Viikkopäiväkirja 49 (6.-12.12.2010)

Maanantaina nukuin pitkään, tein aamulla lihaskuntaharjoittelua ja kävin läpi kirjahankkeen tekstejä. Iltapäivällä luin sähköposteja ja vertailin sähköyhtiöiden tarjouksia sekä suunnittelin tulevia kuvioita. Leppoisa lomapäivä. Illalla luin pinon lehtiä ja selailin pari kirjaa. Erityisesti mieleeni jäivät Elina Hirvosen kolumit Afrikasta vuosilta 2007-2009.

Tiistaina valmistelin aamulla ympäristöjärjestöjen yhteisen tiedotteen liittyen Cancunissa julkaistuun kansainväliseen Climate Change Performance Index -ilmastovertailuun: Suomen sijoitus ilmastovertailussa parantunut – arvosana silti “heikko”. Päivän mittaan hoidin Luonto-Liiton henkilöstöhallintoon liittyviä asioita sekä kävin näöntarkastuksessa. Kone oli jotenkin viallinen ja ensin näytti siltä, että näköni on muuttunut dramaattisesti, koska en nähnyt oikeastaan yhtään numeroa tai kirjainta. Onneksi mitään suurempaa muutosta ei ollut kuitenkaan tapahtunut. Illalla piipahdin Animalian pikkujouluissa ja kävin päivän päätteeksi juoksemassa.

Keskiviikkona vietin aamulla laatuaikaa ja nautti lumimaisemasta kävelemällä töihin Käpylästä keskustaan yhdessä Annukan kanssa. Aamupäivän istuin Luonto-Liiton viisikon kokouksessa ja iltapäivän ympäristöministeriössä Demos Helsingin ja Ympäristöministeriön ympäristötietoisuus-työpajassa. Työpajassa minulle kirkastui neljä asiaa

– (1) Arvoihin turvaudutaan silloin kun rutiineista ei ole apua
– (2) Ihmiset saadaan tekemään ympäristötekoja helpoiten muilla motiiveilla (harhauttamalla). Esimerkiksi keski-ikäisiä miehiä motivoi tehokkuus, vanhempia naisia tulevat sukupolvet ja nuoria välitön hyöty itselle.
– (3) Ilmasto- tai ympäristöhuoli ruokkii pelkoa, joka lamaannuttaa tai estää toimimasta. Pelon kulttuuri luo tilaa hallinnon toimille ja lainsäädännölle. Toivon ja uskon ilmapiiri luo taas tilaa yksilön sankarisuorituksille.
– (4) Poliittiseen vaikuttamiseen tarvitaan vahvaa asiantuntijuutta. Ihmisiä kuitenkin motivoi performatiivisuus ja näyttävyys.

Torstaina kävin aamulla juoksemassa ja nautin aamupalaa hyvien toiminnanjohtajien ja pääsihteereiden kanssa. Keskustelimme mm. suhtautumista markkinointiin, jota järjestöille jatkuvasti kohdistuu. Itse olen erittäin kiinnostunut ottamaan vastaan erilaisia tarjouksia ja yhteistyökuvioita, mutta vain silloin kun niitä tehdään pro bonona. Päivällä vastailin Radio Suomen haastatteluun siitä, miten omaa käyttäytymistä ja toimintaa voisi muokata ekologisempaan suuntaan. Iltapiävällä olin Pilvi Torstin ja Matias Möttölän Pelastuskirja Nyt! –illassa Korjaamolla. Kirjassa pohditaan, miten suomalainen hyvinvointiyhteiskunta voidaan säilyttää. Paikalla olleen EVA:n johtaja Matti Apusen näkemys oli selvä: talouskasvulla. Hänen mukaan degrowth-sanan voisi suomentaa sanaksi rappio. Apusen mielestä talouskasvu on ihmisten hyvinvointia tärkeämpää.

Perjantaina pyöräilin aamulla Viikkiin puhumaan ravitsemustieteiden kurssille ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista. Iltapäivällä järjestimme Luonto-Liiton susimielenosoituksen susien tappolupia vastaan. Julistimme Antti Nylenin lukeman joulurauhan susille ja marssimme 22 soihdun kanssa maa- ja metsätalousministeriön eteen. Kesken mielenosoituksen annoin YLE Radio Suomelle haastattelun suoraan lähetykseen. Valitettavasti ministeriö ei suostunut ottamaan vastaan viestiämme vaan käski poistumaan. Lauloimme kuitenkin ministerille joululauluja ja toivotimme hyvää joulua ulkopuolelta käsin. Tempauksen yhteydessä nähtiin myös susityttöjen viuhahdus. Lisää aiheesta ja kuvia myös täällä: Susimielenosoitus, susitytöt ja viuhahdus. Illan vietin Greenpeacen pikkujouluissa nauttimassa hyvästä seurasta, improvisaatioteatterista ja metsiensuojelun sankariteoista.

Lauantaina kävin aamulla juoksemassa ja seurasin jännittyneenä Cancúnin ilmastokokouksen loppuhuipentumaa, jossa Bolivia yritti pistää viimeiseen asti hanttiin. Ympäristö- ja kehitysjärjestöjen tiedote aiheesta täällä: Järjestöt: Cancúnista pohja ilmastosopimukselle – teollisuusmaille rutkasti kotitöitä. Koko päivä ja alkuilta sujui Luonto-Liiton mainion hallituksen kokouksessa. Illan päätteeksi siivosin ja istuin iltaa Annukan kanssa.

Sunnuntaina nukuin vähän normaalia pidempään ja luin lehtiä (viikonlopun lehtikatsaus) sekä kirjoittelin Cancúnin ilmastokokouksen lopputuloksista ja hyvästä johtamisesta. Illalla kävin läpi tulevan viikon menot sekä kävin juoksemassa ja tein vielä lihaskuntoharjoittelua.

Viikon aikana kävin juoksemassa 4 kertaa  (yhteensä 36 km) ja pyöräilin 63 km sekä tein kerran lihaskuntaharjoittelua. Työtunteja ja yhteiskunnallista vapaaehtoistyötä kertyi viikon aikana yhteensä 75 tuntia.

Viikon osalta olen kiitollinen lumisesta maisemasta, erinomaisesti sujuneesta ympäristö- ja kehitysjärjestöjen yhteistyöstä Cancúnin ilmatokokoukseen liittyen. Olen myös kiitollinen Luonto-Liiton hallitukselle aivan loistavasti sujuneesta vuodesta sekä Luonto-Liiton susikampanjavastaava Aura Yliselälle hauskasta ja hienosti järjestetystä susimielenosoituksesta.

Viikon aikana olen oppinut sähköyhtiöiden ympäristövastuullisuudesta, kansainvälisestä ilmastopolitiikasta, ihmisten suhtautumisesta lumeen, talveen ja pyöräilyyn. Erityisesti olen oppinut ympäristöarvoista ja -asenteista sekä ympäristötietoisuudesta ja siitä, miten Suomessa saadaan valokuvaajat liikkeelle (susityttöjen viuhahdus).

Tulevan viikon aikana vietän aikaa ekopop-kirjahankkeen parissa, YK-liiton, Allianssin ja  Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin kokouksissa sekä erilaisissa pikkujouluissa, juhlissa ja muissa jutuissa.

Edellinen viikko on luettavissa täältä: Viikkopäiväkirja 48.

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/