Ekoisi: Tavaroiden sijaan kannattaa hankkia tietoa: Tässä kirjavinkkejä!

Olen aiemmin kirjoittanut vauvatavarasta ja tavara-ahdistuksesta, listannut vauvan vuorokauden aikana tarvitsemia tavaroita sekä vielä vertaillutkin eri tavaroita, kuten lastenvaunuja ja kantoliinaa tai kesto- ja kertakäyttövaippoja keskenään.

Onneksi vauva-arki ei ainakaan meillä kuitenkaan ole oikeasti näin tavarakeskeistä, kuten äkkiä saattaisi luulla. Vielä on kuitenkin yksi teema, jota jäimme yhdessä puolisoni Annukan kanssa pohtimaan.

Miten paljon tavaroita kannattaa hankkia etukäteen ja miten paljon vasta tarpeen mukaan? Tätä aihetta on myös Annukka sivunnut aiemmin: Vauvaelämään valmistautumisesta – Onko kamamäärän minimointi aina ekoteko?

Itse olen ollut vauvan tavaroiden hankinnan suhteen hyvin kriittinen ja painottanut tarveperusteista hankintaa siinä missä Annukka on ehkä halunnut tehdä vastaavia hankintoja hiukan etupainotteisemmin. Molemmissa lähestymistavoissa on puolensa. Meidän tapauksessa molemmat ovat olleet välillä sekä oikeassa että väärässä.

Esimerkiksi Annukan hankkima sängyn kosteussuoja perhepetiä varten tai etukäteispohdinnat asunnon huonekalujen järjestyksestä ovat menneet hukkaan. Käytännön arki kun on lopulta osoittanut miten mikäkin asia loksahtaa kotona paikalleen. Esimerkiksi etukäteen saatu imetystyyny osoittautui toimimattomaksi. Onneksi naapurilta saatiin kuitenkin nopeasti parempi.

Toisaalta esimerkiksi hoitoalustan, lastenvaunujen ja kestovaippojen hankinta etukäteen on meidän tapauksessa osoittautunut onnistuneeksi ratkaisuksi. Varsinkin alussa on aika paljon tarvittavia asioita eli kyllä jotain etukäteen kannattaa hommata. Muutaman päivän ikäisen vauvan kanssa voi olla aika raskasta lähteä hankkimaan ensimmäisiä bodeja tai vaippoja, ellei mitään ole valmiiksi.

Monia asioita, joille on kuitenkin ollut käyttöä, emme taas osanneet arvioida lainkaan etukäteen. Nämä on kuitenkin saatu nopeasti naapureilta tai ystäviltä, kun on tarvittu.

Itse painottaisin valmistautumisessa tavara- tai materiakeskeisyyden sijaan kuitenkin valmistautumista henkisesti ja tiedollisesti itse vauva-arkeen. Tavaroiden hankkimisen tai hamstraamisen sijaan voi lukea alan kirjallisuutta ja oppaita sekä alkaa valmistautua erilaisiin tilanteisiin ja arjen aikataulumuutoksiin.

Tässä vielä joitakin omasta mielestäni hyviä kirjavinkkejä vauva-arkea varten:
– Hanna Hirvonen: Isä syntymässä
– Tiina Kaitaniemi: Luonnollinen lapsuus
– Katri Pääkkö-Matilainen: Kiintymysvanhemmuus (pdf)
– Elina Tanskanen: Jetlagissa
– Eve Mantu: Musta tulee perhe
– Janne Huttunen: Isyyspakkaus
– Ben Furman, Ei koskaan liian myöhäistä saada onnellinen lapsuus
– Richard Wiseman: Minuutissa muutokseen
– Sonja Luybomirsky: Kuinka onnelliseksi
– Malcolm Gladwell: Kuka menestyy ja miksi

Ja tietenkin kannattaa lueskella blogeja. Ekoisin lisäksi suosittelen lämpimästi esimerkiksi Project Mamaa.

Edelliset Ekoisi -kirjoitukset ovat luettavissa täältä:
Osa 1: Äitiyspakkaus vai vanhemmuuspakkaus
Osa 2: Tavaraähky ahdistaa
Osa 3: Synnytysvalmennus
Osa 4: Lastenhoidon seitsemän periaatetta
Osa 5: Pakotetaanko raskaana olevat kulkemaan autolla turhaan?
Osa 6: Ekovanhemmuuteen valmistautuminen on helppoa
Osa 7: Luonnollinen lapsuus
Osa 8: Lastenvaunut: Kuinka paljon on tarpeeksi?
Osa 9: Lapsen vai vanhemman etu?
Osa 10: En uskaltanut kirjoittaa
Osa 11: Ei ihan luomusynnytys
Osa 12: Vauva-arki alkoi
Osa 13: Vessahätäviestintä
Osa 14: Päivä isyysvapaata
Osa 15: Miksi lapsia?
Osa 16: Työmatkalla yöjunassa
Osa 17: Kokemuksia ensimmäiseltä kuukaudelta
Osa 18: Vanhemmuuden luontohaasteita
Osa 19 – Lisää yhteisiä tiloja omien neliöiden sijaan
Osa 20 – Tutti: Hyvä vai paha?
Osa 21 – Vapaapäivä vauvan kanssa
Osa 22: Turhaa vauvatavaraa ja jotain hyödyllistä
Osa 23: Vapaapäivä vauvan kanssa – uusi yritys ja katso luvut!
Osa 24: Vauva ei muuta kaikkea
Osa 25: Juokseminen vaunujen ja vauvan kanssa eli vauvajuoksu
Osa 26: Ekologiset nimijuhlat
Osa 27: Arjen ekovinkkejä  – ota talteen!
Osa 28: Perhevalmennusta ekologiseen malliin
Osa 29: Ekovanhemmuus kiinnostaa
Osa 30: Miksi ekovanhemmuus on niin vaikeaa ja helppoa?
Osa 31: Äitiyspakkauksessa myös paljon turhaa
Osa 32: Piilomerkityksiä vauvalle
Osa 33: Ekoisin joulumuistio
Osa 34: Lapsiperheen joulu: Viisi vinkkiä tavarapaljoudesta selviämiseksi
Osa 35: Mitä tavaroita vauva tarvitsee vuorokauden aikana?
Osa 36: Jalkakäytävien talvikunnossapito
Osa 37: Perhelomalla Hangossa
Osa 38: Vertailussa kantoliina ja lastenvaunut
Osa 39: Wanted: Ekologinen päiväkoti
Osa 40: Kertakäyttövaipat vai kestovaipat?
Osa 41: Tavoitteena tasajako: Koti- ja lastenhoitotyöt + esimerkkipäivä

5 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi: Tavaroiden sijaan kannattaa hankkia tietoa: Tässä kirjavinkkejä!”

  1. Lisää omasta mielestä hyviä kirjoja:
    Luonnolllinen lapsuus (Tiina Kaitaniemi). Kaikesta en ole evoluutiobilsan kanssa lainkaan samaa mieltä, mutta mut vakuutti esimerkiksi perustelut siitä, miksi nykymittapuun mukaan ”vaativa vauva” on evoluutiossa ollut hyvä selviytyjä ja kirja motivoi mua myös imetyksen tärkeyteen.
    Äidin voimakirja (Mervi Juusola). En ole self help-kirjoen ystävä, mutta tämä olikin faktapohjainen ja järkevä.
    Nyt meillä luetaan Omin sormin suuhun (Gill Rapley). Sisällön olisi voinut tiivistää 15 sivuun, aika jankuttava siis, mutta sormiruokailu kiinnostaa niin tämä löytyi kirjastosta.
    Musta ehkä paras lähde on kuitenkin ollut netistä ladattava KiVa ryn ilmainen kirja (googlaa KiVa ry ja kirja, niin löytyy).

    Vastaa
    • Kiitos Riikka! Toden totta! Unohdin jostain syystä ihan kokonaan Kaitaniemen kirjan. Se on mun mielestä niin hyvä, että lisään sen tuohon listaan näin jälkikäteen.

      Vastaa
  2. Vähän myöhemmin hyviä ovat:

    Mervi Juusola: ”Vahvaksi rakastetut lapset”
    Ross W. Greene: ”Tulistuva lapsi”
    Ben Furman: ”Muksuoppi”

    Vastaa
  3. Ei niinkään vauvakirja, laajemminkin vanhemmuudesta ja lapsista
    Myla & Jon Kabat-Zinn: Jokapäiväiset ilonaiheet

    Vastaa
  4. Itse olen taas sitä mieltä ettei noita kirjoja kannata kauheasti lueskella. Kaikilla on kuitenkin omat systeemit ja omat parhaat keinot rakentaa oman näköinen lapsiperhe-elämä. Kirja on kuitenkin vaan yhden henkilön näkemys asiasta. Paras lasten kasvatus neuvo tuli appiukoltani, viiden lapsen isältä, kun alettiin ensimmäistä odottamaan. Hän totesi että ensin oli viisi kasvatusperiaatetta eikä yhtään lasta ja yht’äkkiä olikin viisi lasta eikä yhtään kasvatusperiaatetta. Nyt kun näitä muksuja on kohta neljä niin voin vaan itse todeta saman: kannattaa antaa mennä ihan fiilispohjalta.Jos kodissa on rakastava tunnelma ei ole mitään väliä käytetäänkö tuttia vai ei, nukutaanko perhepedissä vai pinniksessä, juodaanko korviketta vai äidinmaitoa, kannetaanko kantoliinassa vai ei…esimerkkejä on loputtomiin.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”