Valtuustoblogi: Väkivallan uhreille tarvitaan matalan kynnyksen pistäytymiskeskus

Kävin tällä viikolla Amnestyn toimistolla valtuustokollegoiden kanssa aamiaisella.

Helsinkiin pitäisi perustaa väkivallan uhreille suunnattu, moniammatillinen matalan kynnyksen pistäytymiskeskus.

Onneksi vireillä on asiasta kuntalaisaloite ja talousarvioaloite. Seuraavaksi on varmistettava, että tarvittavat varat saadaan kaupungin budjettiin.

Amnestyn mukaan Suomessa ei tällä hetkellä ole yhtään väkivallan uhreille tarkoitettua pistäytymiskeskusta, jossa esimerkiksi seksuaalisen väkivallan tai parisuhdeväkivallan uhrit saisivat asiantuntevaa apua.

Samaan aikaan Suomi on kuitenkin allekirjoittanut Euroopan neuvoston yleissopimuksen naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa koskien, joka velvoittaa perustamaan paikallisia ja alueellisia pistäytymiskeskuksia. Edelleen Helsinki on allekirjoittanut Eurooppalaisen paikallishallinnon tasa-arvon peruskirjan, jonka kautta kaupunki on sitoutunut rakentamaan väkivallan uhreille erityispalveluita.

Pistäytymiskeskuksen palvelu perustuisi yhden luukun -periaatteelle, josta väkivallan uhri saisi kosketuksen esimerkiksi sosiaalityöntekijään, psykologiin, juristiin ja lääkäriin. Ensikontaktina toimiva työtekijä kartoittaisi avun tarpeen ja toisi asiantuntijat uhrin luokse. Keskuksen tulisi sijaita keskustassa ja väkivallan uhrien tulisi olla mahdollista poiketa siellä anonyymisti ilman ajanvarausta.

Onneksi asiasta on vireillä Amnestyn aktiivien tekemä kuntalaisaloite. Lisäksi päätöksentekoa odottaa mm. Riikka Henttosen ym. tekemä talousarvioaloite, jossa esitetään, että talousarvioon varataan riittävät määrärahat siihen, että

– Helsinkiin perustetaan yhteistyössä pääkaupunkiseudun kanssa moniammatillinen matalan kynnyksen palvelupaikka väkivaltaa kokeneille naisille kolmannen sektorin kanssa
– Kaupunki osoittaa toiminnalle sopivat tilat
– Toimintaa tuetaan avustuksella tai hankitaan palvelu ostopalveluna kolmannelta sektorilta

Keväällä 2012 kaupungin sosiaalilautakunta on yksimielisesti todennut, että ”Valtakunnallisessa naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa ohjelmassa edellytetään alueellisten lähisuhdeväkivallan osaamiskeskusten perustamista vuoteen 2015 mennessä.” ja ” Sosiaalilautakunta katsoo, että matalan kynnyksen palveluiden parantaminen lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi on tarpeellista valtakunnallisten tavoitteiden mukaisesti, vaikka erillistä määrärahaa ei sille tämän vuoden 2013 talousarvion puitteissa ole osoittaa.”

Seuraavaksi on varmistettava, että tarvittavat varat saadaan vuoden 2014 budjettiin. Onneksi asialla on vankka tuki yli puoluerajojen.

Amnestyn Irtisanoudu naisiin kohdistuvasta väkivallasta -vetoomuksen ovat allekirjoittaneet jo seuraavat Helsingin kaupunginvaltuutetut:
– Alanko-Kahiluoto, Outi
– Andersson, Hennariikka
– Anttila, Maija
– Asko-Seljavaara, Sirpa
– Enroth, Matti
– Fatbardhe, Hetemaj
– Hakanen, Yrjö
– Honkasalo, Veronika
– Ikävalko, Suzan
– Kanerva, Seppo
– Kari, Emma
– Koivulaakso, Dan
– Kousa, Tuuli
– Krohn, Minerva
– Modig, Silvia
– Månson, Björn
– Männistö, Lasse
– Niiranen, Matti
– Pakarinen, Pia
– Puoskari, Mari
– Rauhamäki, Tatu
– Rissanen, Laura
– Storgård, Päivi
– Stranius, Leo
– Sumuvuori, Johanna
– Torsi, Pilvi
– Vuorjoki, Anna

Edelliset valtuustoblogin kirjoitukset ovat luettavissa täällä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Valtuustoblogi: Väkivallan uhreille tarvitaan matalan kynnyksen pistäytymiskeskus”

Jätä kommentti