E.ON vetäytyy Fennovoiman ydinvoimahankkeesta – Seuraavaksi Helsinki irti Olkiluodosta?

Päivän merkittävin uutinen oli, että energiayhtiö E.ON vetäytyy Fennovoiman ydinvoimahankkeesta.

Käytännössä tämä tarkoittanee Fennovoiman ydinvoimahankkeen kaatumista.

Tietysti on mahdollista, että Fennovoima saa E.ONin tilalle uuden investoijan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rakennustyöt pitäisi alkaa kolmen vuoden sisällä. Muuten eduskunnan myöntämä periaatepäätös raukeaa.

Fennovoiman hanke oli jo valmiiksi myöhässä. E.ONin päätös osoittaa, että ydinvoiman vastatuuli jatkuu. Suomen energiapolitiikassa on nyt uudelleen arvion paikka

”E.ONin päätös on looginen jatko ydinvoimahankkeiden kaatumiselle Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa. Ydinvoima on vaarallista ja kallista menneiden vuosikymmenien teknologiaa, jolla ei ole tulevaisuutta”, sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

Seuraavalla valtuustokaudella tulee harkittavaksi myös Helsingin kaupungin osallistuminen TVO:n Olkiluoto 4 -hankkeeseen.

Valtuusto päätti tasan vuosi sitten kaupungin osallistumisesta hankkeen suunnittelukustannuksiin 29,5 miljoonalla eurolla. Myöhemmin mahdollinen osallistuminen itse investointiin maksaisi kaupungille vielä 580 miljoonaa euroa lisää.

Markkinatilanne on muuttunut, meillä on käytössä kasa parempia vaihtoehtoja ja ydinvoima on vastatuulessa.

Seuraavan valtuuston kannattaa harkita vielä kerran, kannattaako ydinvoimaan sijoittaa lainkaan. Varsinkin kun tarjolla on hyviä energiatehokkuuteen ja uusiutuvien energialähteiden rakentamiseen liittyviä hankkeita.

Yksi kommentti artikkeliin ”E.ON vetäytyy Fennovoiman ydinvoimahankkeesta – Seuraavaksi Helsinki irti Olkiluodosta?”

  1. Kaikissa esitetyissä vaihtoehdoissa, eritoten biomassassa, on tutkimustiedon valossa vakavia ympäristövaikutusongelmia, joita te suoraan sanottuna vähättelette. Näistä vähäisin ei ole se, että vaihtoehdot ovat käytännössä täysin riippuvaisia fossiilisista polttoaineista. En tiedä oletko kuullut, että esimerkiksi Saksassa hallitus saanee valtuudet estää hiilivoimaloiden sulkemisen; niitä kun tarvitaan ”uusiutuvan” ”energiaihmeen” selkärangaksi. Kehitys on täysin päinvastainen tavoitteeseen nähden.

    Tuo Fennovoiman projektin kaatuminen asettuu mittasuhteisiinsa, kun tietää, että siinä jäi rakentamatta koko Tanskan kaikkea uusiutuvan energian tuotantoa vastaava määrä käytännössä hyvin vähäpäästöistä ja vaihtoehtoihin nähden pienellä ympäristöjalanjäljellä tuotettua energiaa.

    Vastaa

Jätä kommentti