Ekoisi: Yhden käden vanhemmuuden avuksi perustulo?

Kaaduin polkupyörällä Katajanokan ja Kauppatorin välisellä sateen liukastamalla pienellä puupäällysteisellä sillalla.

Sillan keskellä kulkee metallilevy, jonka reunaan eturengas osui. Pyörä lähti alta. Lensin olkapää ja pää edellä maahan. Onneksi päässä oli kypärä, eikä vauva ollut kyydissä. Olkaluun yläosa kuitenkin murtui, ja toinen käsi on toimintakyvytön lääkärin mukaan 3-6 viikkoa.

Vauvan hoito yhdellä kädellä on haasteellista. Erityinen haaste on siinä, että minun piti olla nyt heinä – elokuussa vauvan kanssa viettämässä isäkuukautta.

En voi nostaa vauvaa. En pysty pukemaan häntä tai vaihtamaan vaippaa. Puolisoni saa siis hoitaa vuorokauden ympäri vauvaa eikä pysty tekemään lainkaan töitä. Itse pystyn leikkimään vauvan kanssa lattialla tai pihalla. Puolison pitää kuitenkin olla huutoetäisyyden päässä valmiina rientämään apuun, jos jotain sattuu.

Ylimääräisenä bonuksena vauvalla on nyt myös vesirokko. Rakkojen takia hän on jatkuvasti tuskainen eikä pysty nukkumaan öisin.

Olemme silti superonnekkaita. Mietin, että kaikilla ei ole käsiä lainkaan. Mietin yksinhuoltajia, jolla ei ole puolisoa jatkuvasti vieressä auttamassa. Mietin pienellä paikkakunnalla yksin asuvia, joilla ei ole lähellä ystäviä, sukulaisia tai naapureita auttamassa. Esimerkiksi yläkerran ystävämme tekivät meille eilen lounasta. Sitä paitsi meillä on vain yksi lapsi. Kaksosten tai useamman vipeltäjän kanssa tilanne voisi olla vähän toinen.

Siitä huolimatta harmittaa, että isäkuukausi menee nyt käteen. Ylipäätään Kelan tukiviidakko vaikuttaa taas lähes läpitunkemattomalta.

Hallintotieteiden maisterin tutkinto, puolison valtiotieteen tohtorin tutkinto ja kolme puhelinkeskustelua Kelan erinomaisten ja ystävällisten virkailijoiden kanssa eivät ole vielä auttaneet hahmottamaan, miten kannattaa toimia, kun isäkuukauden aikana joutuu sairaslomalle/työkyvyttömäksi.

Erityisen harmillista on, että isäkuukautta ei voi siirtää. Käytännössä se jää nyt osittain käyttämättä. Sama epäkohta koskee ilmeisesti kaikkia vanhempainvapaita.  Työssäkäyvillä on toinen tilanne. Jos sairastut vuosilomalla ollessasi, loma siirtyy. Epäreilua!

Käytännössä minun pitäisi kai hakea Kelasta sairauskorvausta. Siinä on kuitenkin yhdeksän päivän karenssi. Paitsi jos pystyn sen verran hoitamaan lasta, että voisin olla vielä tuon yhdeksän päivää isäkuukaudella. Jos työnantaja kuitenkin maksaa sairasajan palkkaa, niin sitten en saa Kelasta mitään. Tätä en taas pysty selvittämään, koska palkkahallintomme on lomalla. Ja puolison pitäisi jäädä nyt pikaisesti hoitovapaalle.  Mene ja tiedä.

Tukiviidakkoon olisi yksi hyvä ratkaisu. Yleisimmin tunnettu nimitys sille on perustulo. Oheisessa blogikirjoituksessa muutama sana perustulon puolesta: Kansalaisaloite perustulosta.

Edelliset Ekoisi-kirjoitukset löytyvät täältä.

7 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi: Yhden käden vanhemmuuden avuksi perustulo?”

  1. Ikävää että olet loukkaantunut. On (miestenkin) hyvä herätä siihen tosiasiaan että kotiäidit ovat tähänkin saakka joutuneet hoitamaan kodin ja lapset vaikka pää kainalossa. Kotiapua tietenkin saa _yrittää_ saada kaupungilta, mutta se maksaa hirveästi ja eipä ole siihen usein varaa lapsiperheillä, saatikka kaupungilla resursseja. Mutta siis herätys todellisuuteen oli kolauksesi. Pikaista paranemista!

    Vastaa
  2. Aikanaan kahden taaperoikäisen YH:na sain noidannuolen selkääni: kuin olisi hehkuva rautakanki laitettu selkärangan tilalle. Sängystä pääsin pois vain kierähtämällä lattialle ja vetämällä käsin itseni kirjahyllyä pitkin ylös eikä ollut toivoakaan, että olisin kyennyt nostamaan lapsia. Nuorempi oli vielä vaipoissa, mutta osasi onneksi jo kävellä. Kakkavaipat hoidin kävelyttämällä lapsen seisomaan suihkuun, itse kontilleni, lapselta vaatteet pois ja suihkutus. Ja säälittävää kuivausyritystä ja pukemisrävellystä. Sitten taas itse pohtimaan, miten hitossa saan itseni kammettua takaisin jaloilleni.

    Minulla tuo sentään oli vielä pientä: kolmen tarhaikäisen ja yhden pienen vauvan yh-äiti naapurissamme mursi reitensä ja jalka kipsattiin lonkasta alaspäin. Kaupunki vain levitteli käsiään ja sanoi, ettei kotiapua tipu.

    Vastaa
  3. Auts! Pikaista paranemista. Olen itse kaatunut ihan samalla sateen liukastamalla sillalla, silloin nyrjähti nilkka. Pitäisiköhän kaupungin tehdä jotain tuolle sillalle?

    Vastaa
  4. Minulla kolmen lapsen äidillä (neljäs tulossa) on tänään ollut harvinaista vapaa-aikaa ja ajauduin vauva.fi -sivuston kautta lukemaan blogiasi. Luin kauhistuneena vaimosi pyöräilyistä viimeisillään raskaana ja nyt varmaan ymmärrät itsekin miksi raskauden lopussa kannattaa suosia kävelyä tai esim. bussia. Ja tuosta lomien siirtymisestä: meillä ainakin lomat siirtyvät ainoastaan, jos sairastuu ennen lomaa.

    Vastaa
  5. Päivitysilmoitus: Ekoisi: Ylistys puolisolle

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli