Antti Alaja: Kasvukritiikistä ekologiseen elinkeinopolitiikkaan

Vieraskynäblogissa Antti Alaja

Degrowth on saavuttanut kasvavassa määrin suosiota ympäristöliikkeen keskuudessa.

Kasvukriitikot katsovat ekologisen modernisaation ja kestävän kehityksen nimissä tehdyt ympäristöpolitiikan toimet riittämättömiksi keventämään riittävästi länsimaalaisten ekologista jalanjälkeä tai kääntämään globaalia luonnonvarojen kulutusta absoluuttisesti laskuun.

BKT-kasvu katsotaan poliittiseksi ongelmaksi, sillä kasvua ei katsota voitavan kytkeä irti ympäristöhaitasta tai ainakaan se ei näytä todennäköiseltä. Toisaalta talouspolitiikassa yksinomainen keskittymisen BKT-indikaattoriin katsotaan ohjaavan politiikkaa kestämättömille urille.

Mikä ihmeen degrowth? Johdatus kasvukritiikin uuteen aaltoon raportissa yritin ottaa selvää siitä, minkälaista ympäristöpolitiikan vaihtoehtoa kasvukriitikot oikeastaan hahmottelevat? Debatissa on monenlaisia suuntauksia, mutta degrowth-ajattelijoita yhdistää käsitys siitä, että ympäristökriisiä ei voida ratkaista pelkästään ekotehokkuuden ja talouden laadullisen muutoksen kautta.

Degrowth-liikehdinnän ansio on siinä, että se on onnistunut nostamaan julkisuuteen kysymyksen siitä, että nykyisenkaltainen talous on ylittänyt tai ainakin ylittämässä maapallon rajat. Politiikan suunnan on muututtava radikaalisti. Kasvukritiikkiä arvioitaessa on kuitenkin tärkeää kysyä, onko BKT:n kehitys – suuntaan tai toiseen – olennaisin kysymys ympäristöpolitiikan onnistumisen kannalta? Kääntävätkö kasvukriitikot ainoastaan talouskasvun hyveen etumerkin? Supistuva BKT saattaa olla jossain tapauksessa radikaalin ympäristöpolitiikan seuraus, mutta BKT:n supistuminen ei ole missään nimessä onnistuneen ympäristöpolitiikan ja päästöjen vähentymisen edellytys. BKT ei kerro meille laajemmin yhteiskunnallisista valtasuhteista. Yleisesti degrowth-genressä vallitsee kaksi ristiriitaistakin näkemystä BKT:stä. Vauraiden maiden negatiivinen kasvu nähdään kestävyyden edellytyksenä, mutta toisaalta meidän tulisi luopua BKT-mittariin tuijottamisesta.

Kommentissaan raporttiin degrowth.fi -sivuston Paavo Järvensivu korosti, että hänen mielestään BKT-kasvun supistamiseen tähtäävä politiikka ei ole degrowthin hengen mukaista. Degrowth tähtää Järvensivun mukaan pikemminkin kasvu-uskon ja kasvupolitiikan kyseenalaistamiseen. Kasvukriitikoiden pitäisi pikemminkin suosia ”rentoa” suhtautumista BKT-mittariin, jota voidaan myös kuvata käsitteellä `agrowth`. Tulkitsen Järvensivun agrowthin niin, että yhteiskunta- ja ympäristöpolitiikassa päätettäisiin yksinkertaisesti tehdä tarvittavat politiikkatoimet eikä BKT-mittaria pidettäisi enää onnistuneen politiikan mittarina. Minusta agrowth-lähestymistapa tarjoaa rakentavamman lähestymistavan talous- ja ympäristöpolitiikkaan kuin kasvun negaation ympärille rakentuva degrowth. Nykyinen talous- ja työllisyyskriisi tarjoaa havainnollisen esimerkin sellaisen ajattelun ongelmista, joka asettaa BKT:n negatiivisen kehityksen politiikkatavoitteeksi.

Paavo Järvensivu pitää todennäköisenä, että BKT ei kasvaisi ainakaan lyhyellä aikavälillä, jos ympäristöpolitiikkaa toteutettaisiin niin voimakkaana kuin olisi välttämätöntä. Toisaalta YK:n vihreän talouden -aloitteen ajattelussa katsotaan, että toimet (verotus, säätely, investoinnit) talouden ekologisen rakennemuutoksen edistämiseksi tulevat pitkällä tähtäimellä edistämään talouskasvua. Ympäristöpoliittista keskustelua pitäisi mielestäni viedä enemmän siihen suuntaan, että mietittäisiin toden teolla keinoja energia- ja resurssitehokkuutta parantavan tuotantorakenteen muutoksen edistämiseksi. Saksassa on tässä yhteydessä käyty keskustelua `ekologisesta elinkeinopolitiikasta`. Milloin kannattaa jättää asioita markkinoiden hoidettaviksi ja milloin tarvitaan valtion voimakkaampaa väliintuloa? Mitkä talouden toimialat saastuttavat liikaa, ja mitkä sektorit voisivat kasvaa?

Antti Alaja toimii projektikoordinaattorina Kalevi Sorsa -säätiössä. Alaja julkaisi hiljattain raportin Mikä ihmeen degrowth? Johdatus kasvukritiikin uuteen aaltoon.

Yksi kommentti artikkeliin ”Antti Alaja: Kasvukritiikistä ekologiseen elinkeinopolitiikkaan”

  1. Hyvä kirjoitus! Pitääkin muistaa myös Paavoa onnitella hyvän sanan lanseeraamisesta.

    Omat pähkäilyni ovat päätyneet aina siihen, että lopputuloksena täytyisi olla suurelta osin ns. suljetun kierron talouteen perustuva järjestelmä, jossa raaka-aineet kiertäisivät lähes täysin. Tälläisellä järjestelmällä hyväksyttävin ympäristövaikutuksin saavutettavissa oleva taloudellinen toimeliaisuus tai materiaalinen hyvinvointi riippuu lähinnä käytettävissä olevan energian määrästä.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/