Ekoisi – Osa 6: Ekovanhemmuuteen valmistautuminen on helppoa

Kuvan pinnasänky saatiin naapurilta

Olen ollut yllättynyt, miten helposti tietoa ja käytännön neuvoja sekä konkreettista apua on ollut tarjolla pohtiessani vanhemmuuden ekologisia näkökulmia.

Pienen lapsen luonnonvarojen kulutukseen pätee samat seikat kuin vanhempiinkin. Olennaista on, kuinka paljon lasta varten joudutaan hankkimaan uusia asuinneliöitä, miten häntä kuljetetaan paikasta toiseen, mitä hän syö, ja millaisia uusia tavaroita joudutaan hankkimaan.

Tähän asti ekovanhemmuuteen valmistautuminen on ollut helppoa. Uusia neliöitä emme ole joutuneet hankkimaan, vaikka kotonamme tuleekin olemaan vain puolet siitä pinta-alasta henkeä kohden, joka suomalaisilla on keskimäärin käytössään.

Luonnonvarojen kulutusta ei ole tarvinnut lisätä, koska uusia tavaroita emme ole hankkineet patjan suojusta lukuun ottamatta. Rahaa ei ole tarvinnut juuri lainkaan. Tietoa ja apua on ollut saatavilla enemmän kuin olemme ehtineet sulatella.

Saa nähdä mitä ekoasioille sitten tapahtuu kun lapsi todella tulee meille ja arki rynnii vastaan. Tähänkin on ollut tietoa ja apua tarjolla etukäteen vaikka millä mitalla. Erityisesti lapsen vegaaniseen ruokavalioon, kestovaippoihin tai vaipattomuuteen sekä tarvittaviin tavaroihin on ollut helppo valmistautua:

1. Lapsen vegaaninen ruokavalio. Neuvolassa on annettu tietoa terveellisestä ruokavaliosta sekä kannustettu rintaruokintaan. Olemme päässeet käymään kannustavalla ravitsemusterapeutilla sekä saaneet huiman määrän käytännön kokemukseen perustuvaa tietoa muilta vegaanivanhemmilta. Myös vegaaniliitosta löytyy tietoa aiheesta: Vegaaniruokavalio raskauden, imetyksen ja lapsuuden aikana (pdf).

2. Kestovaippailu tai vaipattomuus. Jo neuvolassa ja vanhemmuuspakkauksessa kannustetaan kestovaippojen käyttöön. Harsoja ja kestovaippoja olemme saaneet ystäviltä ja tuttavilta. Monet tuttavamme ovat menestyneesti käyttäneet kestovaippoja tai noudattaneet vauvojen vessahätäviestintää eli vaipattomuutta.

3. Tavarat saa käytettynä ja ilmaiseksi. Joskus kuulee puhuttavan, että lapsen myötä tarvitaan paljon rahaa ja uusia tavaroita. Tavaroita voi kuitenkin hankkia kohtuudella ja tarpeen mukaan. Ympäristön näkökulmasta on parasta, että olemme käytännössä saaneet lähes kaiken tarvittavan tavaran käytettynä ja ilmaiseksi – sekä pyytämättä.

Tässä vaiheessa uskon, että ekovanhemmuus on helppoa. Rahasta ympäristöystävällisten valintojen tekeminen ei ainakaan ole kiinni – läheisistä ihmisistä ja sosiaalisista verkostoista sekä heidän antamastaan tuesta kuitenkin sitäkin enemmän.

Edelliset osat ovat luettavissa täältä:
Osa 1: Äitiyspakkaus vai vanhemmuuspakkaus
Osa 2: Tavaraähky ahdistaa
– Osa 3: Synnytysvalmennus
Osa 4: Lastenhoidon seitsemän periaatetta
– Osa 5: Pakotetaanko raskaana olevat kulkemaan autolla turhaan?

2 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi – Osa 6: Ekovanhemmuuteen valmistautuminen on helppoa”

  1. Vanhoja postauksiahan nämä ovat, mutta pakko kommentoida, että en ihan ymmärrä, miten ympäristön kannalta on hyvä juttu, että kaiken tarvittavan saa ilmaiseksi. Minusta se kertoo valitettavasti siitä tosiasiasta, että esimerkiksi vauvojen vaatteet tuntuvat olevan ongelmajätettä, jota ihmiset ovat haalineet liikaa ja josta on vaikea päästä eroon. (Aiemmasta postauksesta kävi ilmi, että teilläkin oli vauvan vaatteita ihan liikaa). Kunpa ei myytäisi lainkaan huonolaatuisia, halpoja vaatteita. Toki voi olla kyseessä sellainen tuttavapiiri, jossa annetaan ilmaiseksi kaikki laadukkaatkin, kalliit tavarat.

Kommentointi on suljettu.

Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.
Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.