Lisävesivoiman sijaan tuntuvia sähkönhinnan korotuksia

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen on liittynyt niiden joukkoon, jotka vaativat Suomeen vesivoiman tuntuvaa lisärakentamista Vuotoksen ja Kollajan altaiden muodossa.

Suomen luonnonsuojeluliiton linja vesivoiman rakentamisesta on selvä:

Vesivoimaa ei tule rakentaa lisää. Vesivoiman lisätarve perustuu vain sen helppouteen ydinvoiman säätövoimana. Jäljellä oleva virtavesiluonto, mukaan lukien pienten jokien ja purojen koskipaikat, on säästettävä kalataloudellisiin, luonnonsuojelullisiin ja matkailullisiin tarkoituksiin. Tässä käytössä jokien kasvava arvo jakautuu suuremmalle väestöryhmälle. Lisäämällä tehokkuutta nykyisissä turbiineissa, on mahdollista lisätä vesivoiman energiatuotantoa. Tämä tulee tehdä kuitenkin ympäristöystävällisesti.

Mihin ihmeeseen lisäenergiaa oikein tarvitaan? Sähkö on Suomessa halvempaa kuin EU:ssa keskimäärin. Oman kahden hengen kotitaloutemme sähkönkulutus on 890 kWh vuodessa. Ostamme tuulivoimasähköä Etelä-Savon energialta (6,30 sent/kWh + perusmaksu 2,00 eur/kk) ja maksamme siirtomaksua Helsingin Energialle (3,74 sent/kWh + perusmaksu 2,50 eur/kk). Vuodessa maksamme sähkölaskua siis 143,36 euroa. Samaan aikaan sähkö on omassa elämässämme varmasti heti ruuan jälkeen tärkeimpiä hyödykkeitä. Ruokaan käytämme kuitenkin kymmeniä kertoja enemmän rahaa. Käyttäydymme toki niin energiapihisti kuin pystymme, mutta sähkön hinnalla ei ole sen suhteen mitään tekemistä. Kyse on ympäristövalinnoista. Sähkölasku saisi olla vähintään 10-50 kertaa korkeampi ennenkuin hinta rupeaisi ohjaamaan omaa sähkönkulutustamme. Lisää veroja!

Jätä kommentti