Idea 2011 – Keskiluokan unelma: Dowshifting

Osallistuin tiistaina 10.5. Suomen Markkinointiliiton Idea 2011 -päivään. Olin keskustelemassa aiheesta kasvu vs. degrowth yhdessä EVAn johtaja Matti Apusen kanssa.

Oma väitteeni on, että rajaton talouskasvu rajallisella maapallolla on sula mahdottomuus. Meidän kannattaa vapautua kasvukiimasta ja varmistaa ihmisten hyvinvointi ekologissa rajoissa.

Yksilön tasolla kasvuvapaata yhteiskuntaa voi edistää esimerkiksi dowshiftaamalla. Yhteiskunnan tasolla kasvufetissiä voi purkaa mittaamalla oikeita asioita ja suuntaamalla työn tuottavuuden kasvua työajan lyhentämiseen.

Olin iloisesti yllättynyt, miten hyvän vastaanoton puheenvuoroni sai. Yleisössä ollut ylempi keskiluokka, jolla on jo lähes kaikki materiaalinen mammona, oli selvästi halukas downshiftaamaan. Elämän sisältöä kun saa jostain ihan muusta kuin palkankorotuksista tai työstä.

Parhaimmillaan siirtyminen kasvuvapaaseen degrowth-yhteiskuntaan voi lähteä liikkeelle juuri ylemmästä keskiluokasta, joka intoutuu hakemaan elämälleen merkityksiä ja ryhtyy dowshiftaamaan. Ehkä tästä syystä dowshiftaus näyttäytyy niin pahana painajaisena elinkeinoelämän etujärjestöille ja Matti Apusen kaltaisille henkilöille, joiden identiteetti ja arvomaailma nojaavat vanhan maailman oppeihin.

Idea 2011 -päivään osallistuneille jaettiin kassillinen jätettä. Mitä ihmettä tälle pitäisi tehdä?

Ohessa neljä luokkaa, jotka ovat avainasemassa kasvuvapaan yhteiskunnan edistämisessä:

1. Työväenluokka. Ei ole tällä hetkellä valmis lyhentämään työaikaansa, koska palkka määrittää niin vahvasti omaa itsetuntoa. Kuvittelee olevansa köyhyyden partaalla vaikka globaalisti mitattuna elää satumaisessa rikkaudessa. Ratkaisu: Perustulo.

2. Keskiluokka. Varallisuutta on perintöjen, omistusasuntojen ja kesämökkien myötä jo yllin kyllin. Kaipaa lyhyempää työpäivää eli ottaa mielellään pidempiä hoitovapaita, vuorotteluvapaita ja lyhyemmän työajan palkankorotusten sijaan, jotta voi tehdä merkityksellisiä asioita – eli dowshiftaa heti kun siihen tulee järkevä mahdollisuus. Ratkaisu: Mahdollisuuksien tarjoaminen.

3. Yläluokka. Raha, voitto ja kilpailukyky ovat kaikki kaikessa. Janoaa työn tuottavuuden parantumista, talouskasvua ja vanhaa maailmaa, jossa yritysten tehtävä on tuottaa osakkeen omistajille vain voittoa. Marginaalinen ryhmä, joka täytyy saada kuriin. Pelkää keskiluokan dowshiftausta. Ratkaisu: Tuloerojen tasaaminen verotuksella.

4. Merkityksellisen työn tekijät. Voivat tehdä sitä, mitä muutenkin intohimoisesti haluavat. Palkka tai työaika ei ole edes relevantti kysymys. Esimerkiksi itse koen kuuluvani tänne. Mitä enemmän porukkaa saadaan tähän joukkoon, sitä varmemmin talouskasvusta vapaa yhteiskunta tulee toteutumaan.

Mihin joukkoon sinä kuulut tai haluaisit kuulua?

2 kommenttia artikkeliin ”Idea 2011 – Keskiluokan unelma: Dowshifting”

  1. Hyvä ja tärkeä aihe, mutta ihmisten jako noihin neljään luokkaan tuntuu melko karkealta ja vanhanaikaiselta. Kyllä hidastajia löytyy joka luokasta varallisuuteen katsomatta.

    Vastaa
  2. ”Osakkeen omistajat” pitäisi olla yhdyssana. Ja kai tarkoitat ”downshiftingiä”. Asia on tärkeä ja mielenkiintoinen ja viittaus tälle sivulle tuli erinomaiselta degrowth-sivulta, minkä vuoksi turhat ajatusta latistavat virheet ovat harmilloisia.

    Samaa mieltä Hannan kanssa: tuollainen luokkajako ei ole nykyaikaa. Ja unohditko työttömät ja väliinputoajat?

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli