18.1.2009: Äänestysvelvollisuus

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Takana aivan mainio sunnuntai. Aamulla ensin 20 kilometrin juoksulenkki, siihen päälle vähän lihaskuntoa sekä tuhti ja terveellinen aamupala. Tämän jälkeen kirjoittelua ja lukemista.

Päivän mittaan kirjoittelin Luonnonsuojelijalehteen pari pikkuartikkelia sekä valmistelin muutamaa tulevan viikon esitystä. Luin läpi Laura Tuomisen loistavan gadun koskien Freda 42 -talonvaltausliikehdintää sekä Seppo Niemelän kirjan Kansan vallan elvytys.

Pitkästä aikaa kuuntelin myös musiikkia. Youtube ja LastFM ovat hyviä paikkoja sille.

Viime aikoina olen pyörinyt aika paljon tilaisuuksissa ja käynyt läpi materiaalia jossa pohditaan demokratian tilaa. Usein demokratiaa arvioidaan äänestysaktiivisuuden kautta. Äänestysaktiivisuus sinällään on mielestäni huono demokratian, puhumattakaan kansalaisyhteiskunnan mittari. Mikäli äänestysaktiviisuutta haluttaisiin kuitenkin lisätä, olisi erilaisia keinoja tarjolla vaikka kuinka paljon.

Yhtenä mahdollisuutena olisi äänestysvelvollisuus. Tämä on käytössä esimerkiksi Australiassa, Belgiassa, Kreikassa ja Luxemburgissa. Usein äänestysvelvollisuutta kritisoidaan sillä, että se vie mahdollisuuden olla äänestämättä. Ainahan voi kuitenkin äänestää tyhjää. Sanktio kokonaan äänestämättäjättämisestä voisi olla hyvin pieni tai muodollinen (vrt. kypäräpakko pyöräiltäessä tai heijastimen käyttöpakko). Äänestysvelvollisuus voisi olla verrattavissa oppivelvollisuuteen ja asevelvollisuuteen. Eikö edustuksellisen demokratian toteutuminen ole vähintään yhtä arvokas asia?

Mikäli siis on huolissaan äänestysaktiivisuudesta, luulisi olevan valmis kannattamaan äänestysvelvollisuutta. Ihan eri asia on tietysti se, onko äänestysaktiivisuus mikään itseisarvo.

Jätä kommentti