Hyvä elämä

Luin Leo Babautan Zen Habits – Handbook for life -verkkokirjan. Aiemmin kesällä olen lukenut saman henkilön teokset The Power of Less (Kiitos Niklaksen!) ja Zen to Done.

Leo Babautan mukaan hyvä elämä voidaan saavuttaa (1) yksinkertaistamalla asioita, (2) tekemällä ne tehokkaammin ja (3) edistämällä tyytyväisyyttä.

Asioita voi yksinkertaistaa pitämällä ympärillä olevan tilan järjestyksessä, keskittymällä vain yhteen asiaan kerralla, tekemällä omien unelmien ja tavoitteiden kannalta olennaisia asioita ja olemalla välillä tekemättä yhtään mitään. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi työpöydän ja sähköpostin pitämistä siistinä, luopumista television katselusta ja lehtien lukemisesta tai syömistä hitaasti. Lyhyesti sanottuna kannattaa määritellä, mikä on tärkeää ja karsia muu pois.

Asiat voi tehdä tehokkaammin määrittelemällä päivittäin päivän tärkeimmät tehtävät, jotka tukevat sen viikon tavoitteita ja sitä kautta omia unelmia sekä tekemällä tärkeimmät asiat ensimmäisenä, pitämällä sähköpostin kurissa, nousemalla aikaisemmin ylös, motivoimalla itseään unelmien kautta ja välttämällä stressiä. Kun nousee aikaisin ylös, ehtii usein tehdä päivän tärkeimmät hommat ennenkuin muut edes aloittavat. Liikuntaa kannattaa harrastaa aamuisin, koska silloin on harvoin tekosyitä jättää sitä väliin.

Elämäänsä voi olla tyytyväinen harjoittamalla myötätuntoa, luopumalla materialismista, olemalla ystävällinen ja avulias, ottamalla opiksi saamastaan kritiikistä ja luottamalla ihmisiin. Kannattaa kuunnella, mitä muilla on sanottavaa sen sijaan, että pyrkii itse olemaan äänessä. Gandhia mukaillen kannattaa olla itse se muutos, jonka toivoo maailmassa näkevän. Omiin tavoitteisiin tai unelmiin sitoutuu paremmin, kun tekee niistä julksia.

Jätä kommentti