Lappeenranta julistautuu aurinkokaupungiksi – Helsinki julistautuu…

Hiljattain julkaistun YLEn verkkouutisten mukaan Lappeenrannan kaupunki ja teknillinen yliopisto haluavat Lappeenrannasta aurinkovoiman mallikaupungin. Hienoa!

Yhtenä tavoitteena on uutisen mukaan, että pientalot ja omakotitalot voisivat siirtää aurinkopaneeliensa tuottaman ylijäämäenergian Lappeenrannan Energiaverkkoon.

Olen itse käynyt muutamissa eurooppalaisissa ekokaupungeissa. Esimerkiksi Saksan aurinkoenergian kehto Freiburg on todella kiinnostava nähtävyys. Toivottavasti Lappeenrantaan saadaan tulevaisuudessa vähintään yhtä hienoja innovaatioita.

Voisiko myös Helsinki ottaa etunojaa jossain? Tässä muutama ehdotus Helsingin profiloitumiseksi:
– Helsinki julistautuu tuulivoimakaupungiksi
– Helsinki julistautuu bioenergiakaupungiksi
– Helsinki julistautuu pyöräilykaupungiksi
– Helsinki julistautuu kasvisruokakaupungiksi
– Helsinki julistautuu metsäkaupungiksi
– Helsinki julistautuu puhtaan meren kaupungiksi
– Helsinki julistautuu luomukaupungiksi

Keksi itse lisää. Julistautumisen myötä täytyy sitten tietysti ryhtyä myös tuumasta toimeen. Ihmeitä alkaa tapahtua kun niitä tehdään.

4 kommenttia artikkeliin ”Lappeenranta julistautuu aurinkokaupungiksi – Helsinki julistautuu…”

  1. Kysyn ihan nyt vaan kun on jäänyt kirjoituksiesi pohjalta vähän epäselväksi. Mikä sinulle on ympäristöasioissa tärkeintä: se, mitä sanotaan että tehdään, se, mitä tehdään, vai se, mitä saadaan aikaiseksi?

    Vastaa
    • Mun mielestä on tärkeää sanoa, mitä tehdään, tehdä se mitä sanotaan ja saada lopuksi myöt tuloksia aikaiseksi. Eihän noita nyt ihan noin vain voi erottaa toisistaan.

      Vastaa
  2. Eipä voikaan, mutta jossain vaiheessa toivoisi kyllä, että ympäristönsuojelussa katsottaisiin myös niitä saavutettuja tuloksia. Ehkä jopa mietittäisiin, ovatko vaaditut keinot oikeassa suhteessa toivottuihin tuloksiin.

    Tuon kysymyksen kirvoitti aamuinen tutustumiseni palkittujen energiapolitiikkojen lopputuloksiin. Olen sinulle joskus ennenkin maininnut Navarresta: Espanjan maakunta, joka mm. palkittiin vuonna 2004 uusiutuvan energian strategiastaan, ja jota käytetään etenkin maailmalla malliesimerkkinä hyvästä ja edistyksellisestä energiapolitiikasta. Soininvaaran blogilla esitettyjen kommenttien valossa kaivelin aiheesta enemmän tietoa, ja mielelläni sen sinunkin kanssasi jaan.

    Viimeisimpien tilastojen (2006-2010) valossa sinunkin edustamiesi piirien yleisesti erityisen esimerkillisenä pitämän Navarren tämänhetkinen tila näyttää seuraavalta: asukasta kohden energian loppukäyttö kaikista lähteistä 3.185 tonnia öljyekvivalenttia (TOE), sähkönkulutus 8434 kWh, CO2-päästöt v. 2008 10.6 tonnia.

    Sinäkin olet tuonut kirjoituksissasi esille sen, miten Suomen energiapolitiikka noin yleensä on jurakautisen takapajuista eikä mitenkään tämän päivän vaatimusten tasalla. Ratkaisuksi olet ehdottanut voimakasta panostusta energiansäästöön ja uusiutuviin, ts. Navarren tietä.

    Samaan aikaan Suomessa (2008 tilastot) asukaskohtainen energian loppukäyttö olikin 4.874 TOE ja sähkönkäyttö huimat 16 350 kWh, melkein tuplat Navarreen nähden. Mutta mutta: päästöt olivat ”vain” 10.64 tonnia per asukas.

    Miten voi mielestäsi olla yhtäaikaa mahdollista, että vaikkapa Suomen energiapolitiikka on vanhanaikaista ja kehnoa mutta Euroopan parhaanakin palkittu, laajalti esimerkillisenä pidetty uusiutuvan energian politiikka tuottaa kuitenkin samanlaiset asukaskohtaiset päästöt kuin tämä dinosauriiden ajalta oleva? Semminkin kun tuotettua energiamäärää kohden Navarren päästöt ovat huimasti suuremmat? (Eli jos käyttäisimme energiaa yhtä vähän kuin navarrelaiset, kivikautisen energiapolitiikkamme käytännön tulokset olisivat paljon parempia kuin tuon edistyksellisen.)

    Navarre ei edes ole ainoa esimerkki energiaretoriikan ja todellisuuden eroista – ikävä kyllä! Ymmärrät varmaan, että tälläisistä syistä sivullisesta tuntuu usein siltä, että joko teille on hyvinvointinne (toivottavasti vain henkisen eikä materiaalisen) kannalta tärkeää edistää nimenomaan tietynlaisia energianlähteitä, tai sitten siltä, ettette oikein välitä siitä, mitä tuloksia toivomastanne politiikasta todellisuudessa on – kunhan politiikka on ”edistyksellistä.” Eli tärkeää tuntuu olevan, mitä sanotaan ja mitä tehdään, ei niinkään se, mitä saadaan aikaiseksi.

    Vastaa
  3. Olisi hienoa, jos Helsinki voisi olla metsien tai puhtaan meren kaupunki. Jotta näihin päästäisiin, pitäisi tapahtua isoja muutoksia joko henkilöissä tai asenteissa.

    Merenpohjan tila Helsingin edustalla osoittautui paikoin huolestuttavan heikoksi tutkimusalus Muikun kesän aikana tekemissä kartoituksissa. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen totesi Muikun rantautumistilaisuudessa, että ”puhtaan Itämeren merkitys kasvaa entisestään, kun rakennetaan uusia merellisiä kaupunginosia”.

    Jotenkin Pajuselta oli jäänyt huomaamatta, että merelliset kaupunginosat ovat yhtenä syynä meren huonoon tilaan. Itämerenkin suojelemiseksi vielä jäljellä olevat ranta-alueet olisi syytä jättää luonnontilaisiksi.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli