Ekoisi: Kuinka paljon yksivuotias tarvitsee leluja?

Vauvan myötä lisääntynyt tavaramäärä on häirinnyt minua alusta lähtien. Olen myös ehtinyt jo listaamaan, mitä tavaroita vauva vuorokauden aikana käyttää.

Leluja meillä on ollut kuitenkin todella vähän. Tosin niitäkin alkaa nyt kertyä nurkkiin jonkin verran. Tällä hetkellä vauvalla on yhteensä 16 eri lelua (ks. kuva).

Vappu Taipale viittaa Osku Pajamäen Perintö vai perintä -kirjassa pohjoismaisen leikkikaluinstituutin tekemään tutkimukseen, jonka mukaan 1900-luvun alussa lapsilla oli viisi eri lajia leikkikaluja ja 1990-luvun lopussa 534 lajia. Tässä laskennassa esimerkiksi legot ovat yksi laji.

En toki kaipaa takaisin 1900-luvun alkuun ja sen aikaiseen kasvatukseen. Siitä huolimatta ainakin luonnonvarojen kulutuksen kannalta kehitys on huolestuttavaa. Kuinka paljon lapset oikeasti tarvitsevat leluja? Entä voisiko esimerkiksi tabletti korvata suurimman osan leluista? Vai tuleeko se jo nykyisten lelujen lisäksi ja kuluttaa muutenkin enemmän luonnonvaroja kuin laatikollinen erilaisia muovihärpäkkeitä?

Leikkiminen on tietysti lapsen työtä. Tietty leikkikalu, joka aikuisten maailmassa toteuttaa vain tiettyä tarkoitusta, voi kuitenkin rajoittaa lapsen luovuuden, kielen ja ajattelun kehittymistä. Toisaalta monet leikkikalut voivat olla hyvinkin opettavaisia ja antaa virikkeitä lapsen kehitykseen.

Kuinka paljon sitten yksivuotias tarvitsee leluja kehittyäkseen ja elääkseen tasapainoisen lapsuuden? Meillä leluja on yhteensä mainittu 16 kpl (kuvassa vauvan kaikki lelut). Ja hyvin olemme tällä määrällä toistaiseksi selviytyneet. Itse asiassa eniten vauva on leikkinyt muutamalla pallolla ja kaikilla muilla mahdollisilla kodin tavaroilla ja esineillä.

Jonkin verran enemmän leluja on vuoden aikana jostain kertynyt, mutta olemme laittaneet ylimääräisiä saman tien kiertoon. Lelua emme ole kuitenkaan ostaneet. Kaikki on saatu jostain käytettynä tai lahjoina.

Jatkossa tilanne tietysti muuttuu, kun lapsi kasvaa isommaksi ja alkaa myös itse haluta erilaisia asioita ja tavaroita. Tavoitteena kuitenkin on, että pystymme inspiroimaan lapsen mielikuvitusta jollain muulla tavalla kuin tavaroilla. Samalla toivomme, että myös ystävämme ja sukulaisemme arvostavat näkemystänne siitä, että ilman valtavaa määrää leluja lapsesta voi kehittyä ihan kelvollinen yksilö.

Miksi leluja kannattaa olla mieluimmin vähän kuin paljon? Ohessa on kolme huomiota.

1. Lapsen keskittymiskyky, luovuus ja mielikuvitus paranevat. Ilman lelujakin voi keksiä kiinnostavia leikkejä. Yksittäistapauksista ei voi vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta on ollut kiinnostavaa seurata läheltä muutamaa tapausta. Meillä on ollut pieni laatikollinen erilaisia keittiötavaroita, rasioita ja viinipullonkorkkeja. Toiset lapset keksivät niistä mielikuvituksellisia leikkejä ja toiset taas eivät yhtään mitään – kaipaavat näiden arkitavaroiden sijaan omien sanojensa mukaan ”leluja”.

2. Säästyy tilaa ja asuinneliöitä. Esimerkiksi Helsingin Käpylässä asuinneliö maksaa noin 3000-4000 euroa. Parille ylimääräiselle lelulaatikolle voi siis tulla aika reilusti hintaa. Lisäksi esimerkiksi pihalla voi suosia yhteisleluja.

3. Siivoaminen ja järjestely ovat helpompia. Vähän leluja tarkoittaa tietysti vähän sotkua ja epäjärjestystä. Ja tällä hetkellä noiden 16 lelun kerääminen lattialta takaisin laatikkoon on todella helppoa ja nopeaa.

Edelliset Ekoisi-kirjoitukset löytyvät täältä.

 

3 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi: Kuinka paljon yksivuotias tarvitsee leluja?”

  1. Tabletteja ei kannata edes leikillään pohtia lelujen korvikkeeksi. Ensinnäkin tietotekniikka syö kaikenikäisten keskittymiskykyä. Jokainen voi miettiä, miten rikkonaiseksi tekniikka on oman elämän muuttanut. Toinen juttu on tablettien ym. laitteiden säteily, jota lapset eivät itse voi ymmärtää ja jolta heitä tulisi suojata, vaikka se vaikeaa onkin. Kolmas asia on, että lapsille kannattaisi jo alusta pitäen opettaa, ettei jatkuvasti uusia laitteita tuottavan teknologiateollisuuden tukeminen kuulu kestävään elämäntapaan.

    Vastaa
  2. Tabletti ei korvaa leluja, sillä lapsi haluaa tehdä asioita käsillä.

    Meidän yksivuotias käyttää sujuvasti isoveljen (5 v.) leluja. Hän käpistelee mielellään esimerkiksi isoja autoja, joista löytyy avautuvat ovet. Pehmeät pallot ja legoukot pitävät pintansa ahuskoina leluina. Kypärän tai ninjahuivin laittaminen päähän ja pois vaikuttaa mielenkiintoiselta puuhalta.

    Jos yksivuotiaalla riittää kärsivällisyyttä, myös työkalupakin voi antaa leikkikaluksi. Erinäiset ruuvimeisselit, kuusiokoloavaimet ja muut työkalut menevät meillä leluina.

    Kaikenkaikkiaan leluja ei tarvitse kovinkaan montaa, aikuisten tavarat riittävät pitkälle. Poikkeuksena joku lapselle tarkoitettu lautapeli, jossa on isot pelinappulat ja selkeät säännöt. Puisia omenoita voi yrittää syödä ja paiskia. Sama ei onnistu aikuisten pelinappuloilla -yleensä.

    Vastaa
  3. Huh. Kuten edelliset kirjoittajat, minä suorastaan kauhistuin ehdotusta lelujen korvaamisesta tabletilla. Lapsi kehittyy varmasti täydellisesti, vaikkei olisi aikuisikään mennessä koskenutkaan tablettiin, mutta jos lelut olisi korvattu tabletilla, tulisi lapselle pian ongelmia monessa niin motorisessa kuin älyllisessäkin kehityksessä.

    Ja ympäristökuormitusmielessäkin. Tabletin ymp.kuormituksella valmistaa suuren määrän lelukrääsää, varsinkin sukupolvelta toiselle kestäviä perusleluja. Peruslegot ja erilaiset muut palikat ovat varmaan lelujen ekologista aatelia. Ja pallo!

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/