Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona (26.10.) osallistua Olkiluoto 4 -hankkeen suunnittelukustannuksiin.
Helsingin kaupungin 9,7 prosentin osuudella kustannukset ovat tässä vaiheessa 29,5 miljoonaa euroa.
Myöhemmin mahdollinen osallistuminen itse investointiin veisi vielä 580 miljoonaa euroa lisää.
Voisi kuvitella, että kaupungilla olisi parempiakin tapoja käyttää rahansa.
Valtuustossa Vihreät ja Vasemmistoliitto vastustivat hankkeeseen lähtemistä ja kokoomus kannatti. Näin homma ratkesi demareiden äänillä 44 puolesta – 40 vastaan. Valtuuston kokous on nähtävillä Helsinki-kanavalla.
Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen perusteli Helsingin osallistumista valtuuston kokouksessa neljällä seikalla:
– Helsingin kaupungin/Helsingin Energian kannalta ei ole perusteltua luopua vastikkeetta muiden hyväksi oikeusta osallistua Olkiluoto 4 -investointiin ja siitä aikanaan saatavaan sähköön jättäytymällä pois kilpailu- ja suunnitteluvaiheessa.
– Kilpailu- ja suunnitteluvaiheen toteutuminen ei riipu siitä, osallistuuko Helsingin Energia tähän vaiheeseen vai ei.
– Myönteisiä päätöksiä suunnittelu- ja kilpailuvaiheeseen osallistumisesta ovat tähän mennessä tehneet mm. Vantaan Energia, Lahti Energia ja EPV:n kuntaosakkaat.
– Helsingin Energian myönteiseen tuloskehityksen keskeisinä vaikuttimina ovat olleet onnistuneet investointipäätökset 1960- ja 1970-luvulla.
Valtuutetut uskovat, että investoiminen ydinvoimaan tuo aikanaan Helsingin Energialle ja sitä kautta kaupungile lisätuloja halvan sähkön muodossa. Se mikä toimi 1960- ja 70-luvulla ei kuitenkaan toimi välttämättä enää uudestaan. Lisäksi perustelut, jotka lähtevät siitä mitä muut päättävät, on tyhjällä pohjalla.
Suureen hankkeeseen liittyviä merkittäviä riskejä esimerkiksi aikataulun, kustannusten, rahoituksen, lisenssoinnin ja toimittajavalinnan sekä poliittisen päätöksenteon muodossa. Yhteensä Olkiluoto 4 -hankkeen investointikustannuksi arvioidaan noin 6 miljardia euroa.
Hyvänä vertailupohjana toimii Olkiluoto 3 -hanke. Alun perin voimalan piti tuottaa sähköä vuonna 2009. Nyt arvioidaan, että laitos käynnistyisi loppuvuonna 2013 tai vuoden 2014 puolella. Samalla alkuperäinen kolmen miljardin kustannusarvio on YLE:n uutisten mukaan kasvanut 6,6 miljardiin euroon.
Olisi kiva nähdä sekin päivä, kun Helsingin Kaupunki ja Helsingin Energia investoisi 600 miljoonaa euroa energiatehokkuuteen ja uusiutuviin energialähteisiin. Sitä odotellessa.
Ohessa vielä video kaupungintalon edessä järjestetystä mielenosoituksesta.
Yksi kommentti artikkeliin ”Helsinki mukaan Olkiluoto 4 -hankkeeseen – Miksi?”