Ajatuksia vuodelle 2008

Seuraavassa joitakin ajatuksia vuodelle 2008. Asiat tietysti tarkentuvat matkan varrella. Tässä kuitenkin niitä näkemyksiä, jotka vallitsevat vuoden vaihtuessa.

Vuosi 2008 alkaa tutkijana Tampereen yliopistolla. Tosin työhuoneeni sijaitsee Helsingin Pasilassa Allianssi-talolla Nuorisotutkimusverkoston tiloissa. Täysipäiväinen väitöskirjan teko ei tosin näillä näkymin jatku kuin tammikuun loppuun asti. Siihen mennessä on tarkoitus saada valmiiksi täsmennetty tutkimussuunnitelma ja talonvaltauksia käsittelevä artikkelikokoelma. Lisäksi osallistun maaliskuussa Sosiologipäiville ja yritän loppuvuoden aikana ehkä hankkiä hiukan lisärahoitusta tulevia vuosia varten.

Työt ympäristö- ja projektipäällikkönä tietoliikennealalla jatkuvat näillä näkymin helmikuussa. Tavoitteena on implementoida kunnianhimoinen ympäristöohjelma. Muuten monet työkuviot ovat vielä auki opintovapaan takia. Vuoden mittaan yritän ehkä kokeilla jotain järjestötyötäkin, mikäli sopiva tilaisuus tarjoutuu.

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen suhteen aktiviteetit Suomen luonnonsuojeluliitossa jatkuvat. Liittohallitus, Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin puheenjohtajuus sekä energia- ja ilmastovaliokunnan puheenjohtajuus tulevat viemään paljon aikaa, mutta tarjoavat toisaalta monia vaikuttamisen paikkoja. Tavoitteena on tänäkin vuonna pistää vapaaehtoistyöhön keskimäärin noin 30 tuntia viikossa palkkatöiden lisäksi sekä kanavoida kaikista nettotuloista hyväntekeväisyyteen vähintään 5-10 prosenttia.

Osallistun Luonnonsuojeluliiton edustajana myös oikeusministeriön Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan työhön. Lisäksi yritän osallistua Maan ystävien toimintaan. Ainakin jatkan kirjoittamista jäsenlehdessä eli Maan ystävässä. Sen sijaan jäsenyys kestävän kehityksen toimikunnassa on katkolla. Jatko on auki. Vuonna 2008 olen jäsenenä myös Vihreiden ympäristötyöryhmässä.

Henkilökohtaisen elämän suhteen askeettinen hedonismi jatkuu vuonna 2008. Tarkoituksena on pyrkiä kasvissyönnin sijaan olemaan niin pitkälle kuin mahdollista vegaani. Juuston ja maidon ekotaakka on sietämätön. Eettisestä näkökulmasta http://www.tehotuotanto.net antaa syyn toimia. Omasta fyysiestä kunnosta ja terveydestä kannattaa myös pitää hyvää huolta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tavoitteena on pyöräillä vuoden 2008 aikana vähintään yli 5000 km, juosta yli 1000 km ja käydä punttisalilla noin 100 kertaa.

Haluaisin oppia myös englannin kielen paremmin – mikäli haluan tehdä väitöskirjaa ja pärjätä kansainvälisissä akateemisen maailman kirjoituskuvioissa, pitäisi oppia ainakin kirjoittamaan kieltä nykyistä paremmin. Kesällä aiomme vierailla Pietarissa ja saaristossa tai sitten lähteä käymään Ugandassa.

Suurena haasteena on kehittyä ihmisenä, viisastua. Rohkeus ja toivo, rakkaus ja onnellisuus sekä vapaus ovat vuoden 2008 sanoja. Urhoollisuus, innostus, energia ja rauhallisuus kuuluvat myös sanakirjani varastoon. Ohjeena olkoon: elämä on epämukavaa, kannattaa vierailla jatkuvasti epämukavuusalueella.

Muidenkin viisausten suhteen yritän kasvaa ihmisenä. Palvele ja auta aina ensin muita, erityisesti niitä, joista voit kaikkein vähiten itse hyötyä. Kiitä sekä niitä, jotka kiitosta ansaitsevat että niitäkin, jotka eivät sitä välttämättä ansaitse. Näin voi voimistaa hyvän aaltoa. Yhteiskunnan onnistumisen perimmäinen mittari on solidaarisuus Gandhin ”viimeistä ihmistä” kohtaan. Kun teen jotain, mietin samalla, auttaako vai heikentääkö se sitä kaikkein heikko-osaisinta.

Lykätty tarpeentyydytys tuottaa tuloksia pidemmällä tähtäimellä paremmin kuin nopea tarpeentyydytys. On parempi katsoa asioita pitkäjänteisemmin. Yritän tehdä myös vähemmän enempiä asioita, jotta voin tehdä enemmän vähempiä asioita. Pyrin kasvattamaan itsessäni sosiaalista herkkyyttä, armollisuutta, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä sekä tekemään ne harvat ja pienet asiat joita teen, huikaisevan hyvin.

Jätä kommentti