Maailman tila 2011 – Kuinka maailma ruokitaan

Olin keskiviikkona 23.2. Worldwatch-instituutin Maailman tila 2011 -raportin julkaisutilaisuudessa. Julkaisun teemana on tänä vuonna ”Kuinka maailma ruokitaan”. Teoksen teemaa esitteli hankkeen johtaja Danielle Nierenberg.

Itselleni Maailman tila on enemmän kuin vain vuosittain ilmestyvä kirja. Oma havahtuminen kansainvälisiin ympäristökysymyksiin tapahtui lähes 20 vuotta sitten luettunani Maailman tila 1992 -raportin. Olin silloin 17-vuotias. Myöhemmin päädyin opiskelemaan ympäristöpolitiikaa Tampereen yliopistoon. Pääsykoekirjana oli Maailman tila 1997. Tämän jälkeen minulla on ollut iso kunnia tavata henkilökohtaisestikin eri yhteyksissä Wordwatch-instituutin pääjohtaja Christopher Flavin.

Kuinka maailma ruokitaan antaa hyvän katsauksen tämän päivän ruokakysymyksiin. Ruoan hinta nousee kaikkialla maailmassa. Tämä johtuu siitä, että Aasiassa halutaan enemmän lihaa, Afrikassa vehnää ja Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa biopolttoaineita. Aliravittujen määrä ei ole viime vuosikymmenten aikana vähentynyt. Maailmassa oli FAO:n mukaan vuonna 2010 edelleen 925 miljoonaa aliravittua.

Luettuani raportin, nostaisin sieltä esille kolme huomiota:

1. Ruoan hävikki. Raportin mukaan ”ruoan matkatessa maatiloilta ruokapöytiin 45 prosenttia sen energiasisällöstä menetetään jo tiloilla. Lisää hävikkiä syntyy elintarvikkeiden käsittelyssä ja jakelussa sekä ruoanvalmistuksessa. Kaikkien hävikkien jälkeen maailman väestöllä on käytössä henkeä kohti vain 2000 kilokaloria päivässä.” Samaan aikaan koko syöntikelpoinen sato maailmassa on kuitenkin 4600 kcal/asukas/vrk. Kehitysmaissa haaste on parantaa viljan varastointia ja teollisuusmaissa hillitä ruoan järjetöntä tuhlausta.

2. Ilmastokriisi lautasella. Metsäkato aiheuttaa lähes viidenneksen ihmisten toiminnasta syntyvistä hiilidioksidipäästöistä. Metsäkadon suurimpia aiheuttajia on maatalous. YK:n mukaan pelkästään karjatalous tuottaa 18 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Kasvisravinnon lisäksi kannattaisi suosia myös luomua. ”Jos Yhdysvaltojen 175 miljoonaa peltohehtaaria otettaisiin luomuviljelyyn, maaperään pidättyisi vuosittain noin 1,6 miljardia tonnia hiilidioksidia. Se korvaisi lähes neljäsosan niistä hiilidioksidipäästöistä, joita fossiilisten polttoaineiden poltto aiheuttaa Yhdysvalloissa.”

3. Kaupunkiviljely. Huomattava osa kaupunkien ruoasta voitaisiin tuottaa itse esimerkiksi mullalla täytetyissä säkeissä, vanhojen autonrenkaiden päälle rakennetuissa puutarhoissa tai rakennusten katoilla. Raportin mukaan maailmassa on jo nyt 800 miljoonaan kaupunkiviljelijää, jotka tuottavat viidenneksen maailman ruoasta. Ruoan tuotanto kaupungeissa on järkevää, koska tarve ja markkinat ovat lähellä. Kaupunkiviljely lisää myös yhteisöllisyyttä ja ruokaturvaa mahdollisessa kriisitilanteessa.

Suosittelen lämpimästi myös Maailman tila 2010 -raporttia. Siitä voi luke lisää esim. täältä: Maailman tila 2010 – Kulutuskulttuurin nousu ja tuho.

Yksi kommentti artikkeliin ”Maailman tila 2011 – Kuinka maailma ruokitaan”

Kommentointi on suljettu.

Kirjasuositus: Ossi Nyman: Alkuhuuto

Jostain selittämättömästä syystä olen tykännyt Nymanin romaanien karuttomasta kuvailusta paljon. Alkuhuuto on näistä romaaneista kuitenkin ehjin ja paras. Suorastaan huikea. 

Toivo on 46-vuotiaana bussinkuljettajana valmis eläkkeelle. Marjut istuu lähikaupan kassalla ja hakee iloa elämään salasuhteista. Faith on suomeen kotoutunut maahanmuuttokriittinen maahanmuuttaja. 

Kolme elämää, jotka kiinnittyvät vahvasti toisiinsa. 

Upea kuvaus suomalaisesta mielenmaisemasta ja keskiluokkaisuuden reunalla elämisen arjesta. Tavallisuuden kaipuusta.

Häiritsevää on vain ajan hengen mukainen ajallinen epäsymmetrisyys ja absurdi loppuratkaisu. Ja ehkä juuri tämä häiritsevyys tekee kirjasta lopulta täydellisen. 

#kirjat #kirjagram #ossinyman #alkuhuuto @ossijanyman @teoskustantamo
#kilpisjärvi #tromso #narvik #luleå #haaparanta #tornio #lofoten #norway #sweden #finland
Ranskan ympäriajon videopätkiä katsellessa huomasin, että ammattipyöräilijä Tadej Pogacarilla oli pyörässä aina Hulk-tarra antamassa tsemppiä polkemiseen. 

Sain itsekin omaan pyörään nyt lapselta Leo-leijona-tarran. Saa nähdä nousevatko keskinopeudet.
Voiko Lofooteille matkustaa Helsingistä maatapitkin ilman autoa? Tietysti voi. Tehtiin 13-vuotiaan lapsen kanssa kahdestaan autovapaa maatapitkin matka. 

Pohjoisen kaarros Jäämerelle ja Lofooteille kulki seuraavasti: Helsinki-Rovaniemi-Kilpisjärvi-Tromsa-Narvik-Svolvaer-Narvik-Luleå-Haaparanta/Tornio-Kemi-Helsinki. 

Reissun päästöt olivat yhteensä noin 213 kgCO2e, joka vastaa noin 1568 km autolla ajoa. Lentämällä paikan päälle olisi jäänyt moni hieno paikka näkemättä ja kokematta ja päästöt olisivat olleet yli tuplasti enemmän eli noin 565 kgCO2e. 

Lue matkapäiväkirja, reitti ja arviot päästöistä sekä lopuksi yhteenveto ja pohdinnat mahdollisista muista vaihtoehdoista osoitteesta www.leostranius.fi

Pahoittelut verkkosivujen pitkästä tekstistä, mutta ehkä tästä voi olla iloa ja hyötyä jollekin, joka suunnittelee vastaavaa matkaa. 

#norja #lofootit #lappi
Saana 

#saana #saanatunturi #kilpisjärvi
Kilpisjärvi ja Saanan huippu. Seuraavaksi kohti Norjaa.
Nyt en ole ”vain” triathlonisti vaan lisäksi myös kulttuuritriathlonisti! Olenhan suorittanut todestettavasti Lieksan kulttuuritriathlonin yhdessä lasten kanssa. 

Ensimmäisenä lajina oli kirjasto, toisena kulttuurikeskus ja lopuksi vielä Pielisen museo. 

Hieno konsepti Lieksan kaupungilta!

Hommaan kuului mulla bonuksena myös 100 km pyöräily Joensuusta Lieksaan ja uiminen Lieksanjoessa. Kulttuurikohteiden vaihdot mentiin juoksujalkaa, että ehdittiin vielä junalle ja illaksi takaisin Joensuuhun. 

#lieksa #kulttuuritriathlon #triathlon
Turun linja-autoasemalla polkupyörätarvikkeiden automaatti! Milloin näitä tulisi Helsinkiin? Tai muualle?
Eilen 12 tuntia meditointia, tänään melkein 12 tuntia pyöräilyä: Helsinki - Karkkila - Forssa - Loimaa - Turku - Uusikaupunki.
Tämä oli hieno! Kiitos @terike.haapoja