Talouden pyörä on rikki: Millä seuraavaksi eteenpäin?

Kävin aamulla (14.10.) Sivistysliitto Kansalaisfoorumin järjestöjohtajille järjestämässä vaikuttajatapaamisessa tapaamassa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasta.

Liikanen alusti meille talouden ajankohtaisista näkymistä euroalueen myllerryksessä ja globaalin talouden haasteissa.

Hän oli puhumassa samasta aiheesta myöhemmin myös eduskunnan talousvaliokunnan julkisessa kuulemisessa.

Itse tiedustelin Liikaselta näkemystä degrowth- tai kohtuutalouteen. Mitä jos ympäristön rajat tulevat vastaan eikä talous kasva ikuisesti?

Liikasen mukaan talouskasvu ei voi perustua luonnonvarojen liikakäyttöön. Suomessa on jokatapauksessa luvassa hitaamman kasvun vaihe, kun velkoja pitää maksaa pois. Mikäli kasvu ei jatku, velkoja tai eläkkeitä ei pystytä maksaaan, hoivapalvelut rapautuvat ja työttömyys lisääntyy. Liikasen mukaan kasvun on jatkuttava, jotta voimme edes pysyä paikallamme ja säilyttää nykyisen elintasomme.

Pelottavaa. Näköpiirissä ei ole mitään sellaista kehityskulkua, jossa talous jatkaisi loputonta kasvuaan. Siitä huolimatta yhteiskuntaamme rakennetaan yhä enemmän talouskasvun varaan.

Talouspolitiikkamme on kuin kuvassa oleva rikkinäinen polkupyörä. Mikään ei enää oikeastaan toimi, mutta kenellekään ei tule mieleen kokeilla muita tapoja liikkua eteenpäin.

 

3 kommenttia artikkeliin ”Talouden pyörä on rikki: Millä seuraavaksi eteenpäin?”

  1. Mikään ei toimi, mutta miljoonat ihmiset käyvät töissä,asuvat lämpimissä asunnoissa ja ajavat turvallisia päällystettyjä teitä pitkin. Äidit käyvät synnyttämässä maailman parhaissa sairaaloissa, lapsi kuolleisuus on sadasosa sadan vuoden takaisesta. Äitiysrahat, sosiaalituet ja työttömyyskorvaukset juoksevat päivästä toiseen ja hyvinvointi on ihmiskunnan historian korkeimmalla tasolla.

    Jos mikään ei toimi, niin mitä konkreettisia muita keinoja liikkua eteenpäin ehdotat?

    Vastaa
    • Hyvä tarkennus Jani!

      Tarkoitan, että talouspolitiikkamme ei toimi. Nykyisen talousjärjestelmän ongelmana on se, että mikäli kasvu hidastuu, pysähtyy tai kääntyy laskuun, yhteiskunta ajautuu kriisiin. Talousjärjestelmämme kohtaa vääjäämättä välillä lasku- ja noususuhdanteita. Näin ollen ihmisten hyvinvointia lisäisi ennenkaikkea se, että laskusuhdanteessa voitaisiin varmistaa ihmisten perustoimeentulo ja noususuhdanteessa taas se, että luonnonvarojen kulutus ei lisäänny.

      Itse olen ehdottanut esimrkiksi seuraavia konkreettisia keinoja:
      – Siirrymme palkankorotuksista vapaa-ajankorotuksiin.
      – Verotamme enemmän luonnonvarojen kulutusta ja vähemmän työntekoa.
      – Otamme käyttöön perustulon ja maksimielintason sekä henkikökohtaiset päästökiintiöt.
      – Hylkäämme harhaiset kuvitelmat talouskasvun auvoisuudesta ja luomme uusia mittareita kuvaamaan hyvinvointia.

      Vastaa
  2. Poliittisten taloustieteilijöiden mukaan talous voi periaatteessa kasvaa, vaikkei esim. tuotantoon käytettävien luonnonvarojen haaskaus kasvaisi, sillä BKT (edelleen käytetty ja hyödyllinen mittari huolimatta sen monista puutteista) on vain tuotannon ja sen arvon mitta. Eli jos ympäristölle hyödyllisten, tai vain vähän haitallisten, palvelujen ja hyödykkeiden tuotanto lisääntyisi osana BKT:a, kasvu ja ympäristön kantokyky eivät vielä välttämättä ole tässä vaiheessa ristiriidassa.

    Vaikkei talouskasvu sinällään välttämättä tarkoita lisääntyvää ympäristön tuhoamista ja luonnonvarojen lisääntyvää käyttöä, markkinoilla on useita rakenteita, jotka tähän kuitenkin kannustavat.

    1) Markkinat suosivat voimakkaasti yksityisiä hyödykkeitä (esim. tietokoneet, vaatteet, autot) ja aliarvioivat merkittäväsi julkisten hyödykkeiden tarvetta (saasteiden vähentäminen, vesien puhdistaminen, kasvihuonekaasujen vähentäminen, terveydenhuolto, koulutus)

    2) Valtioiden kyky rajoittaa markkinoiden aiheuttamaa vinoumaa yksityisten hyödykkeiden kuluttamisen suuntaan on rajallinen, joka on huomattu viime vuosikymmeninä, kun monia markkinasääntelyitä (ja mm. julkisten palveluiden verkostoa) on purettu.

    3) Tuotanto ja kulutus markkinamekanismeissa ei ota huomioon kolmansia osapuolia. Myyjä ja ostaja saavat usein keskenään kätevän diilin aikaiseksi, mutta globaalissa (ja täydessä) maailmassa tuotannolla sekä kulutuksella on merkittäviä kasautuvia vaikutuksia myös muihin. (esim. finanssikeinottelun aiheuttamien kuplien haitat, ilmansaasteet, kasvihuonekaasut). Markkinoilla ei ole mitään rakenteellista keinoa ottaa näitä kolmansia osapuolia huomioon – valvonta jää valtioille, järjestöille ja yksittäisille kuluttajille.

    4) Nämä kolmansille osapuolille aiheutuvat negatiiviset ulkoisvaikutukset ovat erinomainen voiton lisäämisen lähde, erityisesti tuottajille mutta myös kuluttajille. Mitä enemmän palvelun tai hyödykkeen todellisesta hinnasta (esim. sisältäen haitat ympäristölle, työntekijöille jne.) saadaan ulkoistettua muille, sitä enemmän tuottaja saa liikevoittoa ja ostaja halvemman hinnan. Tämä näkyy erityisesti mm. bensagallonan todellisessa hinnassa, joka arvioitiin vuonna 1998 lähes viisitoistakertaiseksi sen markkinahintaan nähden (Center for Technology Assessment).

    Talouskasvu ei siis välttämättä ole ongelma, vaan se miten tuottavuutta kasvatetaan ja kuinka luonnonvarojen käyttö huomioidaan tässä kasvussa. Markkinoiden kykenemättömyys ottaa huomioon negativiisia ulkoisvaikutuksia on valtava rakenteellinen ongelma, joka aiheuttaa ajan myötä voimakasta vinoutumaa kerrannaisefektillä, kun ihmiset mukauttavat kulutustoiveitaan jo valmiiksi väärien hintojen perusteella.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/