Torstai 8.2.2007

Olin aamulla kestävän kehityksen toimikunnan kokouksessa, jossa käytiin läpi eri sidosryhmien esityksiä tulevaan hallitusohjelmaan. Stefan Wallin käytti kokouksessa mielestäni erinomaisen hyvän puheenvuoron! Hänen mukaansa kestävän kehityksen strategiasta tulisi antaa selonteko eduskunnalle. Lisäksi hän ehdotti kuhunkin ministeriöön erillistä kestävän kehityksen työryhmää ja hallinnolle hiilikompensaatioiden maksamista virkamisematkoista. Myös Itämeri ja kestävät kulutus ja tuotantotavat sekä ekologinen verouudistus olivat voimakkaasti esillä Wallinin puheissa. Näyttää siltä, että uuden ympäristöministerin myötä suomalainen ympäristöpolitiikka on hiukan piristynyt. Hyvä!

Pääministeri Vanhanen oli myös tiukkojen päästävähennystavoitteiden kannalla ja lupaili pitkän aikavälin ilmastostrategiatyön käynnistämistä. Tosin hän yritti tökerösti perustella turpeen käyttöä hitaasti uusiutuvana energialähteenä kun Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen tiukkasi hallituksen perusteluita turpeen verotuksen alentamisesta ja takuuhintajärjestelmästä (syöttötariffit). Suomi lataa kaiken toivonsa sen varaan, että turpeen päästökerrointa saadaan laskettua alaspäin EU:ssa. Ihan niinkuin tällä kepulikonstilla turpeen käytöstä tulisi jotenkin hyväksytympää.

Ympäristöministeriön tiedote kokouksesta löytyy täältä.

Kokousmateriaali taas löytyy täältä.

Ympäristöjärjestöjen puolesta kokouksessa pitämäni puhe löytyy kalvoesityksenä täältä.

Päivällä saimme lähtemään myös Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin tiedotteen koskien piirin laajennusta. Taistelu maamme ympäristön tilasta ratkaistaan Etelä-Suomessa!

Iltapäiväksi suuntasin Haikon kartanoon koulutukseen. Kävimme viettämässä mm. kolme minuuttia -110 asteen huoneessa. Aika värisyttävä kokemus.

Jätä kommentti