Hallitusohjelma: Kohti hiilineutraalia Suomea

Olen viimeisen kuukauden aikana viettänyt säätytalolla ja hallitusneuvotteluissa yhteensä 17 päivää sekä käyttänyt prosessiin aikaa noin 230 tuntia.

Tänään perjantaina (17.6.) homma saatiin vihdoin valmiiksi. Neuvottelutulos on ladattavissa täältä: Avoin, oikeudenmukainen ja rohkea Suomi.

Hallitusohjelmassa on ympäristön näkökulmasta paljon hyviä asioita.

Ohessa joitakin nopeita poimintoja, jotka itse koen tärkeäksi:


– Kuljetaan kohti hiilineutraalia Suomea
– Tehdään Suomesta ympäristöteknologian ykkösmaa ja maailman ympäristötietoisin kansa
– Luonnonsuojeluun saatiin lisää rahaa ja ilmastolaki etenee
– Hallitus ei myönnä periaatelupia uusille ydinvoimaloille
– Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen pysäytetään vuoteen 2020 mennessä
– Hallitus laatii ohjelman öljyriippuvuuden vähentämiseksi
– Energiatehokkuutta ja energiansäästöä edistetään
– Soiden suojelua edistetään ja turpeen käyttöä vähennetään
– Saimaannorpan ja suurpetojen suojelua edistetään
– Lasten ja nuorten ympäristökasvatusta vahvistetaan
– Maatalouden ympäristötuki uudistetaan
– Vesilaki ja koskiensuojelulait säilyvät ennallaan
– Vesivoimalaitosten jatkoluvat sidotaan toimivien kalateiden rakentamiseen
– Metsälaki uudistetaan
– Toteutetaan ympäristönsuojelulain kokonaisuudistus
– Edistetään materiaalitehokkuutta ja jätteiden synnyn ehkäisyä
– Hallituksen tavoitteena on lähes nollaenergiarakentaminen vuoteen 2020 mennessä
– Edistetään puurakentamista
– Vähennetään melun terveys- ja häiriövaikutuksia
– Kehitetään kansallista kaupunki- ja kansallispuistojen verkostoa
– Luomu- ja lähiruuan käyttöä edistetään
– Eläinsuojelulainsäädäntö uudistetaan
– Perustetaan eläinasiamiehen
– Edistetään eläinkokeille vaihtoehtoisten menetelmien kehittämistä
– Selvitetään vapaaehtoista siirtymistä turkistarhauksesta muuhun elinkeinoon

Myös monet vero- ja menoleikkaukset palvelevat hyvin ympäristötavoitteiden toteuttamista

Jyrki Katainen päätöscoctaililla

Veronkorotuksia:
– Turpeen veron korotus (20 miljoonaa)
– Maatalouden energiaveron palautuksen muutos (20 miljoonaa)
– Windfall-vero (170 miljoonaa)
– Autovero (30 miljoonaa)
– Ajoneuvovero (70 miljoonaa)
– Liikenteen polttonesteiden veronkorotus (250 miljoonaa)
– Alkoholin ja tupakan verotus (150 miljoonaa)
– Makeis- ja virvoitusjuomavero (100 miljoonaa)
– Jätevero (20 miljoonaa)
– Kemera-tuen verovapauden poisto (20 miljoonaa)


Leikkauksia
– Puolustusvoimista ja materiaalihankinnoista leikataan 200 miljoonaa
– Maa- ja metsätalousministeriöstä leikataan 110 miljoonaa
– Liikenne- ja viestintäministeriön väylähankkeista ja merenkulun luvista leikataan 40 miljoonaa

Lisäksi ympäristön ja luonnon suojelua edistäviin toimiin saadaan lisää 23 miljoonaa euroa ja vihreään talouteen panostetaan 8,5 miljoonaa.

Paljon on toki vielä tehtävää, jotta ekologisesti kestävä ja hiilineutraali yhteiskunta tulisi todeksi. Tästä on kuitenkin hyvä ponnistaa tulevaan neljään vuoteen.

Yksi kommentti artikkeliin ”Hallitusohjelma: Kohti hiilineutraalia Suomea”

  1. Kiitos poiminnoista. Paljon kivoja juttuja tuossa ohjelmassa kyllä on, mutta siinä on todella fundamentaalisena ongelmana talouskasvun korostaminen vähän joka kohdassa (ei yllätys kun Kokoomus määrää). Niinistön puheessaan korostamasta talouskasvun kyseenalaistamisesta ei näy jälkeäkään. Hiilineutraali Suomi on aika huono vitsi jos tärkeimpänä tavoitteena on kasvattaa BKT:tä.

    Esimerkiksi tämä on mahdottomuus: ”Edistetään energiatehokkuutta ja energiansäästöä niin, että kansantalous kasvaa ilman, että energian- kulutus kasvaa samalla.”
    Energiatehokkuus ei johda energiansäästöön kun talousjärjestelmä perustuu kasvuun. Tehokkuus johtaa vain lisääntyvään tuotantoon, joka johtaa lisääntyvään kulutukseen, joka taas johtaa lisääntyvään tuotantoon, joka on mahdollista tehokkuuden ansiosta.

    Saimaannorpan ja suurpetojen suojelusta pitäisi olla huomattavasti tiukempaa tekstiä.

    Hyvä kuitenkin, että Vihreät on hallituksessa. Ilman heitä ohjelma voisi olla aika paljon kamalampi. Kepun poissaolo näkyy myös kivasti. Kokoomuslainen maa- ja metsätalousministeri on luultavasti aika paljon S-L Anttilaa parempi.

Kommentointi on suljettu.

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.