Antti Alaja: Kasvukritiikistä ekologiseen elinkeinopolitiikkaan

Vieraskynäblogissa Antti Alaja

Degrowth on saavuttanut kasvavassa määrin suosiota ympäristöliikkeen keskuudessa.

Kasvukriitikot katsovat ekologisen modernisaation ja kestävän kehityksen nimissä tehdyt ympäristöpolitiikan toimet riittämättömiksi keventämään riittävästi länsimaalaisten ekologista jalanjälkeä tai kääntämään globaalia luonnonvarojen kulutusta absoluuttisesti laskuun.

BKT-kasvu katsotaan poliittiseksi ongelmaksi, sillä kasvua ei katsota voitavan kytkeä irti ympäristöhaitasta tai ainakaan se ei näytä todennäköiseltä. Toisaalta talouspolitiikassa yksinomainen keskittymisen BKT-indikaattoriin katsotaan ohjaavan politiikkaa kestämättömille urille.

Mikä ihmeen degrowth? Johdatus kasvukritiikin uuteen aaltoon raportissa yritin ottaa selvää siitä, minkälaista ympäristöpolitiikan vaihtoehtoa kasvukriitikot oikeastaan hahmottelevat? Debatissa on monenlaisia suuntauksia, mutta degrowth-ajattelijoita yhdistää käsitys siitä, että ympäristökriisiä ei voida ratkaista pelkästään ekotehokkuuden ja talouden laadullisen muutoksen kautta.

Degrowth-liikehdinnän ansio on siinä, että se on onnistunut nostamaan julkisuuteen kysymyksen siitä, että nykyisenkaltainen talous on ylittänyt tai ainakin ylittämässä maapallon rajat. Politiikan suunnan on muututtava radikaalisti. Kasvukritiikkiä arvioitaessa on kuitenkin tärkeää kysyä, onko BKT:n kehitys – suuntaan tai toiseen – olennaisin kysymys ympäristöpolitiikan onnistumisen kannalta? Kääntävätkö kasvukriitikot ainoastaan talouskasvun hyveen etumerkin? Supistuva BKT saattaa olla jossain tapauksessa radikaalin ympäristöpolitiikan seuraus, mutta BKT:n supistuminen ei ole missään nimessä onnistuneen ympäristöpolitiikan ja päästöjen vähentymisen edellytys. BKT ei kerro meille laajemmin yhteiskunnallisista valtasuhteista. Yleisesti degrowth-genressä vallitsee kaksi ristiriitaistakin näkemystä BKT:stä. Vauraiden maiden negatiivinen kasvu nähdään kestävyyden edellytyksenä, mutta toisaalta meidän tulisi luopua BKT-mittariin tuijottamisesta.

Kommentissaan raporttiin degrowth.fi -sivuston Paavo Järvensivu korosti, että hänen mielestään BKT-kasvun supistamiseen tähtäävä politiikka ei ole degrowthin hengen mukaista. Degrowth tähtää Järvensivun mukaan pikemminkin kasvu-uskon ja kasvupolitiikan kyseenalaistamiseen. Kasvukriitikoiden pitäisi pikemminkin suosia ”rentoa” suhtautumista BKT-mittariin, jota voidaan myös kuvata käsitteellä `agrowth`. Tulkitsen Järvensivun agrowthin niin, että yhteiskunta- ja ympäristöpolitiikassa päätettäisiin yksinkertaisesti tehdä tarvittavat politiikkatoimet eikä BKT-mittaria pidettäisi enää onnistuneen politiikan mittarina. Minusta agrowth-lähestymistapa tarjoaa rakentavamman lähestymistavan talous- ja ympäristöpolitiikkaan kuin kasvun negaation ympärille rakentuva degrowth. Nykyinen talous- ja työllisyyskriisi tarjoaa havainnollisen esimerkin sellaisen ajattelun ongelmista, joka asettaa BKT:n negatiivisen kehityksen politiikkatavoitteeksi.

Paavo Järvensivu pitää todennäköisenä, että BKT ei kasvaisi ainakaan lyhyellä aikavälillä, jos ympäristöpolitiikkaa toteutettaisiin niin voimakkaana kuin olisi välttämätöntä. Toisaalta YK:n vihreän talouden -aloitteen ajattelussa katsotaan, että toimet (verotus, säätely, investoinnit) talouden ekologisen rakennemuutoksen edistämiseksi tulevat pitkällä tähtäimellä edistämään talouskasvua. Ympäristöpoliittista keskustelua pitäisi mielestäni viedä enemmän siihen suuntaan, että mietittäisiin toden teolla keinoja energia- ja resurssitehokkuutta parantavan tuotantorakenteen muutoksen edistämiseksi. Saksassa on tässä yhteydessä käyty keskustelua `ekologisesta elinkeinopolitiikasta`. Milloin kannattaa jättää asioita markkinoiden hoidettaviksi ja milloin tarvitaan valtion voimakkaampaa väliintuloa? Mitkä talouden toimialat saastuttavat liikaa, ja mitkä sektorit voisivat kasvaa?

Antti Alaja toimii projektikoordinaattorina Kalevi Sorsa -säätiössä. Alaja julkaisi hiljattain raportin Mikä ihmeen degrowth? Johdatus kasvukritiikin uuteen aaltoon.

Yksi kommentti artikkeliin ”Antti Alaja: Kasvukritiikistä ekologiseen elinkeinopolitiikkaan”

  1. Hyvä kirjoitus! Pitääkin muistaa myös Paavoa onnitella hyvän sanan lanseeraamisesta.

    Omat pähkäilyni ovat päätyneet aina siihen, että lopputuloksena täytyisi olla suurelta osin ns. suljetun kierron talouteen perustuva järjestelmä, jossa raaka-aineet kiertäisivät lähes täysin. Tälläisellä järjestelmällä hyväksyttävin ympäristövaikutuksin saavutettavissa oleva taloudellinen toimeliaisuus tai materiaalinen hyvinvointi riippuu lähinnä käytettävissä olevan energian määrästä.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli