Hyvä johtaminen – Osa 10: Sovitussa aikataulussa pysyminen

Photo by martin.canchola Flickr

Aika usein elämässä käy niin, että ihmiset lupaavat tehdä jotain johonkin tiettyyn ajankohtaan mennessä eivätkä pidä lupaustaan. Miksi sovituista asioista on niin vaikea pitää kiinni?

Aina voi tietysti tulla yllättäviä esteitä ja viiveitä matkan varrelle. Juuri siitä syystä asioita ei kannata jättää viime tippaan.

Hyvä johtaja ei myöhästele. Myöhästyminen on usein (ei tietenkään aina) välinpitämättömyyttä muiden aikatauluja kohtaan. Tärkeille asioille kun on aina aikaa ja kaikkein tärkeimmät asiat kannattaa tehdä silloin kun niillä ei ole vielä kiire. Jos ei tee sitä, mitä on sovittu, sotkee usein omien aikataulujen lisäksi myös muiden suunnitelmat.

Ohessa kymmenen syytä sille, miksi sovituista asioista/aikatauluista on niin vaikea pitää kiinni sekä jokaiseen kohtaan ratkaisuehdotus:

1. Ei ole suunnitelmaa tai aikataulua asioiden hoitamisesta.
– Ratkaisu: Sovi mitä tehdään, laadi suunnitelma asioiden toteuttamisesta ja toteuta suunnitelma.

2. Luvataan tehdä jotain ennen perehtymistä siihen, mitä suunniteltu tehtävä todella vaatii.
– Ratkaisu: Ennen aikataulusta sopimista hanki realistinen käsitys siitä, mitä olet tekemässä.

3. Asiat viivästyvät muiden lupaamien tehtävien viivästyessä.
– Ratkaisu: Mikäli jonkin asian tekeminen vaatii muiden työpanosta, varmista heidän aikataulunsa ja lisää luvattuun aikatauluun vähintään puolet lisää kun suunnittelet oman aikataulusi.

4. Asioiden tekeminen jätetään viime tippaan ja yllättävät ”häiriötekijät” tulevat tielle.
– Ratkaisu: Tee asiat etupainotteisesti. Varaa suunnitelmaasi/aikatauluusi aikaa vähintään 40-60% yllättäville ja ennakoimattomille häiriötekijöille tai viiveille.

5. Pyritään liian täydelliseen lopputulokseen.
– Ratkaisu: Opettele tekemään epätäydellistä. Suhteessa omaan maksimitasoosi 80-95 prosentin laatu on helppo saavuttaa. Viimeisten viiden prosentin parannukset vaativat äärettömän määrän työtä. Sitä paitsi, jos pyrit täydellisyyteen, kuuluu siihen myös ajoissa oleminen.

6. Halutaan miellyttää ja olla mukavia, luvataan mahdottomia.
– Ratkaisu: Muita miellytetään parhaiten sillä, että ollaan rehellisiä omien aikataulujen suhteen ja pidetään luvatut sitoumukset.

7. Uskotellaan itselle olevan aikaansaavampia kuin ollaan.
– Ratkaisu: Seuraa ja pidä kirjaa ajankäytöstäsi sekä opi tuntemaan oma toimintasi ja eri asioiden vaatima aika.

8. Ei osata sanoa ei ja alistutaan muiden painostukselle.
– Ratkaisu: Opettele sanomaan ei vähemmän tärkeille asioille. Keskity olennaiseen ja pidä itselläsi priorisoitua työlistaa, johon voi verrata mahdollisia uusia tehtäviä. Kun jotain tulee lisää, täytyy jotain lähteä pois.

9. Ei ole motivaatiota.
– Ratkaisu: Kannattaa pääsääntöisesti antaa aikansa sille, minkä kokee mielekkääksi tai löytää inspiraatio tekemiselle.

10. Mennään fiiliksen mukaan ja tehdään mitä huvittaa eikä sitä, mitä on sovittu.
– Ratkaisu: Tee itsellesi viikko- ja päiväsuunnitelmat. Mieti edellisenä iltana tai aamulla mitä juuri sen päivän aikana haluat tehdä (1-3 kaikkein tärkeintä asiaa) ja tee ne heti aamulla.

Kun myöhästymisiä kuitenkin aina tulee kannattaa muistaa seuraava asia: Jos arvioit myöhästyvästi kokouksesta esimerkiksi viisi minuuttia, ilmoita, että myöhästyt 15 minuuttia. Mikäli sitten myöhästytkin ”vain” viisi minuuttia, olet yllättänyt odottajat positiivisesti. Sen sijaan jos arvioit myöhästyväsi viisi minuuttia ja ilmoitat juuri sen, on mahdollista, että jokin yllättävä tapahtuma lisää myöhästymistäsi. Näin tulet tuottamaan pettymyksen kahdesti – ensin suhteessa alkuperäiseen lupaukseen ja sitten vielä uudestaan suhteessa uuteen ilmoitukseesi.

Kirjoitussarjan edelliset osat luettavissa täältä:
– Osa 1: Tavoitteet
– Osa 2: Palautteen antaminen
– Osa 3: Viisi vinkkiä sähköpostin käyttöön
– Osa 4: Ajanhallinnasta itsensä johtamiseen
– Osa 5: Priorisointi ja delegointi
– Osa 6: Vinkkejä työpaikkahaastatteluun
– Osa 7: Miksi kannattaa epäonnistua
– Osa 8: Rikastava vuorovaikutus
– Osa 9: Motivaatio

2 kommenttia artikkeliin ”Hyvä johtaminen – Osa 10: Sovitussa aikataulussa pysyminen”

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli