Päivä ilman sähköä (Earth Hour)

Kirjoitin Nuorten Luonto -lehteen hiljattain kolumnin, jossa kysyin pärjäisitkö päivän ilman sähköä. Kukaan ei ole toistaiseksi vastannut haasteeseen ja kirjoittanut kokemuksistaan aiheeseen liittyen.

On kuitenkin turha soimata pimeyttä, jos ei ole itse valmis sytyttämään kynttilää. Näin ollen päätin kokeilla hommaa itse. Eli olla käytännössä päivän ilman sähköä lauantaina 31.3. Earth Hour -hengessä. Etukäteisvalmisteluja en päivää varten tehnyt.

Oheisessassa kuvassa parvekejääkaappi ja alla kuusi havaintoja päivän ajalta:

1. Aamuaskareet olivat pahasti riippuvaisia sähköstä. Aamulla huomasin, että kaikki kelloni toimivat sähköllä tai paristolla. Aamutee jäi juomatta, koska olisin tarvinnut siihen vedenkeitintä. Myös parta jäi ajamatta, koska en halunnut käyttää sähköllä toimivaa partakonettani.

2. Jääkaapissa oli paljon turhaa, eikä sitä oikeastaan keväällä tarvitse, kun on parveke. Aamupuuron syön yleensä aina kypsentämättömänä. Käytännössä siihen kuuluu neljän viljan luomuhiutaleita, auringonkukan siemeniä, kaakaorouhetta, mustaherukoita ja soijamaitoa. Tosin puuroa lautaselle laittaessani huomasin, että jääkaappi (soijamaito) ja pakastin (mustaherukat) olivat päällä. Sammutin ne välittömästi.

Jääkaappia tyhjentäessä huomasin, että huomattava osa siellä olleista elintarvikkeista säilyy myös huoneenlämmössä. Näitä olivat esimerkiksi avaamattomat säilykkeet, leivät, öljyt sekä juurekset ja vihannekset. Tulipa siis tehtyä samalla jääkaappitarkistus. Kaupan päälliseksi vielä pesin tyhjän jääkaapin puhtaaksi. Myös pakkanen meni samalla kertaa pois päältä. Pakastimen ovea en avannut, jotta marjat pysyisivät kylminä.

3. Lounaalla fuskasin. Lounaaksi ehdotin puolisolleni kylmää tofusalaattia. Sähkölakossa kun en pystynyt käyttämään sähköhellaa. Hän ei suostunut, vaan valmisti ruoan itse. Näin ollen en viitsinyt ruveta erikseen tekemään tofusalaattiani. Söin kiltisti puolisoni (sähköhellalla) valmistamaa herkullista tomaatti-tofu-pastaa.

4. Siivous jäi puolitiehen, kun en voinut imuroida. Päivän aikana oli tarkoitus myös siivota. Tajusin kuitenkin, että imurointi ilman sähköä ja vessan pesu pimeässä tai kynttilän valossa ei onnistu. Sain siis vain pyyhittyä pölyt, vietyä roskat ja kasteltua kukat. Siivous jäi seuraavaan päivään.

5. Iltapäivällä olisi ollut hommia, mutta otin rennosti. Kaikki tehtävälistalla olleet hommat olivat riippuvaisia tietokoneesta tai verkosta, joten hommat jäivät tekemättä. Sen sijaan tein perusteellisen siivouksen pöytälaatikkoihini, luin lehtiä ja kirjoja sekä olin vauvan kanssa. Lopulta päätin lähteä vauvan ja vaunujen kanssa myös juoksemaan. Juostessa tajusin, että sykemittarini ja radioni toimivat tietysti sähköllä. Äh.

6. Varsinaisen Earth Hourin aikaan (klo 20.30-21.30) yritin nukuttaa vauvaa kantoreppuun. Puolisoni oli yläkerran naapurin luona leikkimässä heidän lasten kanssa. Kyllästyin jossain vaiheessa kävelemään kantorepun kanssa pitkin pimeää kämppää ja siirryin yläkertaan. Siellä valot olivat pois kaikista muista huoneista paitsi lastenhuoneesta, jota yritin vältellä. Lapset ja puolisoni kun eivät suostuneet sammuttamaan valoja tuosta yhdestä huoneesta.

Mikä vaikutus tällä kaikella sitten oikein on? Helsingin energian mukaan Earth Hour -kampanja la 31.3. kello 20.30-21.30 säästi sähköä Helsingissä arvioiden mukaan noin 1 MWh:n, joka vastaa suunnilleen yksiön vuotuista sähkönkulutusta. Aika vähän.

Päivä ilman sähköä teki kuitenkin hyvin näkyväksi jälleen kerran sen, miten riippuvaista oma arki on sähkönkulutuksesta. Lisäksi se auttoi omalta osaltani tehostamaan jääkaapin käyttöä sekä huomaamaan, että kerrostaloasunnossakin voisi hyvin elää ilman jääkaappia vähintään keväisin  ja syksyisin, kun ulkolämpötila on juuri sopivan viileä.

PS. Haastan edelleen kaikki mukaan vuorokauden mittaiseen Älä käytä sähköä -päivään sekä kertomaan tempauksen kokemuksista. Ajankohdan voi valita vapaasti. Tarinat voi lähettää osoitteeseen leo.stranius [at] luontoliitto.fi tai laittaa vaikka tämän kirjoituksen kommetteihin. Parhaimmat palkitaan.

Yksi kommentti artikkeliin ”Päivä ilman sähköä (Earth Hour)”

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta, tekisi mieli kokeilla.
    Mutta mikä lasketaan? Omakotitalossa vedentulo on riippuvainen sähköstä ja päivä ilman vettä housuunsa sontivan ja syömään opettelevan (=sotkevan) vauvan kanssa on jo sen luokan extremeä että vapaaehtoisesti siihen ei mielellään ryhdy. On kyllä kokeiltu sekin, talvella vietettiin joskus pitkiäkin aikoja ilman sähköä eli myös ilman vettä.
    Valot, lämpö ja ruoanvalmistus hoituu ihan perinteisin menetelmin melko vaivatta, varsinkin nyt kun iltaisin on jo valoisaa.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli