Talouden pyörä on rikki: Millä seuraavaksi eteenpäin?

Kävin aamulla (14.10.) Sivistysliitto Kansalaisfoorumin järjestöjohtajille järjestämässä vaikuttajatapaamisessa tapaamassa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasta.

Liikanen alusti meille talouden ajankohtaisista näkymistä euroalueen myllerryksessä ja globaalin talouden haasteissa.

Hän oli puhumassa samasta aiheesta myöhemmin myös eduskunnan talousvaliokunnan julkisessa kuulemisessa.

Itse tiedustelin Liikaselta näkemystä degrowth- tai kohtuutalouteen. Mitä jos ympäristön rajat tulevat vastaan eikä talous kasva ikuisesti?

Liikasen mukaan talouskasvu ei voi perustua luonnonvarojen liikakäyttöön. Suomessa on jokatapauksessa luvassa hitaamman kasvun vaihe, kun velkoja pitää maksaa pois. Mikäli kasvu ei jatku, velkoja tai eläkkeitä ei pystytä maksaaan, hoivapalvelut rapautuvat ja työttömyys lisääntyy. Liikasen mukaan kasvun on jatkuttava, jotta voimme edes pysyä paikallamme ja säilyttää nykyisen elintasomme.

Pelottavaa. Näköpiirissä ei ole mitään sellaista kehityskulkua, jossa talous jatkaisi loputonta kasvuaan. Siitä huolimatta yhteiskuntaamme rakennetaan yhä enemmän talouskasvun varaan.

Talouspolitiikkamme on kuin kuvassa oleva rikkinäinen polkupyörä. Mikään ei enää oikeastaan toimi, mutta kenellekään ei tule mieleen kokeilla muita tapoja liikkua eteenpäin.

 

3 kommenttia artikkeliin ”Talouden pyörä on rikki: Millä seuraavaksi eteenpäin?”

  1. Mikään ei toimi, mutta miljoonat ihmiset käyvät töissä,asuvat lämpimissä asunnoissa ja ajavat turvallisia päällystettyjä teitä pitkin. Äidit käyvät synnyttämässä maailman parhaissa sairaaloissa, lapsi kuolleisuus on sadasosa sadan vuoden takaisesta. Äitiysrahat, sosiaalituet ja työttömyyskorvaukset juoksevat päivästä toiseen ja hyvinvointi on ihmiskunnan historian korkeimmalla tasolla.

    Jos mikään ei toimi, niin mitä konkreettisia muita keinoja liikkua eteenpäin ehdotat?

    Vastaa
    • Hyvä tarkennus Jani!

      Tarkoitan, että talouspolitiikkamme ei toimi. Nykyisen talousjärjestelmän ongelmana on se, että mikäli kasvu hidastuu, pysähtyy tai kääntyy laskuun, yhteiskunta ajautuu kriisiin. Talousjärjestelmämme kohtaa vääjäämättä välillä lasku- ja noususuhdanteita. Näin ollen ihmisten hyvinvointia lisäisi ennenkaikkea se, että laskusuhdanteessa voitaisiin varmistaa ihmisten perustoimeentulo ja noususuhdanteessa taas se, että luonnonvarojen kulutus ei lisäänny.

      Itse olen ehdottanut esimrkiksi seuraavia konkreettisia keinoja:
      – Siirrymme palkankorotuksista vapaa-ajankorotuksiin.
      – Verotamme enemmän luonnonvarojen kulutusta ja vähemmän työntekoa.
      – Otamme käyttöön perustulon ja maksimielintason sekä henkikökohtaiset päästökiintiöt.
      – Hylkäämme harhaiset kuvitelmat talouskasvun auvoisuudesta ja luomme uusia mittareita kuvaamaan hyvinvointia.

      Vastaa
  2. Poliittisten taloustieteilijöiden mukaan talous voi periaatteessa kasvaa, vaikkei esim. tuotantoon käytettävien luonnonvarojen haaskaus kasvaisi, sillä BKT (edelleen käytetty ja hyödyllinen mittari huolimatta sen monista puutteista) on vain tuotannon ja sen arvon mitta. Eli jos ympäristölle hyödyllisten, tai vain vähän haitallisten, palvelujen ja hyödykkeiden tuotanto lisääntyisi osana BKT:a, kasvu ja ympäristön kantokyky eivät vielä välttämättä ole tässä vaiheessa ristiriidassa.

    Vaikkei talouskasvu sinällään välttämättä tarkoita lisääntyvää ympäristön tuhoamista ja luonnonvarojen lisääntyvää käyttöä, markkinoilla on useita rakenteita, jotka tähän kuitenkin kannustavat.

    1) Markkinat suosivat voimakkaasti yksityisiä hyödykkeitä (esim. tietokoneet, vaatteet, autot) ja aliarvioivat merkittäväsi julkisten hyödykkeiden tarvetta (saasteiden vähentäminen, vesien puhdistaminen, kasvihuonekaasujen vähentäminen, terveydenhuolto, koulutus)

    2) Valtioiden kyky rajoittaa markkinoiden aiheuttamaa vinoumaa yksityisten hyödykkeiden kuluttamisen suuntaan on rajallinen, joka on huomattu viime vuosikymmeninä, kun monia markkinasääntelyitä (ja mm. julkisten palveluiden verkostoa) on purettu.

    3) Tuotanto ja kulutus markkinamekanismeissa ei ota huomioon kolmansia osapuolia. Myyjä ja ostaja saavat usein keskenään kätevän diilin aikaiseksi, mutta globaalissa (ja täydessä) maailmassa tuotannolla sekä kulutuksella on merkittäviä kasautuvia vaikutuksia myös muihin. (esim. finanssikeinottelun aiheuttamien kuplien haitat, ilmansaasteet, kasvihuonekaasut). Markkinoilla ei ole mitään rakenteellista keinoa ottaa näitä kolmansia osapuolia huomioon – valvonta jää valtioille, järjestöille ja yksittäisille kuluttajille.

    4) Nämä kolmansille osapuolille aiheutuvat negatiiviset ulkoisvaikutukset ovat erinomainen voiton lisäämisen lähde, erityisesti tuottajille mutta myös kuluttajille. Mitä enemmän palvelun tai hyödykkeen todellisesta hinnasta (esim. sisältäen haitat ympäristölle, työntekijöille jne.) saadaan ulkoistettua muille, sitä enemmän tuottaja saa liikevoittoa ja ostaja halvemman hinnan. Tämä näkyy erityisesti mm. bensagallonan todellisessa hinnassa, joka arvioitiin vuonna 1998 lähes viisitoistakertaiseksi sen markkinahintaan nähden (Center for Technology Assessment).

    Talouskasvu ei siis välttämättä ole ongelma, vaan se miten tuottavuutta kasvatetaan ja kuinka luonnonvarojen käyttö huomioidaan tässä kasvussa. Markkinoiden kykenemättömyys ottaa huomioon negativiisia ulkoisvaikutuksia on valtava rakenteellinen ongelma, joka aiheuttaa ajan myötä voimakasta vinoutumaa kerrannaisefektillä, kun ihmiset mukauttavat kulutustoiveitaan jo valmiiksi väärien hintojen perusteella.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli