Valtuustoblogi: Lähetekeskustelu vuoden 2014 talousarviosta ja maksuton joukkoliikenne

Valtuuston kokous Leo StraniusValtuuston kokous kesti tänään (ke 13.2.) poikkeuksellisen pitkään.

Vihreän valtuustoryhmän kokous alkoi klo 16 ja valtuusto klo 18.

Viiden tunnin valtuustokokoustelun jälkeen kellon tullessa yksitoista, päätti puheenjohtaja jättää pöydälle kaikki asiakohdat, joista haluttiin pitää vielä puheenvuoro.

Eniten puheenvuoroja kirvoitti vuoden 2014 talousarvioehdotuksen valmistelua koskeva lähetekeskustelu.

Jussi Pajusen mukaan vuoden 2014 talousarviovalmistelun näkymät ovat vähintäänkin huolestuttavat. Esimerkiksi vuosina 2011-2013 Helsingin toimintamenot kasvoivat 7,6 prosenttia ja verotulot vain 3,3 prosenttia. Velkaantumiskehitys täytyisi saada pysäytettyä ja nettomenojen kasvu olla verorahoituksen kasvua hitaampana.

Itse nostin talousarvioehdotuksen valmistelua koskevassa lähetekeskustelussa esille seuraavat kolmea asiaa:
– Talouskasvupakon sijaan tarvitsemme ihmisten hyvinvointia ekologisissa rajoissa.
– Helsingin Energian tuloutus tulee käyttää energiaviisaasti.
– Ympäristökeskukseen tarvitaan lisää valvontaresursseja.

Koko puheeni löytyy tämän tekstin alta.

Lisäksi vilkasta keskustelua herätti 30 valtuustoaloitetta. Tosin kaikkia ei ehditty käsittelemään. Käsiteltyjen joukossa oli kuitenkin mm. bussireittejä, kissapuiston perustamista, Helsingin kanipolitiikan muuttamista ja ikäihmisille ilmaista joukkoliikennettä.

Ilmainen joukkoliikenne kirvoittikin kokouksen päätteeksi napakan keskustelun.

Itse en kannata ilmaista joukkoliikennettä vain ikäihmisille. Ilmaista joukkoliikennettä ei ole. Ainahan sen joku maksaa. Käyttäjilleen maksuton joukkoliikenne voi kuitenkin olla.

Mielestäni olisikin hyvä kokeilla maksutonta joukkoliikennettä kaikille vaikka Tallinnan malliin. Liikkumisen tulee olla Helsingissä pidemmällä tähtäimellä maksutonta siinä missä koulutus ja terveydenhuoltokin. Lisää aiheesta myös tässä kirjoituksessani: Maksuton joukkoliikenne Helsinkiin

***

Kaupunginvaltuusto alkamassaVuoden 2014 talousarvioehdotuksen valmistelua koskeva lähetekeskustelu

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Vuoden 2014 talousarvioehdotuksen valmistelua koskevassa lähetekeskustelussa haluan nostaa esille kolmea asiaa:
– Talouskasvupakon sijaan tarvitsemme ihmisten hyvinvointia ekologisissa rajoissa.
– Helsingin Energian tuloutus tulee käyttää energiaviisaasti.
– Ympäristökeskukseen tarvitaan lisää valvontaresursseja.

Ensinnäkin. Talouskasvupakon sijaan tarvitsemme ihmisten hyvinvointia ekologisissa rajoissa. Helsingin kannattaa varautua tilanteeseen, jossa talous ei enää kasva. Nyt on aika ottaa käyttöön suunnitelma B ja vapautua ympäristölle haitallisesta talouskasvusta.

On ilahduttavaa, että Lasse Männistö painotti täällä päästöjen vähentämistä ja Osku Pajamäki ekologisesti kestävää stadia.

Tulevaisuuden hiilineutraalissa Helsingissä yksityisautoilua tukevien investointien sijaan meillä on käytössä ruuhkamaksut tai tienkäyttömaksut. Joukkoliikenne on halpaa tai ilmaista ja pyöräilyinvestoinnit ovat kova juttu. Katuihin maalatut 100 km uusia pyöräkaistoja eivät paljon maksa. Uudet nollaenergiatalot, kaupunkimetsien suojelu sekä virkistys- ja luontoarvojen kannalta viisaat kaavat tuovat vain säästöjä.

Vuoden 2014 budjetti pitää rakentaa sille pohjalle, että varmistamme ihmisten hyvinvoinnin ekologisissa rajoissa.

Arvoisa puheenjohtaja,

Toiseksi. Helsingin Energian tuloutus tulee käyttää energiaviisaasti. Helsingin Energian johtokunta päätti eilen esittää, että vuonna 2013 kesäkuussa siirretään Helsingin Energian taseeseen kertyneistä voittovaroista 150 miljoonaa euroa Helsingin kaupungin taseen omaan pääomaan.

Helsingin Energian etuhan olisi pitää voitot itsellään ja käyttää ne omiin investointeihin.  On kuitenkin järkevää, että Helsingin Energian tuloksesta osa tulee kaupungin yhteiseen hyvään.

Helsingin Energian johtokunnan varapuheenjohtajana pidän tärkeänä, että Helsingin Energian kaupungille tulouttamia varoja käytetään kuitenkin tavalla tai toisella päästövähennysten toteuttamiseen, esimerkiksi rakennusten energiaparannuksiin tai energiasäästöhankkeisiin sekä uusiutuvan energian investointeihin.

Näin saavutettaisiin samalla myös tärkeitä säästöjä kaupungin taloudessa.

Arvoisa puheenjohtaja,

Kolmanneksi. Ympäristökeskukseen tarvitaan lisää valvontaresursseja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on arvioinut Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelmaan 2010–2012 liittyvät terveydensuojelun sekä tupakka- ja kemikaalilain päivitykset vuodelle 2012 sekä tupakkalain valvontasuunnitelman päivityksen vuodelle 2011.

Arvioinnin mukaan ympäristöterveydenhuollon voimavarat ovat liian vähäiset verrattuna valvonnan tarpeeseen. Suunnitelmissa ja lautakunnan päätöksissä ei kuitenkaan ole otettu kantaa kuinka tilanne aiotaan korjata. Aluehallintovirasto muistuttaa, että ympäristöterveydenhuollon valtakunnallinen valvontaohjelma edellyttää, että valvontasuunnitelmassa on selostus siitä kuinka valvontavelvoitteet aiotaan hoitaa. Resurssien vähyyden vuoksi lakisääteisiä tehtäviä ei voi jättää tekemättä.

Ympäristökeskuksella on tällä hetkellä auki kuusi vakanssia, joita ei voida täyttää budjettiresurssien vähyyden takia. Valvonnan asianmukaiseen hoitamiseen ympäristökeskukseen tarvitaan kymmeniä uusia vakansseja.

Toivon, että vuoden 2014 budjetissa ympäristökeskuksen puutteellisiin valvontaresursseihin tulee korjaus.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Haluan toivottaa inspiroivaa ja energisoivaa keskustelua sekä mukavaa illan jatkoa kaikille!

***

Edelliset valtuustoblogin kirjoitukset ovat luettavissa täällä.

2 kommenttia artikkeliin ”Valtuustoblogi: Lähetekeskustelu vuoden 2014 talousarviosta ja maksuton joukkoliikenne”

  1. Miten esittämäsi lisämenot rahoitetaan jos talous ei kasva tai sen tavoittelu ei ole tärkeää? Esitit yhdessä puheenvuorossa useamman sadan miljoonan lisämenoja niin olis varsin vastuullista politiikkaa esittää realistinen rahoitusmalli. Velkaa ei kaiketi voi ottaa loputtomasti.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli