Ekoisi: Äitiyspakkauksessa myös paljon turhaa

Äitiyspakkausta hehkutetaan usein hyvänä lapsiperheiden tukimuotona.

Ennen vauvan saamista itsekin  ajattelin, että äitiyspakkaus (tosin mielummin puhuisin sukupuolineutraalimmin vanhemmuuspakkauksesta tai lapsipakkauksesta) on hieno ja erinomaisen tarpeellinen.

Tästä syystä myös otimme äitiyspakkauksen, vaikka yläkerran naapuri ehdottikin, että kaiken tarpeellisen saa käytettynä ja pakkaus kannattaa vaihtaa rahaan.

Nyt kolmen kuukauden ikäisen vauvan kanssa olen huomannut, että yläkerran naapuri oli oikeassa. Äitiyspakkaus on osoittautunut osittain turhaksi.

Mukana tuli monia uusia vaatteita tai tarvikkeita, joita olemme käyttäneet vain muutamia kertoja tai emme lainkaan. Nyt osa sitä kautta saaduista vaatteista on jo jäänyt pieneksi.

Äitiyspakkauksen mukana tuomat vaatteet ja tarvikkeet ovat olleet samalla myös ainoita, joita meillä on ollut uusina. Ympäristön kannalta tämä on ollut tietysti turhaa luonnonvarojen kulutusta. Äitiyspakkaus on osoittautunut huonoksi valinnaksi.

Olisi siis kannattanut ottaa pakkaus mielummin rahana ja hankkia kaikki tarpeellinen käytettynä. Vauvan vaatteita ja -tarvikkeita kun on tarjolla käytettynä vaikka millä mitalla. Tarvittaessa niitä voi myös vuokrata.

Tosin joku niitä uusiakin vaatteita ilmeisesti ostelee, kun niitä niin paljon kaupoissa myydään. Hassu juttu.

Edelliset osat ovat luettavissa täältä:
Osa 1: Äitiyspakkaus vai vanhemmuuspakkaus
Osa 2: Tavaraähky ahdistaa
Osa 3: Synnytysvalmennus
Osa 4: Lastenhoidon seitsemän periaatetta
Osa 5: Pakotetaanko raskaana olevat kulkemaan autolla turhaan?
Osa 6: Ekovanhemmuuteen valmistautuminen on helppoa
Osa 7: Luonnollinen lapsuus
Osa 8: Lastenvaunut: Kuinka paljon on tarpeeksi?
Osa 9: Lapsen vai vanhemman etu?
Osa 10: En uskaltanut kirjoittaa
Osa 11: Ei ihan luomusynnytys
Osa 12: Vauva-arki alkoi
Osa 13: Vessahätäviestintä
Osa 14: Päivä isyysvapaata
Osa 15: Miksi lapsia?
Osa 16: Työmatkalla yöjunassa
Osa 17: Kokemuksia ensimmäiseltä kuukaudelta
Osa 18: Vanhemmuuden luontohaasteita
Osa 19 – Lisää yhteisiä tiloja omien neliöiden sijaan
Osa 20 – Tutti: Hyvä vai paha?
Osa 21 – Vapaapäivä vauvan kanssa
Osa 22: Turhaa vauvatavaraa ja jotain hyödyllistä
Osa 23: Vapaapäivä vauvan kanssa – uusi yritys ja katso luvut!
Osa 24: Vauva ei muuta kaikkea
Osa 25: Juokseminen vaunujen ja vauvan kanssa eli vauvajuoksu
Osa 26: Ekologiset nimijuhlat
Osa 27: Arjen ekovinkkejä  – ota talteen!
Osa 28: Perhevalmennusta ekologiseen malliin
Osa 29: Ekovanhemmuus kiinnostaa
Osa 30: Miksi ekovanhemmuus on niin vaikeaa ja helppoa?

5 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi: Äitiyspakkauksessa myös paljon turhaa”

 1. Niin samoja mietteitä. Emme ottaneet pakkausta itse tämän vuoden alussa syntyneelle vauvallemme, mutta vauva ei olekaan ensimmäinen. Ymmärrän kuitenkin hyvin pakkauksen vetovoiman esikoista odottavalle: se on perinteinen, se on kerta kaikkiaan liikuttava lähtökohdiltaan ja historialtaan, siinä maistuu yhteiskunnan huolenpito ja tasa-arvo mukavalla tavalla. Sitäpaitsi tuollainen kuva kaikista noista vauvanvaatteista vetoaa odottavaan äitiin tasolla jota on vaikea järjen äänellä voittaa! Minunkin teki kovasti mieli noita nuttuja, ja viimekädessä pakkauksesta kieltäytymisen avuksi tuli se, että mukana on villavaatteita joita emme haluaisi käyttää.

  Kyllä äitiyspakkaus varmaan säilyttää suosionsa vielä pitkään. Sen sisältöön kannattaa vaikuttaa, Kela kyllä yrittää pysyä ajan hermolla. Kestovaippojen mukaan ottaminen on ollut konkreettinen ekoteko Kelalta!

  Silti on hyvä muistuttaa tuttavapiirin tuoreita vanhempia siitä, että ihan oikeasti nykyään on monelle jo vaikeampi päästä eroon vauvanvaatteista kuin saada niitä ilmaiseksi tai todella edullisesti. Asun lastenvaatekirpputorin vieressä, ja sieltä voi hakea todella kauniita printtibodyja, leluja, sukkahousuja, kestovaippoja, talvihaalareita hinnoilla jotka ovat alle eurosta muutamaan euroon. Kannattaa käydä katsomassa jo siinä vaiheessa kun miettii ottaako äitiyspakkauksen vai ei.

  Vastaa
 2. Samaa mieltä. Pakkauksen tarvikkeet ja vaatteet jäivät aikoinaan meillä pääosin käyttämättä, kun saatiin ystäviltä jotenkin käyttökelpoisempia vaatteita jne. Erityisesti harmitti, kun silloiset pakkauksen kestovaipat olivat tosi surkeita ja antoivat ihan väärän kuvan kestoilusta. Pahvilaatikkokin jäi käyttämättä, kun se haisi niin kamalalta, etten uskaltanut laittaa lasta sinne nukkumaan. En nyt haluis mollata äitiyspakkausta, kun onhan se ideana hyvä, mutta.. Voisiko vuokraamisesta tehdä yhtä helppoa? Jos siihen lomakkeeseen voisikin ruksata, että vuokraan vaippoja, vaatepaketin, vauvasängyn jne.? En tiiä toimisiko, mutta tuli vaan mieleen.

  Vastaa
 3. Mekään emme ole ottaneet äitiyspakkausta kummallekaan lapselle, kun kirpparit tosiaan tursuavat hyväkuntoisia tavaroita. Olin jokin aika sitten MLL:n lastenvaatekirpparilla, joka oli erinomaisesti organisoitu: lukuisien myyjien vaatteet oli lajiteltu koon mukaan rekkeihin. Ja kyllä huomasi, että koot 56-68 olivat yliedustettuina. Vauva kasvaa hujauksessa ulos vaatteistaan, ja niin pieni liikkuu niin vähän, etteivät ne ehdi paljoa kulua. On myös mietityttänyt, olenko nirso, kun Kelan pastellisävyt ja mintunvihreys ei niin innosta.

  Kolmevuotiaamme kokoa 104 onkin jo työläämpää hankkia käytettynä, sillä vaatteet mahtuvat lapselle ainakin vuoden tai pari, ja touhutessa ne kuluvat nopeasti. Ja kun käytettyjä löytää, ne ovat tummansinisiä hirviö- ja autokuvioisia tai pinkkejä kimalteella varustettuja. Hyvällä omallatunnolla olemme hankkineet kotimaisia värikkäitä vaatteita esim. Metsolan nettikaupasta tai vaikka tältä ompelijalta: http://www.hannentekosia.com/ .

  Vastaa
 4. Otin äitiyspakkauksen, mutta pienoinen pettymys se oli. Pakkauksesta huokui se, että sen sisältö on tosiaankin syntynyt kilpailutuksen tuloksena ja siksi vaatteet ovat peräisin ympäri maailmaa. Vaatteita on valmistettu mm. Suomessa, Norjassa, Turkissa ja Kiinassa. Osa käytetyistä kankaista tuntuu laadukkaammilta kuin toiset ja nämä sekaan laitetut selkeästi heikkolaatuisemmat vaatteet ovat siellä ilmeisesti halvan hintansa takia. Kaksi vaatetta ei edes kestänyt kahta ensimmäistä pesua, vaan tulivat pesukoneesta ulos sauma auenneena. Hassua oli myös se, että kun vaatteet lajitteli pesuun värinsä perusteella saikin huomata, että tuo sopivan kokoinen vaatekasa piti vielä puolittaa, koska vaatteissa oli eri pesulämpötila. Aika pieniä koneellisia siis tuli pestäväksi. Itse kun halusin pestä nämä uudet vaatteet täysin erillään muista tekstiileistä, koska niin toimin kaikkien muidenkin uusien ja mahdollisesti kemikaaleilla hyöstettyjen vaatteiden kanssa.

  Vastaa
 5. Meille paketti otettiin ja käytettiin. Uusi kuviollinen laatikko on täydellinen vauvan aarteiden säilytykseen, eli vaatteet mitä haluaa säilyttää ja jatkossa piirustukset yms. Makuupussi toimii mummola peittona sekä vaunupussina ja lattiajumppa-alusena, äp pakkauksen lakanasta tuli vaununsuojalakana pienellä tuunauksella, kaikki sakset lelut ym tarvikkeet ahkerassa käytössä, normilakanat ja peitto käytössä kokoajan. Vaatteet käytössä kaikki tai tulossa käyttöön. Käyttämättä ei siis ole mitään. MUTTA toisen lapsen kohdalla pakkausta pitääkin jo harkita… pakkauksen nimenä hyvä olis esim vauva avustus tai vastaava. Koska mielestäni ei saisi erotella että se on vain äidille muttei myöskään tarvitsisi korostaa molempia vanhempia, koska myös yksin lapsen tekeviä äitejä on olemassa (varmasti yksin lapsen hoitavia isiäkin on)

  Vastaa

Jätä kommentti