Kaupat auki vain kerran viikossa

Vihreä Lanka mielipide 27.11.2009

Kaupat auki vain kerran viikossa

Eduskunta hyväksyi vähittäiskauppojen uudet aukioloajat. Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että ihmisten on helpompi tehdä ostoksia silloin kun huvittaa.

Pienille kaupoille ja erikoismyymälöille, kuten kasvisruokakaupoille, päätös tarkoittaa kiristyvää kilpailua. Samalla kulutus ja liikenne lisääntyvät kun ihmiset voivat tehdä myös sunnuntaisin pyhiinvaellusmatkoja ostoskeskustemppeleihin.

Parhaimmillaan kauppojen hävikki kuitenkin pienenee, ja ehkä sunnuntaiaukiolot työntekijöille maksettavien pyhäkorvausten myötä jopa nostavat hintoja aavistuksen verran.

Vaikka kuluttajilla ei olekaan aiempaa enemmän rahaa, aukiolon laajentamisen myötä ihmisillä on kuitenkin jälleen hiukan enemmän mahdollisuuksia tehdä turhia heräteostoksia.

On ilahduttavaa, että niin moni kansanedustaja äänesti esitystä vastaan tai jätti kokonaan äänestämättä. Erityinen kiitos Erkki Pulliaiselle, Kirsi Ojansuulle ja Johanna Karimäelle, jotka äänestivät rohkeasti esitystä vastaan.

En voi ymmärtää, miten ympäristöasioista kiinnostunut kansanedustaja on voinut äänestää esityksen puolesta.

Kertokaa te, jotka olette esitystä kannattaneet.

Kulutukseen vaikuttavat yleensä saatavuus ja hinta. Kauppojen sunnuntaiaukiolot lisäävät näin vääjäämättömästi luonnonvarojen kulutusta ja ihmisten kauppamatkoja. Helsingin Sanomien otsikko oli paljon puhuva: ”Myyjät iloitsevat, kun uudet iltalisät ehtivät jo joulukauppaan.”

Useimmiten kauppa haluaa myydä meille pelkkää tyytymättömyyttä ja turhakkeita. Esimerkiksi Ruotsin kansanterveyslaitoksen mukaan ravitsemuksen kannalta turhiin elintarvikkeisiin kuluu jopa 40 prosenttia ruokakuluista.

Kestävien ruokavalintojen tekeminen onnistuu helpoiten vähentämällä lihan syöntiä ja viihdesyömistä.

Minulle sopisi hyvin, että suurin osa kaupoista olisi auki vain yhtenä päivänä viikossa. Keskitetään tärkeät hankinnat yhdelle päivälle ja vietetään laadukasta arkea työn, harrastusten ja ystävien parissa viikon muina päivinä. Suunnitelmallisuus lisääntyisi ja turhat heräteostokset jäisivät pois.

Älä osta mitään -päivää vietetään tänään perjanaina 27. marraskuuta. Itse kannustan kaikkia heittäytymään shoppailuvapaalle niin monena päivänä viikossa kuin mahdollista. Ensi töikseen voi liimata ”Ei mainoksia, kiitos!” -tarran oveen.

Leo Stranius
Pääsihteeri
Luonto-Liitto

Jätä kommentti