Aleksi Neuvonen: Suomalaisista maailman ympäristötietoisin kansa

Vieraskynäblogissa Aleksi Neuvonen

Kataisen hallituksen kesäkuussa 2011 hyväksytyssä ohjelmassa esitetään tavoite tehdä suomalaisista maailman ympäristötietoisin kansa.

Tavoite on uudenlainen avaus suomalaisen ympäristöpolitiikan perinteessä, joka on nojannut enemmän ylhäältä-alas suuntautuvaan sääntelyyn ja suuriin infrastruktuuri-investointeihin kuin ihmisten valmiuksien ja tekemisen kehittämiseen.

Mutta miten ympäristötietoisuuden kehittäminen tulisi ymmärtää, jotta siitä seuraisi todella ympäristömyönteisiä valintoja ja koko yhteiskuntaa muuttavia ratkaisuja, joilla ympäristökuormistus radikaalisti pienenee?

Neljän kohdan lista antaa hallitusohjelman tavoitteen toteuttamiselle strategista suuntaa.

1. Ei ole ”yleisiä ympäristöasioita”

Sen sijaan on erilaisia ratkaisuja kaipaavia ympäristöongelmia. Asumisen energiankulutukseen vaikuttavat eri teot kuin Itämeren kalakantojen säilymiseen. Myös eri ihmisten vaikutusmahdollisuudet eri ympäristöongelmiin ovat hyvin erilaiset. Joillakin on työn puolesta mahdollisuudet vaikuttaa suuren mittakaavan energiankulutukseen, toisilla taas luontoon liittyä harrastus motivoi vaikkapa suojelemaan vesistöjä. Siksi kannattaisi puhua mahdollisimman vähän yleisesti ympäristöasioista ja sitäkin enemmän erillisistä ympäristöongelmista ja tavoista vaikuttaa niihin.

2. Informaatio ja valistus eivät riitä.  

Ympäristömyönteinen toiminta edellyttää paitsia tietoa, myös taitoja ja motivaatiota. Asennekyselyjen mukaan enemmistö suomalaisista uskoo tietävänsä varsin hyvin perusasiat ympäristöongelmista ja niiden syistä. Mutta tiedon lisäksi vaaditaan taitoja toimia ympäristömyönteisesti. Taito on aina spefisimpää kuin tieto – erilaisissa ammateissa ja elämäntyyleissä ympäristömyönteisen elämän taidot ovat erilaisia. Kaikki eivät myöskään motivoidu ympäristömyönteisiin tekoihin samoista syistä. On löydettävä tapoja motivoida ympäristömyönteiseen käyttäytymiseen myös niitä, joille sellaiset asiat kuin raha, itsensä korostaminen tai nauinto ovat tärkeimpiä motivaattoreita.

3. Suunnataan ympäristötietoisuuden kehittäminen suurten päätösten hetkiin.

Joillakin yksittäisillä päätöksillä kuten asuinpaikan valinnalla, omakotitalon remontoinnilla tai harrastuksen aloittamisella voi olla erittäin suuret ja pitkäaikaiset vaikutukset koko kotitalouden ympäristökuormituksen tasoon. Tällaista päätöstä tehdessään ihminen on motivoitunut oppimaan uutta ja etsimään tietoa. Siksi on tärkeää tunnistaa nämä päätökset ja suunnata neuvonta ja palvelut juuri näihin tilanteisiin.

4. Tunnistetaan portinvartijat.

On olemassa ammatti- ja harrastajaryhmiä, joilla olisi mahdollisuus sysätä suuri joukko ihmisiä toimimaan ympäristömyönteisemmin. Isännöintsijä ja rautakaupan myyjä vaikuttavat remontoijan kodin energiankulutukseen, netin äitipalstojen vinkit ohjaavat perheen ruokavalion kehitystä. Siksi on löydettävä tavat, joilla nämä portinvartijat motivoituvat ympäristöongelmien ratkaisemisesta. Motiivi voi olla raha, oman ammattikun- nan arvostuksen nousu tai töiden haasteellisuuden sopivan tasoinen kasvu. Portinvarti- joita on yhteiskunnassa paljon. Aktivoimalla yhden portinvartijaryhmän voi päästä vaikut- tamaan myös toiseen portinvartijaryhmään.

Aleksi Neuvonen on tutkija ajataushautomo Demos Helsingistä. Hän on ollut toimittamassa Demos Helsingin ja ympäristöministeriön yhteistyönä syntynyttä Ympäristötietoisuus – Suomalaiset 2010-lukua tekemässä -teosta, joka ilmestyy marraskuussa Rakennustiedon kustantamana.

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.