Kävin tiistaina (22.5.) kuuntelemassa kansalaistoimijoiden aamupalalla kun Radical Soulin Salla Saarinen piti hyvän esityksen järjestöjen varainhankinnasta.
Luennosta kirjoitti myös sivistys.net: Järjestön varainhankinta on tunnepeliä.
Saarisen mukaan vain 12 prosenttia suomalaisista lahjoittaa rahaa.
Ihmiset kyllä haluavat auttaa ja tukea erilaista toimintaa rahallisesti, mutta vain harva järjestö osaa tai kehtaa pyytää ihmisiltä rahaa. Järjestöissä osataan usein tehdä hyviä kampanjoita, mutta unohdetaan liian helposti varainhankinta.
Järjestön pitää luoda yksilölle elämää muuttava kokemus. Tunteet motivoivat ja ihmiset kaipaavat aitoa välittämistä. Ihmiset lahjoittavat erityisesti silloin, kun ovat hyvällä tuulella – eli esimerkiksi kauniina ja kiireettömänä kesäpäivänä.
Lahjoittajat kaipaavat lyhyitä vastauksia Saarisen mukaan erityisesti seuraaviin kysymyksiin:
– mikä on ongelma?
– miksi ongelma pitäisi korjata?
– miten minun lahjoitukseni muuttaa tilannetta?
– miksi lahjoittaisin juuri nyt?
– mitä järjestö lupaa tehdä?
Paljon ristiriitoja herättävään kysymykseen, kuten vaikka susien suojeluun, on helpompi kerätä lahjoituksia kuin sellaiseen asiaan, joka ei herätä juurikaan suuria tunteita. Ihmiset kaipaavat kuitenkin positiivisia viestejä ja toivoa.
Varainhankinnan suhteen kannattaa Salla Saarisen mukaan:
– olla rohkea
– olla oma itsensä
– olla läsnä
– muistaa pyytää ja kiittää
Kiitos Sallalle erinomaisesta luennosta!
Aihe oli ajankohtainen siitäkin syystä, että Animalia, Luonto-Liitto, Oikeutta eläimille ja SEY ovat parhaillaan keräämässä Turkistarhaton Suomi -kampanjan myötä 50 000 allekirjoitusta turkistarhauksen kieltämistä koskevaan kansalaisaloitteeseen.
Luento antoi hyvää pohjaa sille, miten voimme toisaalta tehostaa nimien keräämistä (allekirjoituksen antamista voi pitää lahjoituksena) ja toisaalta kerätä kampanjalle myös rahalahjoituksia.
Ai niin. Luennosta jäi mieleen vielä yksi hyvä lause: ”Päätökset tehdään tunteella ja perustellaan järjellä.” Miten itse teet päätöksiä vaikka antamiesi lahjoitusten suhteen?