Juha Koponen: Yhteisöllinen kuluttaminen

Vieraskynäblogissa Juha Koponen

Ihmisten kaapit ja varastot ovat täynnä tavaroita, joita ei käytetä. Toisaalta luonnonvaroja virtaa suuria määriä tehtaisiin ja kauppoihin, joista ihmiset ostavat tavaroita jotka pian päätyvät kaatopaikalle. Tähän me sitten tarvitsisimme monta maapalloa.

Netcycler, tavaroiden vaihtopalvelu internetissä, on vaihtoehto ylettömälle kulutukselle. Netcycleriin on liittynyt yli jo 20000 ihmistä jotka vaihtavat ja lahjoittavat tavaroitaan keskenään koko ajan enemmän.

Meitä Netcyclerissä ilahduttaa erityisesti viime syksynä ilmestynyt Rachel Botsmanin ja Roo Rogersin kirja ”What’s Mine is Yours: the Rise of Collaborative Consumption”.  Kirja kertoo kuinka hyperkulutuskulttuuri on saamassa uuden todellisen vaihtoehdon. Ilmiölle on annettu suomeksi nimi yhteisöllinen kuluttaminen.

Hyperkulutusjärjestelmä luotiin 1900-luvulla, jotta tehtaiden koneet saatiin pidettyä käynnissä 100% teholla. Nyt ihmisillä on paljon tavaroita ja hyödykkeitä jotka ovat vajaakäytössä, taloustermein joutilaita resursseja. Viime aikoina on keksitty paljon uusia internet-pohjaisia liiketoimintamalleja, jotka haastavat hyperkulutuskulttuurin mahdollistamalla joutilaiden resurssien jakamisen tehokkaasti.

Esimerkkejä on paljon:

– Tavaroitaan voi vaihtaa, lahjoittaa, myydä, lainata tai vuokrata
– Kodissa tyhjillään olevan tilan, vaikkapa sohvan, voi jakaa
– Auton tai polkupyörän voi antaa muille käyttöön, ja automatkan voi jakaa
– Ylimääräisen rahan voi lainata sitä tarvitsevalle
– Muita voi auttaa tekemällä palveluksia
– Omistamansa maan voi antaa muille viljeltäväksi

Tietotekniikan avulla tarve ja tarjonta saadaan kohtaamaan automaattisesti. Palvelut skaalautuvat suurille ihmismäärille ilman manuaalisia vaiheita. Käyttöliittymät voidaan viedä puhelimiin, jolloin palvelut ovat aina käytettävissä.

Palveluiden toimivuus perustuu luottamukseen, joka synnytetään palautejärjestelmillä. Oikein toimivat hyötyvät ja väärintekijät saadaan opetettua toimimaan oikein tai ääritapauksessa poistettua järjestelmästä.

Kirja ja ilmiö on huomattu laajalti Amerikassa Wired:sta Harvard Business Review:n. Time-lehti on nostanut ilmiön yhdeksi kymmenestä vuoden 2010 vihreistä trendeistä. (Top 10 Green Stories of 2010). Suomestakin löytyy Netcyclerin lisäksi jo hyvä joukko yhteisöllisen kuluttajuuden palveluita.

Kirja antaa innostavan kuvan tulevasta näyttämällä kuinka laaja rintama ihmisiä, yhteisöjä ja yrityksiä on jo toteuttamassa hyvin toimivia vaihtoehtoja tajuttomalle kulutukselle. Kun alamme jakaa tehokkaammin, elintapamme muuttuu kestävämmäksi.

Juha Koponen (TkT) on Netcycler Oy:n toimitusjohtaja ja toinen perustaja.

Jätä kommentti