Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 6

Tyytyväisyyttä elämääsi lisää olennaisesti se, että tulet tietoiseksi omista tavoitteistasi ja tekemisistäsi, suhtaudut myönteisesti sinulle tapahtuviin asioihin, nautit muutoksesta ja opit luopumaan. Tässä alkavan viikon askelmerkit tyytyväiseen elämään.

DSCN16331. Tule tietoiseksi omista tekemisistäsi. Kirkkaat päämäärät ja tietoisuus omista teoista lisäävät oman elämän hallinnan tunnetta. Näin stressi vähenee ja jaksaminen lisääntyy. Nämä ovat omiaan lisäämään tyytyväisyyttä. Mieti mikä on elämäsi todellinen päämäärä ja keskity päivittäisissä valinnoissasi siihen.

Leo Babauta listasi Zen Habits -blogissaan osuvasti neljä periaatetta saada asioita aikaiseksi. (1) Rajaa tehtävä mahdollisimman yksinkertaiseksi ja (2) keskity olennaiseen, (3) tyydy tarpeeksi hyvään täydellisyyteen pyrkimisen sijaan ja (4) julkista tavoitteesi mahdollisimman pian.

2. Valitse oma suhtautumisesi. Voit lisätä tyytyväisyyttä elämääsi muuttamalla omaa suhtautumistasi asioihin. Voit yhtä hyvin masentua tai innostua vastoinkäymisistä. Hankalista ja vaikeistakin tapahtumista kannattaa etsiä myönteisiä merkityksiä. Ylipäätään kielteisille asioille kannattaa antaa pieniä merkityksiä ja myönteisille asioille suuria merkityksiä. Pidemmällä tähtäimellä huomaat, että suhtautumisen muutos johtaa käyttäytymisen muutokseen, joka taas muuttaa vastaan tulevia asioita dramaattisesti.

Omaa tunnetilaansa voi muuttaa muuttamalla kehon asentoa, kasvojen ilmettä, eleitä ja äänenkäyttöä sekä tietysti kiinnittämällä huomiota siihen, mihin mielessään keskittyy. Tärkeitä asioita ei kannata alkaa tekemään väsyneenä ja huonotuulisena. Sen sijaan jos koet olevasi voittamaton, karismaattinen ja innostava, pystyt tekemään melkein mitä vain tai vähintäänkin tulokset ovat parempia, kuin samojen asioiden tekeminen väsyneenä ja huonotuulisena. Kun muutat tunnetilasi myönteiseksi, muutat tulevaisuutesi.

3. Opi nauttimaan muutoksesta. Koska ympärillä olevat olosuhteet muuttuvat jatkuvasti ja vääjäämättä, kannattaa muutokseen sopeutua. Jos henkilökohtaisen muutoksen pystyy pitämään ympäristön muutosta (työpaikka, perhe ja muut olosuhteet) nopeampana, olet tyytyväinen.

Muutosta voi hallita seuraavasti:

– Tunnista muutos: Tunnista trendit, jotka vaikuttavat elämääsi.
– Hyväksy muutos: Se mitä emme voi estää, meidän kannattaa hyväksyä. Syyllistäminen on turhaa.
– Mukaudu muutokseen: Ryhdy toimeen, kääri hihat ja innosta muitakin mukaan.
– Kiihdytä muutosta: Edesauta sitä, mikä tapahtuu vääjäämättä.
– Jaa muutoksen hedelmät: Auta niitä, jotka eivät ehtineet sopeutuneet muutokseen.

4. Luovu, niin saat. Tyytyväisyys ei perustu uuden saamiseen, vaan vanhasta luopumiseen. Vain luopumalla voi saada tilalle jotain uutta ja parempaa. Esimerkiksi muutoksen keskellä ei kannata keskittyä siihen, mitä on menettämässä vaan siihen, mitä on saamassa. Kannattaa päästää mahdollisimman pian irti siitä, minkä on joka tapauksessa menettämässä.

* * *

Tässä kirjoitussarjassa hahmottelen askelmerkkejä tyytyväisen ja hyvään elämään. Näitä ovat mm. positiivisen ajattelun voima, säännöllinen vierailu epämukavuusalueella, pitkitetty tarpeentyydytys, henkisen ja fyysisen kunnon ylläpitäminen, rohkeus, rakkaus, energia ja innostus sekä muiden palvelu ja monet muut jutut.

Ajatukset eivät ole suinkaaan omiani, vaan lainattu suoraan muilta sekä kirjoitettu ja sanottu eri yhteyksissä varmasti lukemattomia kertoja. Haluan kuitenkin välittää mielestäni parhaimpia käytäntöjä edelleen eteenpäin.

Kirjoitussarjan edellinen osa on luettavissa täältä: https://leostranius.fi/?p=1418

Yksi kommentti artikkeliin ”Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 6”

Jätä kommentti