Katja Lahti: Laput kiinni

Vieraskynäblogissa Katja Lahti

Äitini kuoli vuosi sitten. Rintaperillisen tehtävä on karu: käydä läpi vainajan elämänsä hankkima omaisuus ja loppusijoittaa se tavalla tai toisella.

Tiesin toki, että Äitee oli kaikkien aikojen tavarahamsteri sen lisäksi, ettei hän heittänyt mitään pois, mutta silti järkytyin.

Irtaimisto oli valtava ja kattoi niin ikivanhaa, pariin kertaan perittyä, käytettyä, vähän käytettyä ja uutta, vielä pakkauksissa olevaa tavaraa – myös markka-ajalta. Laidasta laitaan. Kolme mikroaaltouunia. Puurohiutaleita seuraavaksi 20 vuodeksi. Kosmetiikkaa pienen kauneushoitolan tarpeisiin. Lasten polkupyöräkin löytyi.

Vuoden kestäneen tyhjennysprojektin päätteeksi Fida vastaanotti rekka-autollisen tavaraa. Siinä ajassa kristallisoitui ajatus jos toinenkin.

En tiedä, onko hamstraus pula-ajan sukupolveen koodattu selviytymisohje vai taipumus, jota hyvä tulotaso, kulutusluotot, tilava asunto ja tavaroiden edullisuus vahvistavat. Jos hamstraus olikin metsästäjä-keräilijän selviytymisen edellytys, nykyään asiat ovat kääntyneet päinvastoin.

Tiedän olevani äitini kanssa samaa koulukuntaa. Tunnen spontaania vetoa tavaran haalimiseen ja säilömiseen, mutta toisaalta – ja onneksi – olen alkanut kokea tavarapaljoudesta ahdistusta. Ja koska tämä ahdistus hillitsee hamstrausvimmaa, pyrin tietoisesti aiheuttamaan sitä itse itselleni.

Tapoja on monia. En suostu enää ostamaan kotiimme yhtä ainutta uutta lipastoa tai kaappia, johon tavaran saa kätevästi piiloon. Välttelen alennusmyyntejä, hulluja päiviä sun muita hintahaloita, etten sortuisi 20 sentin alennukseen terveyssidepaketista. Asetan itselleni erilaisia ostorajoitteita, niin eko-eettisiä, laadullisia kuin määrällisiäkin. Osallistun myös mielelläni kulutushaasteisiin, sillä opin niistä aina jotain uutta.

Tavaran elinkaari muuttui minulle projektin myötä konkreettiseksi käsitteeksi. Aion pitää huolen, että kaapistani ei löydy ällistyneen perikuntani setvittäväksi kahtakymmentä samanlaista mustaa toppatakkia, laput kiinni.

Katja Lahti on vanhempainvapaalla oleva Ylen Uuden Mustan tuottaja ja toimittaja.

Jätä kommentti