Ekoisi – osa 13: Vessahätäviestintä

Ensimmäisen viikon aikana olen harjoitellut vauvan kanssa mm. vessahätäviestintää.

Viestintä on tässä vaiheessa ehkä liian hienostunut sana. Pikemminkin homma on mennyt niin, että juuri ennen ruokailuja tai niiden jälkeen, kun olen tarkistanut kestovaipan tilanteen, olen samalla hötkytellyt vauvaa lavuaarin yllä ja hokenut pisspiss.

Onnistumisprosentti on ollut hämmästyttävän hyvä. Parhaimmillaan vauva on tehnyt neljä pissaa ja yhden kakan lavuaariin peräkkäin ilman yhdenkään vaipan sotkeutumista.

Jos vauvan kanssa jaksaa nyt viestitellä vessahädästä, palkitaan tämä myöhempinä kuukausina ja vuosina korkojen kera vähentyneenä vaippavuorena ja likapyykkinä.

Ylipäätään ilo siitä, että vauva tekee housujen sijaan tarpeensa suoraan lavuaariin tai vessanpyttyyn, on hämmästyttävän suuri. Suosittelen lämpimästi!

Kysymys ei ole kertakäyttövaipoista tai kestovaipoista vaan siitä, että vaippaa ei tarvitse lainkaan!

Katri Pääkkönen-Matilainen kirjoittaa Kiintymysvanhemmuus – Lapsen perustarpeet ja niihin vastaaminen -kirjassa seikkaperäisesti vessahätäviestinnästä.

Ohessa kuusi kirjasta poimittua ilmeistä hyötyä vessahätäviestinnän puolesta:

1. Luonnollinen tie vauvan pidätyskyvyn kehittymiseen
2. Läheisempi suhde vauvaan
3. Vauvan terveydentilan seuraaminen ja edistäminen
4. Vauvan hyvä hygienia ja terveen ruumiinkuvan edistäminen
5. Vauva oppii pottakuivaksi nopeammin
6. Vaippoja tarvitaan vähemmän – ympäristöä säästyy

Lisää vauvojen vessahätäviestinnästä myös esimerkiksi täällä.

Edelliset osat ovat luettavissa täältä:
Osa 1: Äitiyspakkaus vai vanhemmuuspakkaus
Osa 2: Tavaraähky ahdistaa
Osa 3: Synnytysvalmennus
Osa 4: Lastenhoidon seitsemän periaatetta
Osa 5: Pakotetaanko raskaana olevat kulkemaan autolla turhaan?
Osa 6: Ekovanhemmuuteen valmistautuminen on helppoa
Osa 7: Luonnollinen lapsuus
Osa 8: Lastenvaunut: Kuinka paljon on tarpeeksi?
Osa 9: Lapsen vai vanhemman etu?
Osa 10: En uskaltanut kirjoittaa
Osa 11: Ei ihan luomusynnytys
Osa 12: Vauva-arki alkoi

11 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi – osa 13: Vessahätäviestintä”

  1. Olipas mukavia Ekoisi-tekstejä. Olisinpa ollut itse esikoisen saadessani yhtä valveutunut kuin te tunnutte olevan. Löysin kestovaippailun, liinailun, vvv:n yms. ekoluomuhörhöilyt vasta toisen lapsen kohdalla. Kolmannen myötä olen kuitenkin vielä lisännyt ekologisia valintoja lapsenhoidossa. jatkakaa vain samaan tapaan:) Joskus kestovaipat voi väsyttää, mutta ei ne oikeesti ole ylivoimaisen vaivalloisia.

    Vastaa
  2. Ekoisin tekstit ovat mainioita! Vessahuumorista eikun -viestinnästä, mitenkään kritisoimatta tuota Leon kirjoitusta: kolmannelle lapselleni, pian kaksivuotias (kaksi vanhempaa jo lähes aikuisia), on päiväkodin ”painostuksesta” hankittu treenihousuja. Ne ovat hieman kestovaipan tapaisia; pitävät vähän kosteutta, mutta ovat lapselle vaippaa epämukavamman tuntuisia kastuttuaan. Näin lapsi ehkä oppii nopeammin kuivaksi. Idea tuntuu hyvältä, mutta minusta, sanalla sanoen keittiöpsykologialta. Ja onkohan se nyt kauhean oleellista, oppiiko lapsi kuivaksi muutamaa kuukautta aiemmin tai myöhemmin. Ennemmin tuntuu siltä, että tehoajattelua yritetään viedä vähän liian pitkälle. Kaksi aikaisempaa lastani eivät treenihousuja käyttäneet, mutta aika pieninä oppivat kuiviksi. Nyt oikeastaan vähän hirvittää, voiko tuo tarkkaileva suhtautuminen jopa ahdistaa lasta, ja hidastuttaa kehitystä.

    Loppukevennyksenä äitini äidin (sai viisi lastaan 1918-1928) vaippakommentti padassa keitettyjen vaippaliinojen ajalta: ”Ensimmäiselle silität, toiselle mankeloit, kolmannelle vähän taputtelet.”

    Vastaa
    • Kiitos Aki! Mä luulen, että me ollaan siirrytty isoäitisi asteikolla suoraan tuohon vaippaliinojen taputtelu-vaiheeseen 🙂 Parhaimmillaanhan lapsi saadaan vessahätäviestinnällä opetettua kuivaksi jo vuoden tai vuosia etuajassa, joten kyllä se mun mielestä silloin kannattaa. Nähtäväksi kuitenkin jää, miten meille käy.

      Vastaa
  3. Sepä se – jos vauva oppii alusta lähtien, että ”normaali” paikka suorittaa tarpeet on omat housut (mikä vaippa siellä nyt sitten onkaan), siitä on paljon vaikeampi opetella pois, ja kaiken maailman harjoitteluhousuja voi joutua käyttämään.

    Vastaa
  4. Minun kokemukseni (lapset kahden ja viiden) on, että kunhan lapsi ennen tahtoikää oppii tekemään tarpeensa myös pottaan, niin se riittää nopeuttamaan kuivaksioppimista. Siihen saakka lapsi on vielä melko joustava muuttaamaan rutiineitaan, mutta sen jälkeen saa kyllä ihan opettamalla opettaa potalle ja voi mennä tosi pitkäänkin ennen kuin lapsi on valmis rutiineja rikkomaan.

    Mutta hienosti teillä on tuo pissatus lähtenyt käyntiin. Mitä sitä suotta vaippaa sotkemaan, jos kerran lavuaariinkin saa.

    Vastaa
  5. Jee! VVV (kestovaipat apuna) on todella tajunnanräjäyttävää ja koukuttavaa: ) Suositeltavaa kuitenkin varautua takapakkikausiin, kun lapsen oma tahto alkaa kehittyä noin 7 kk iästä eteenpäin. Tarjotusta pissamahdollisuudesta kieltäytyminen on mahtava tapa osoittaa ”EI!” Kannattaa vain jatkaa rennolla otteella.

    Oletteko muuten ajatelleet, miten paljon vvv vaikuttaa mahdollisiin päivähoitoratkaisuihin ainakin vielä tällä hetkellä? Missä halutaan, osataan ja varsinkin ehditään pissattaa reilusti alle 2-vuotiasta?

    Vastaa
  6. Todella suloinen kuva pienen pissatuksesta!
    Meillä eniten pissoja (n. 20-24/24) tuli muualle kuin vaippaan n. 6 viikon iässä, pian vvv:n aloittamisen jälkeen. Nykyään, reilun kolmen kuun iässä pissoja tulee vaippaan n. 4-10 kertaa vuorokaudessa. Olen huomannut, että vessahätäviestintä ”unohtuu” meidän Tiitiäiseltä, kun kehityksessä tulee muita suuria harppauksia, ja kommunikointitavat elävät muutenkin. Kakkavaippoja tulee ehkä pari viikossa, vaikka kakkaa tuleekin n. 3 kertaa päivässä 🙂
    Mukavampi se varmasti on pienellekin tehdä tarpeensa itseään sotkematta, joten annetaan Tiitiäiselle mahdollisuus pissata/kakata herätessä, imetyksen jälkeen ja silloin, kun hän tarpeensa ilmaisee, niin että me tajutaan 😉

    Vastaa
    • Hienoa! Olette onnistuneet tosi vessahätäviestinnässä (vvv) tosi hyvin! Meillä vvv on alusta asti onnistunut ehkä noin 50-prosenttisesti. Joinain päivinä tulee takapakkia ja sitten välillä toimii taas paremmin.

      Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli