Ruuan alv-porrastus uusiksi – voisitko luopua sähköpostista?

Hallitus on sopinut ruuan arvolisäveron (alv) alentamisesta 17 prosentista 12 prosenttiin lokakuun alusta lähtien. Kyse on 500 miljoonan euron tuesta maataloudelle, mm. suomalaiselle eläintuotannolle. Kun tiedämme, että ruoka on asumisen ja liikkumisen ohelle kaikkein suurin yksityisen kulutuksen ilmasto- ja ympäristövaikutusten aiheuttaja, alv-vero tulisi porrastaa ruualle ympäristöperustaisesti.

Käytännössä siis vähemmän ympäristöä kuormittavien ruoka-aineiden arvolisäveroa alennettaisiin. Sen sijaan runsaasti luonnonvaroja kuluttavista ja kasvihuonepäästöjä aiheuttavista elintarvikkeista, kuten juustosta ja naudanlihasta, tulisi periä erillistä valmisteveroa (haittaveroa) alkoholin, tupakan ja polttoaineiden tapaan.

Usein ympäristöperusteista ruuan alv-porrastusta pidetään käytännössä liian vaikeana toteuttaa. Malli voisi parhaimmillaan olla kuitenkin hyvin yksinkertainen. Suurin vero kohdistuisi punaiselle lihalle ja juustolle, toiseksi suurin broilerille, kananmunille ja maitotuotteille, kolmanneksi suurin kotimaiselle kalalle ja riistalle ja neljännellä tasolla olisivat sitten kasvikset. Porrastuksessa voisi tarvittaessa ottaa huomioon myös eläinten hyvinvoinnin, jolloin broilerin verotusta nostettaisiin ja esimerkiksi lampaan laskettaisiin. Asiaa on pohtinut esimerkiksi Goodland (1997) artikkelissaan Environmental sustainability in agriculture: diet matters, Ecol. Econ. 23 (3) (1997) 189–200. Kiitos Markus Vinnarille tiedosta!

Voisitko luopua sähköpostista?

Viikonloppu sujuu jälleen Turun saaristossa. Tarkoitus on ihastella hiukan Högsåran tuulimyllyjä. Hypätä veteen kläppenillä ja juhlia syntymäpäiviä Nauvossa sekä lukea muutama kiinnostava kirja/teksti. Samalla voisi pohtia sähköpostin merkitystä elämässä. Voisiko sähköpostista luopua kokonaan? Killing Email: How and Why I Ditched My Inbox.

3 kommenttia artikkeliin ”Ruuan alv-porrastus uusiksi – voisitko luopua sähköpostista?”

 1. Ihan mielenkiinnosta. Onko lampailla jotenkin erityisen hyvät oltavat Suomessa vai miksi niiden lihan haittaveron ei tarvitsisi olla niin suuri? Entäs possut?

  Vastaa
 2. Hei Jarmo

  Kiitos hyvästä kommentista! Varmasti aika harvoilla tuotantoeläimillä on Suomessa hyvät oltavat. Lampaiden olot ovat kuitenkin yleensä oman käsitykseni mukaan selvästi paremmat kuin esimerkiksi possujen tai broilereiden. Ajatus tuli alunperin tutkija Markus Vinnarilta, joka on perehtynyt eläinten hyvinvointia koskeviin kysymyksiin minua paljon paremmin.

  Parhain terveisin
  -Leo

  Vastaa
 3. Kiitos myös hyvästä vastauksesta. Toivottavasti tuo toivomasi valikoiva alv. todellakin toteutuu, koska karitsan sisäfilee on nykyisellään melko kallista. Possun vastaavaan verrattuna siitä saa nimittäin paljon pienemmällä vaivalla oikein herkullisen jötkäleen ruokapöytään.

  Parahultaisin terveisin
  Jarmo

  Vastaa

Jätä kommentti