Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 6

Tyytyväisyyttä elämääsi lisää olennaisesti se, että tulet tietoiseksi omista tavoitteistasi ja tekemisistäsi, suhtaudut myönteisesti sinulle tapahtuviin asioihin, nautit muutoksesta ja opit luopumaan. Tässä alkavan viikon askelmerkit tyytyväiseen elämään.

DSCN16331. Tule tietoiseksi omista tekemisistäsi. Kirkkaat päämäärät ja tietoisuus omista teoista lisäävät oman elämän hallinnan tunnetta. Näin stressi vähenee ja jaksaminen lisääntyy. Nämä ovat omiaan lisäämään tyytyväisyyttä. Mieti mikä on elämäsi todellinen päämäärä ja keskity päivittäisissä valinnoissasi siihen.

Leo Babauta listasi Zen Habits -blogissaan osuvasti neljä periaatetta saada asioita aikaiseksi. (1) Rajaa tehtävä mahdollisimman yksinkertaiseksi ja (2) keskity olennaiseen, (3) tyydy tarpeeksi hyvään täydellisyyteen pyrkimisen sijaan ja (4) julkista tavoitteesi mahdollisimman pian.

2. Valitse oma suhtautumisesi. Voit lisätä tyytyväisyyttä elämääsi muuttamalla omaa suhtautumistasi asioihin. Voit yhtä hyvin masentua tai innostua vastoinkäymisistä. Hankalista ja vaikeistakin tapahtumista kannattaa etsiä myönteisiä merkityksiä. Ylipäätään kielteisille asioille kannattaa antaa pieniä merkityksiä ja myönteisille asioille suuria merkityksiä. Pidemmällä tähtäimellä huomaat, että suhtautumisen muutos johtaa käyttäytymisen muutokseen, joka taas muuttaa vastaan tulevia asioita dramaattisesti.

Omaa tunnetilaansa voi muuttaa muuttamalla kehon asentoa, kasvojen ilmettä, eleitä ja äänenkäyttöä sekä tietysti kiinnittämällä huomiota siihen, mihin mielessään keskittyy. Tärkeitä asioita ei kannata alkaa tekemään väsyneenä ja huonotuulisena. Sen sijaan jos koet olevasi voittamaton, karismaattinen ja innostava, pystyt tekemään melkein mitä vain tai vähintäänkin tulokset ovat parempia, kuin samojen asioiden tekeminen väsyneenä ja huonotuulisena. Kun muutat tunnetilasi myönteiseksi, muutat tulevaisuutesi.

3. Opi nauttimaan muutoksesta. Koska ympärillä olevat olosuhteet muuttuvat jatkuvasti ja vääjäämättä, kannattaa muutokseen sopeutua. Jos henkilökohtaisen muutoksen pystyy pitämään ympäristön muutosta (työpaikka, perhe ja muut olosuhteet) nopeampana, olet tyytyväinen.

Muutosta voi hallita seuraavasti:

– Tunnista muutos: Tunnista trendit, jotka vaikuttavat elämääsi.
– Hyväksy muutos: Se mitä emme voi estää, meidän kannattaa hyväksyä. Syyllistäminen on turhaa.
– Mukaudu muutokseen: Ryhdy toimeen, kääri hihat ja innosta muitakin mukaan.
– Kiihdytä muutosta: Edesauta sitä, mikä tapahtuu vääjäämättä.
– Jaa muutoksen hedelmät: Auta niitä, jotka eivät ehtineet sopeutuneet muutokseen.

4. Luovu, niin saat. Tyytyväisyys ei perustu uuden saamiseen, vaan vanhasta luopumiseen. Vain luopumalla voi saada tilalle jotain uutta ja parempaa. Esimerkiksi muutoksen keskellä ei kannata keskittyä siihen, mitä on menettämässä vaan siihen, mitä on saamassa. Kannattaa päästää mahdollisimman pian irti siitä, minkä on joka tapauksessa menettämässä.

* * *

Tässä kirjoitussarjassa hahmottelen askelmerkkejä tyytyväisen ja hyvään elämään. Näitä ovat mm. positiivisen ajattelun voima, säännöllinen vierailu epämukavuusalueella, pitkitetty tarpeentyydytys, henkisen ja fyysisen kunnon ylläpitäminen, rohkeus, rakkaus, energia ja innostus sekä muiden palvelu ja monet muut jutut.

Ajatukset eivät ole suinkaaan omiani, vaan lainattu suoraan muilta sekä kirjoitettu ja sanottu eri yhteyksissä varmasti lukemattomia kertoja. Haluan kuitenkin välittää mielestäni parhaimpia käytäntöjä edelleen eteenpäin.

Kirjoitussarjan edellinen osa on luettavissa täältä: https://leostranius.fi/?p=1418

Yksi kommentti artikkeliin ”Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 6”

Kommentointi on suljettu.

Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.