Vapaaehtoistyön edistäminen Helsingissä: Neljä ehdotusta

Osallistuin maanantaina Helsingin kaupungin vapaaehtoistyön neuvottelukunnan järjestämään vaalipaneeliin Helsingin Sörnäisissä sijaitsevassa Kinaporin palvelukeskuksessa.

Oma vapaaehtoistyöurani sai alkunsa, kun isä pakotti (tai houkutteli viikkorahaa vastaan) minut jakamaan naapurustoon Vailla vakinaista asuntoa ry:n julkaisemaa Asukki-lehteä. Olimme tuolloin olleet itsekin asunnottomia. Tosin kovin vapaaehtoiseksi työksi tuota ei välttämättä voi laskea.

Varsinainen vapaaehtoistyöurani lähti alkuun mentyäni opiskelemaan Tampereen yliopistoon ympäristöpolitiikkaa. Opintojen myötä ajauduin mukaan ainejärjestö Perusvoimaan (nykyisin Spatikka), yliopiston ympäristövaliokuntaan ja Maan ystäviin sekä perustamaan Vihreitä Nuoria ja Opiskelijoita. Vuonna 2003-2004 toimin Maan ystävien puheenjohtajana, vuonna 2005 olin vapaaehtoistöissä Perun Maan ystävissä ja vuodesta 2005 lähtien olen toiminut myös Suomen luonnonsuojeluliitossa erilaissa luottamus- ja vapaaehtoistöissä, mm. Uudenmaan piirin puheenjohtajana vuodet 2006-2011.

Lopulta vapaaehtoistyöstä tuli minulle palkkatyö. Vaihdoin uran tietoliikennealalla jatko-opintoihin (väitöskirjatyö) ja Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaavan pätkätöihin sekä päädyin lopulta Luonto-Liiton pääsihteeriksi. Tällä hetkellä toimin lisäksi myös Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnassa (KANE).

Vapaaehtoistyö ei ole palkkatyön ohella kuitenkaan jäänyt mihinkään. Esimerkiksi vuonna 2011 tein palkkatöiden lisäksi 1646 tuntia erilaista vapaaehtoistyötä. Juhani Laasasen tekemän selvityksen mukaan vapaaehtoistyötunnin arvo yhteiskunnassa on 12,44 euroa.

Vuonna 2011 tekemäni vapaaehtoistyö on siis tuottanut yhteiskunnalle taloudellista hyötyä 20 476,24 euroa – tämä on selvästi enemmän kuin palkkatyöstäni maksamat verot.

Vapaaehtoistyön tukeminen ei ole ainoastaan taloudellisesti kannattavaa. Vapaaehtoistyötä kannattaa edistää myös siksi, että näin ihmiset voivat tehdä palkkatyön sijaan tai ohella merkityksellisiä asioita, oppia uutta ja vahvistaa sosiaalisia siteitä. Omalta kohdaltani vapaaehtoistoiminta on muuttanut positiivisessa mielessä koko elämäni suunnan.

Miten Helsingissä voitaisiin esimerkiksi kaupunginvaltuuston toimesta sitten edistää vapaaehtoistyötä?

Ohessa on neljä ehdotusta:

1. Raivataan byrokratian esteet pois tieltä. Ravintolapäivä, kaupunkiviljely, Kallio-liike ja talojen valtaus ovat hyviä esimerkkejä ihmisten omaehtoisesta vapaaehtoistyöstä. Kaupungin virastot pitää saada keskustelemaan keskenään sekä ymmärtämään ja hyväksymään myös perinteisen järjestötyön ulkopuolella tapahtuvaa epämuodollista ja järjestäytymätöntä kansalaistoimintaa ja vapaaehtoistyötä.

2. Otetaan tyhjät tilat käyttöön. Kaupungissa on iso kasa tyhjiä kiinteistöjä. Niihin voidaan perustaa vaikka nuorisotiloja, autonomisia sosiaalikeskuksia tai kuoro- ja bändiharjoitustiloja. Monet hyvät tilat sulkevat ovensa illaksi ja viikonlopuksi. Tehostetaan tilojen käyttöä, ollaan joustavia ja perustetaan myös vapaaehtoistyölle ja pienimuotoiselle yritystoiminnalle avoimia Hubeja, joihin kuka tahansa voi tulla työskentelemään milloin tahansa.

3. Lisätään lähidemokratiaa. Uudessa kuntalaissa kunnilla pitää olla lakisääteinen velvoite tukea lähidemokratiaa. Suuriin kuntiin tarvitaan kaupunginosavaltuustoja. Lisäksi suorat kansanäänestykset ja pormestarivaalit olisivat omiaan edistämään ihmisten halua vaikuttaa ja tehdä vapaaehtoistyötä.

4. Kunnan tulee edelleen hoitaa peruspalvelut. Lakisääteiset terveys-, koulutus- ja hyvinvointipalvelut kuluvat kunnan ja ammattilaisten hoidettavaksi. Peruspalveluita ei ole syytä ulkoistaa kolmannen sektorin vapaaehtoistoimijoiden vastuulle.

Kannattaa katsoa myös Vapaaehtoistyön neuvottelukunnan tekemä vinkkivihko vapaaehtoistyön hyvistä käytännöistä.

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Vapaaehtoistyön edistäminen Helsingissä: Neljä ehdotusta”

  1. Hei, hyviä ehdotuksia kaikki! Itsekin teen ns. vapaaehtoistyötä, enkä ole tunteja edes laskenut. Olen akateeminen työtön (rahoitukseton tutkija), ja mietin, miten määrittelisi vapaaehtoistyön silloin kuin sitä ei tee minkään palkkatyön ohessa. -Minna.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/