Torstai 20.12.2007 – Squat E15 ei antaudu!

Kirjoittelin koko päivän artikkelia valmisteilla olevaan Nuorisotutkimusverkoston (http://www.nuorisotutkimusseura.fi/) talonvaltauksia käsittelevään kirjoituskokoelmaan, jota olemme Mikko Salasuon kanssa toimittamassa. Lisäksi lueskelin ja kommentoin ensimmäisiä saapuneita artikkeleita.

Illalla siirryin kenttätutkimuksen puolelle. Seurasin Elimäenkadun vallattua taloa puolustavaa mielenosoitusta, joka oli määrä alkaa kello 18.00. Aluksi porukka kuitenkin hengaili talon ulkopuolella tai sisällä reilun tunnin verran. Poliisit odottelivat talon tuntumassa muutaman maijan kanssa (tosin alueella oli muutamien kortteleiden päässä yhteensä ainakin kymmenkunta maijaa odottamassa). Lisäksi muutamat toimittajat yrittivät kuvata olematonta toimintaa.

Vähän ennen klo 19.30 porukka lähti liikkeelle. Mukana oli arvioideni mukaan noin 100 mielenosoittajaa. Ensin marssittiin Sturenkatua pitkin Helsinginkadulle ja lopulta päädyttiin Mannerheimintien ja Runebergin kadun risteykseen. Musiikki soi ja meininki oli hyvä. Poliisi käyttäytyi asiallisesti pyrkien ohjaamaan liikennettä sivuun eikä provosoitunut liikaa. Oopperatalon edustan liikenne katkaistiin käytännössä kokonaan kaikista suunnista noin 5-10 minuutin ajaksi. Samalla nähtiin hieno tuliesitys. Tämän jälkeen pienenevä mielenosoituskulkue marssi takaisin Elimäenkadulle, jossa valtauksen eteen sytytettiin tuleen muutama vanha autonrengas vähän ennen kello yhdeksää. Tämän jälkeen valtaajat katosivat – ilmeisesti palatakseen taas jonain lähipäivänä uudestaan.

Poliisi teki aktiivista tiedustelutyötä. Mielenosoittajien joukossa oli ”anarkisteiksi” naamioituneita poliiseja. Lisäksi siviilipukuinen valokuvaaja seurasi kulkuetta yhdessä siviiliauton kanssa (rekisterinumero AYL-467). Seuratessani toimintaa, myös minulta käytiin ottamassa henkilötiedot ylös. Epämiellyttävää.

Mielenosoittajien banderollissa luki osuvasti: ”Sosiaalikeskus vai barbaria – choice is yours”. Siinäpä se.

Lisätietoja löytyy osoitteesta: http://www.valtaus.org

Jätä kommentti