sanoa, mistä noita tällä hetkellä löytäisi. Vahva suositus: Kannattaa vähentää juoksua, pitää todella pitkää taukoa ja venytellä paljon.

      Vastaa

Jätä kommentti

Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.