Alkoholihaittojen vähentämien: Kahdeksan ehdotusta alkoholilakiin

Suomessa käytetään liikaa alkoholia. Selvitys suomalaisten alkoholiasenteista kertoo, että yli 90 prosenttia väestöstä käyttää alkoholia. Tästä 5-10 % on suurkuluttajia.

Alkoholihaittojen välittömät kustannukset ovat 0,8-1 miljardia euroa ja välilliset noin 3,2-5,9 miljardia euroa. Vuonna 2012 alkoholiveron tuotoksi on arvioitu 1,4 miljardia euroa.

Kaikkein eniten alkoholin kulutukseen vaikuttavat saatavuus ja hinta. Tämän jälkeen tehokkain keino alkoholihaittojen vähentämiseksi on mainonnan rajoittaminen.

Juuri nyt näyttää kuitenkin siltä, että esimerkiksi alkoholimainonnan rajoittaminen on vesittymässä.

Ohessa on kahdeksan vinkkiä alkoholin haittojen rajoittamiseksi:
– Alkoholiveron nostaminen
– Alkoholin mielikuvamainonnan kieltäminen (esim. Ranska)
– Alkoholimyynnin ikärajan nostaminen (esim. Yhdysvallat)
– Ruokakaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden rajoittaminen (esim. Ruotsi)
– Alkoholimyynnin ja anniskelun kellonaikojen lyhentäminen
– Alkoholin nauttimisen kieltäminen yleisissä puistoissa
– Ratti- ja ruorijuopumuksen promillerajan alentaminen
– Alkoholiteollisuuden sponsorointi ja mainonta pois urheilutapahtumista

Esimerkiksi hallitusohjelman mukaan Suomi aikoo tehdä seuraavaa:

”Tehostetaan toimia koko väestön sekä erityisesti lasten ja nuorten suojelemiseksi alkoholin, tupakan, huumausaineiden ja rahapeliongelmien aiheuttamilta haitoilta. Uudistetaan raittiustyölaki kunnissa tehtävän päihdetyön kehittämiseksi. Jatketaan valtakunnallista alkoholiohjelmaa, jonka keskeisiä toimenpiteitä ovat alueellisen koordinaation mallin vakiinnuttaminen, alkoholilain kokonaisuudistus ja alkoholiverotuksen tarkistaminen.”

On turha kuvitella, että pelkkä valistus riittäisi. Käsi ylös, kuka ei ole kuullut tai tiedä alkoholin liikakäytön haittavaikutuksista.

Mitä muuta voisimme siis tehdä vähentääksemme alkoholin haittoja?

3 kommenttia artikkeliin ”Alkoholihaittojen vähentämien: Kahdeksan ehdotusta alkoholilakiin”

  1. Kulttuuriamme pitäisi ohjata kohti kohtuukäyttöä, ei kieltää alkoholia kokonaan. Uskon, että sen saavuttamiseksi alkoholin saantia ei pitäisi hankaloittaa, vaan helpottaa. Tieteellisten tutkimusten mukaan kielletty houkuttelee, ja kieltolaki itse asiassa lisäsi alkoholin käyttöä Suomessa, ja sen vaikutus on ollut pysyvä.

    Miksi edelleenkään viiniä ei saa ruokakaupoista ostettavaksi samalla kun ostaa muut päivällisen ainekset? Se tekee viinistäkin houkuttelevan päihteen, vaikka se sopisi enemmän sivistyneeseen kohtuulliseen nauttimiseen kuin haittakäyttöön.

    Kannatan siis sitä, että mietoja alkoholijuomia saa niihin kellonaikoihin kuin karkkia ja purkkihernekeittoakin, ja samoista paikoista. Itselläni karkin liikakäyttöä vähentää se, etten pidä sitä kotona. Alkoholia sen sijaan ei saa lähi-Alepasta aina kun haluaa, joten sitä on pakko varastoida kotiin.

    Mietojen ikärajaa voisi laskea, sillä on selvää, ettei nykyinen laki estä nuoria juomasta. Se pikemmminkin houkuttelee siihen. Alkoholia pitäisi myös saada nauttia kohtuullisesti julkisissa paikoissa, sen sijaan häiritsevään käyttöön pitäisi puuttua aina. Näin luotaisiin kulttuuria, jossa kohtuukäyttö on tavoiteltavaa, liikakäyttö tuomittavaa.

    Mielikuvamainonnan ja sponsoroinnin voisi toki kieltää.

    Vastaa
    • Kiitos kommentista Marjut! Alkoholin täyskieltoa ei ainakaan tässä yhteydessä ole kukaan ehdottanut. Miten ohjaisit kulttuuriamme kohti kohtuukäyttöä? Tutkimusten mukaan alkoholin kulutukseen, kuten yleensäkin kulutukseen, vaikuttavat kaikkein eniten saatavuus ja hinta.

      Vastaa
  2. Kyllä valistuksellakin voi vaikuttaa, eikä sen tarvitse olla vain puisevaa haitoista ja sairauksista saarnaamista, esim kännissä ole ääliö -kampanja oli varsin tehokas ja sinänsä osui kohderyhmään johon vaikkapa myyntiaikojen rajoitukset tai ikärajojen nosto ei liiemmin vaikuttaisi.

    Mielestäni pitäisi nimenomaan pyrkiä tämänsuuntaiseen asennemuokkaukseen pelkkien sääntöjen ja kieltojen sijaan, ts. ennaltaehkäistä mielummin kuin paikata jo tapahtunutta.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli