Orwell oli väärässä

Kesällä on hyvä lukea kirjallisuuden klassikoita. Aiemmin lukemani Sunzin Sodankäynnin taidon lisäksi kävin läpi nyt myös Orwelin teoksen Vuonna 1984.

Orwell luo kirjassaan ahdistavan kuvan Winston Smithin matkasta totalitaristisessa yhteiskunnassa, jonka iskulauseisiin kuuluu: Sota on rauhaa, vapaus on orjuutta ja tietämättömyys on voimaa. Ihmisten toimintaa kontrolloidaan teleruutujen kautta ja ajatuspoliisi on läsnä kaikkialla.

Winston työskentelee totuusministeriössä, jossa historiaa kirjoitetaan jatkuvasti uudestaan. Orwellin vuoden 1984 yhteiskunnassa menneisyyttä ei vain muutettu, vaan se muuttui jatkuvasti. Tässä maailmassa oli hulluutta uskoa, että menneisyys olisi ollut peruuttamaton. Historian hallinnan lisäksi myös kielenkäyttö on vallankäyttöä. Uudiskieli muokkasi ihmisten moraalia.

Totuusministeriön lisäksi valtaa pitivät rauhanministeriö, rakkausministeriö ja yltäkylläisyysministeriö. Rauhanministeriö vastasi jatkuvasta sodankäynnistä, rakkausministeriö vääräuskoisten kiduttamisesta ja hävittämisestä ja yltäkylläisyysministeriö talousasioista. Isoveli ja puolueen sisäpiiri valvoivat kaikkia kaikkialla.

Orwelin alunperin vuonna 1949 julkaisemat ajatukset ovat osittain hämmentävän ajankohtaisia. Vaikka kyse on totalitaristisen yhteiskunnan kuvauksesta, on sisäänrakennettu monia postmodernin yhteiskunnan elementtejä. Erityisesti kirjassa esiintyvä Julia on lähes malliesimerkki tämän päivän atomisoituneesta ja hedonistisesta yksilösubjektista, jota ei voisi vähempää kiinnostaa yhteiskunnallisuus tai yhteisöllisyys.

Orwell kuvasi tulevaisuuden yhteiskunnan kuitenkin väärin. Totalitarismia ei tullut. Huomioyhteiskunnassa, joka ponnistaa verkosta, mikä tahansa voi periaatteessa politisoitua, milloin tahansa, kenen toimesta tahansa. Keskittymisen sijaan yhteiskunta on pirstaloitunut. Orwellilainen isoveli valvoo ja foucault’lainen panoptikon yhteiskunta kääntyvät päälaelleen. Yksilö valvoo toisia yksilöitä ja yhteiskuntaa.

Tulevaisuudentutkija Mika Mannermaa  puhuu ”jokuveliyhteiskunnasta”, jossa tavallinen kansalainen valvoo toisia ja jota itseään myös valvotaan. Yksilönvastuun korostuminen on tuonut mukanaan myös lisääntyneen avoimmuuden vaatimuksen. Tämä vaatimus kohdistuu ensisijaisesti yksilöiden, aktiivien ja päättäjien mainetekijöihin. Pierre Rosanvallon käyttää tästä ilmiöstä nimitystä ”vastademokratia”.

Pienestä kapinasta ja rakkauskertomuksesta huolimatta Orwellin vuonna 1984 on kauttaaltaan synkkä kuvaus, dystopia. Varsinkin kirjan kolmas osa on lähes kokonaisuudessaan kirjoitusta kidutuksesta ja aivopesusta, jota ei voi millään suositella heikkohermoisille.

6 kommenttia artikkeliin ”Orwell oli väärässä”

  1. On naiivia yksinkertaistamista sanoa, että Orwell oli väärässä. Vaikka Suomeen ei ole tullut Orwellin kuvaamaa Neuvostoliiton kaltaista totalitaarista järjestelmää, Orwellin kuvaama kielenkäytön vääristely ja menneisyyden vääristely ovat todellisia ja merkittäviä ilmiöitä Suomessa ja muualla Euroopassa. Tosiasioita räikeästi vääristelevää propagandadiskurssia löytyy mm. ulkopolitiikasta, EU-politiikasta, kehitysmaapolitiikasta, maahanmuuttopolitiikasta ja talouspolitiikasta.

    Vastaa
  2. Vai ei ole isoveljeä?

    Muuten vain Suomi ja EU sallii VISA- ja Electron-maksutietojen vuodon CIA:lle?

    Muuten vain kaikki maailman diktatuurit, jotka ovat USA:n puolella, saavat suomalaisten biotunnistetiedot, joita passien tietokantoihin kerätään?

    Muuten vain GSM-puheluihin verkkoyhtiöille ei sallittu kunnon salausta, jotta sen saa vaivattomasti murrettua salakuunteluun?

    Muuten vain SUPO hankkii kasvotunnistusohjelmia analysoimaan videomateriaali?

    Aha.

    Vastaa
  3. Hei

    Kiitos hyvistä kommenteista! On ihan totta, että monet Orwellin kuvaamat elementit ovat jossain (toisessa) muodossa toteutuneet (esimerkiksi uudiskieli). Onkin pakko myöntää, että tämän suhteen blogini otsikko oli hiukan harhaanjohtava.

    Orwellin teoksessa asioita yrittiin unohtaa väärentämällä historiaa. Tämän päivän verkkomaailmassa kaikesta tekemisestä ja sanomisesta jää jälki. Melkein mikä tahansa voi päätyä melkein mihin tahansa. Kerran verkossa tehtyä asiaa ei kovin helposti saa tekemättömäksi. Ison veljen lisäksi meitä valvovat kaikki muutkin (jokuveli).

    Parhain terveisin
    -Leo

    Vastaa
  4. Kyllä näinä päivinä tulee kummasti Orwell mieleen, kun seuraa Venäjän tapahtumia. Odotan vain, milloin siellä aletaan julistaa ”sota on rauhaa”, vai olisiko jossain yhteydessä näin jo sanottu.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/