VegFest ja maraton-juoksu

Sunnuntaina kävin aamulla juoksemassa. Jossain jalkapohjissa kutittelee oudolla tavalla maraton-juoksu (http://fi.wikipedia.org/wiki/Maraton). Kunto tuntuu olevan ihan kohdallaan ja mitään erityistä harjoittelua ei ehkä tarvittaisi. Vähän vain rytmin ja matkan vaihtelua aamulenkkeihin.

Olen juossut maratonin parikin kertaa (vuosina 1998 ja 2001), mutta ehkä kolmas kerta vielä, nyt vegaanina, tekisi hyvää. Yksi mainio paikka olisi mennä osoittamaan mieltä moottoriteitä vastaan Viiden tunnelin maratoniin (http://www.kisakallio.fi/uutiset/viidentunnelinmarathon.html).

Iltapäivällä olin Tampereella vetämässä VegFestissä (http://www.vegfest.net/) ympäristöpaneelia. Mainio tilaisuus! Toin puheenvuorossani esille ruuan ympäristövaikutuksia, meneillään olevia tutkimuksia sekä keinoja ympäristöystävällisen ruuan edistämiseksi.

Suomessa yksityisen kulutuksen kasvihuonekaasupäästöistä neljännes aiheutuu elintarvikkeiden kulutuksesta. Ruoka kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin asuminen tai liikenne. Elintarvikepakkauksiin tulisikin saada ilmastomerkinnät. Ruuan ALV-vero voitaisiin parrastaa ympäristövaikutuksten mukaan. Lihalle, juustolle ja talvella pohjoisessa kasvatetuille kasvihuonevihanneksille taas tulisi asettaa haittavero. Julkisiin ruokaloihin, kuten päiväkoteihin, kouluihin, työpaikoille ja vanhainkoteihin tulisi saada lähtökohtaisesti vain ympäristöystävällistä kasvisruokaa.

Lisätietoja ruuan ympäristövaikutuksista meneillään olevista tutkimushankkeista Suomessa:

Suomen luonnonsuojeluliiton ElintarvikeMIPS-hanke:
http://www.sll.fi/luontojaymparisto/kestava/mips/kotimips/elintarvikemips

MTT:n Foodchain – ympäristövaikutukset ruokakorissa: https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/www/Hankkeet/Foodchain/

Mittatikku (YM, SYKE ym.): http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=248986&lan=FI

Illalla olimme Annukan kanssa Kuuran luona lastenvahtina. Puolivuotias tunnistaa jo hyvin ihmisten kasvojen ilmeitä. Itkusta päätellen tuntuikin siltä, että Kuura hiukan vierasti vieraita naamojamme. Kummilapsemme on päässyt aiheeseen liittyvän STT:n videon pääosaan. Käykää katsomassa Kuuraa esimerkiksi Hesarin sivuilta täältä:

http://www.hs.fi/videot/1135238584639

Jätä kommentti