Nettikiusaaminen kuriin: Seitsemän vinkkiä

Aika monet joutuvat nettikiusaamisen kohteeksi. Kyseessä voi olla harmiton vänkääminen sähköpostissa, blogissa ja sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa tai esimerkiksi loukkaavan materiaalin levittäminen tekaistuilla verkkosivuilla ja valeprofiilien kautta.

Miten sitten suhtautua nettikiusaamiseen?

1. Tunnista kiusaaminen. Wikipedian mukaan ”kiusaaminen on verbaalista, eleellistä tai fyysistä aggressiivista käyttäytymistä, jota esiintyy kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Kiusaaminen on toisen suunnitelmallista alistamista onnettomaan ja voimattomaan mielentilaan. Kiusaaminen on joko suoraa tai välillistä maineen pilaamista.”

2. Suhtaudu välinpitämättömästi. Mikäli mahdollista, kannattaa nauraa, suhtautua välinpitämättömästi, unohtaa ja antaa olla. Kiusaaja kaipaa huomiota. Sitä hänelle ei kannata antaa.

3. Ilmoita asiasta. Kannattaa tehdä ilmoitus mahdollisen sivuston ylläpitäjälle häiriökäyttäytymisestä tai valeprofiilista ja pyytää ystäviäkin tekemään niin.

4. Tee tutkintapyyntö. Kannattaa tehdä poliisille tutkintapyyntö, mikäli asia etenee vakavamman tai pelottavamman toiminnan suuntaan.

5. Ole otettu. Kannattaa olla iloinen saamastaan huomiosta ja siitä, että omilla sanomisilla on painoarvoa.

6. Pyydä apua. Kannattaa olla iloinen niistä oikeista ystävistä, jotka tukevat ja auttavat tarvittaessa.

7. Edistä avoimuutta. Ei kannata antaa valtaa pelon kulttuurille, vaan jatkaa mahdollisimman avointa ja läpinäkyvää toimintaa niin verkossa kuin muuallakin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Nettikiusaaminen kuriin: Seitsemän vinkkiä”

Jätä kommentti

Close Bitnami banner
Bitnami