Luonnonsuojelulaki etenee eduskuntaan – mihin yrityksissä kannattaa varautua?

Tämän hallituksen yksi kaikkein tärkeimmistä hankkeista saatiin eteenpäin, kun luonnonsuojelulain uudistus eteni 12.5.2022 eduskunnan käsittelyyn.

Seuraavassa muutama näkökulma (1) luonnonsuojelulain uudistukseen, (2) yritysten luontotyöhön eli miten yrityksissä kannattaa lähteä ratkaisemaan luontokatoon liittyviä kysymyksiä sekä (3) ekologiseen kompensaatioon.

1. Luonnonsuojelulain uudistus tuo mukanaan paljon hyvää, mutta enemmän tarvitaan

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan hyvää laissa on mm uhanalaisten lajien ja luontotyyppien parempi huomioiminen, ilmastonmuutokseen sopetuminen, alueelliset luonnonsuojelun toimeenpanosuunnitelmat ja Suomen luontopaneelin aseman vakiinnuttaminen.

Laki turvaisi myös kansallispuistot ja luonnonpuistot kaivostoimintaan tähtäävältä malminetsinnältä. Lisäksi lakiin tulee ekologisen kompensaation mahdollisuus.

Parannettavaa on kuitenkin vielä melkoisesti. Esimerkiksi WWF Suomen mukaan yritysten ja yksityishenkilöiden selvilläolovelvollisuutta ja huomioonottamisvelvoitetta tulisi vahvistaa. Käytännössä siis toimijoiden tulisi tuntea paremmin luontovaikutuksensa ja myös huomioida ne omassa toiminnassaan.

Toki kritiikkiäkin löytyy. MTK vastustaa sitä, että eräiden luontotyyppien suojelu tulisi suoraan laista sen sijaan, että asia olisi viranomaispäätösten varassa. MTK pitää myös ekologista kompensaation mahdollisuutta ongelmallisena, koska asiaa ei ole vielä pilotoitu tarpeeksi.

Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan kesällä 2023 ja se kumoaa vanhan lain vuodelta 1997.

Valitettavasti luontokatoa uusi laki ei pysäytä. Siihen tarvitaan vielä paljon järeämpiä toimia. Suomen lajeista joka yhdeksäs ja luontotyypeistä joka toinen on uhanalainen.

Luonnonsuojelulain uudistus ei tietysti ole ainoa hanke, jolla luontokatoon yritetään poliittisten päättäjien toimesta vastata.

Parhaillaan neuvotellaan YK:n biodiversiteettisopimuksen päivittämisestä, jonka tavoitteena on pysäyttää luontokato vuoteen 2030 mennessä. Osana tätä valmistellaan EU:n biodiversiteettistrategiaa. Lisäksi EU:n taksonomia huomioi biodiversiteettiä ja luonnon monimuotoisuus on enenevässä määrin mukana mukana myös ilmastotoimissa.

2. Mistä aloittaa yrityksen luontotyö?

Yrityksille luontokato on olennainen elämän ja kuoleman kysymys ainakin kolmesta eri näkökulmasta.

Ensinnäkin luontokato ja sukupuuttoaalto uhkaavat olemassaolomme perustaa. Tätä alleviivaa niin ilmastokriisi, Planetary Boundaries, World Economic Forumin Global Risks Report kuin monet muutkin selvitykset. Kuolleella planeetalla ei ole liiketoimintaa.

Toisekseen kaikki liiketoiminta on riippuvaista ekosysteemipalveluista. Oli kyse sitten raaka-aineiden saatavuudesta tai toimitusketjuista. Luontoperustaiset riskit lisääntyvät ja olisi hölmöä jättää ne huomioimatta.

Kolmanneksi lainsäätäjät ja muut sidosryhmät pakottavat toimimaan. Olis kyse sitten YK:n biodiversiteettineuvotteluista, EU:n biodiversiteettistrategiasta, EU-taksonomiasta ja sen myötä rahan hinnasta ja kustannuksista, uusista raportointivaatimuksista tai kansallisesta lainsäädännöstä. Biodiversiteetti tulee kaikkialta. Myös asiakkaat, kilpailijat, omistajat, sijoittajat ja rahoittajat, työntekijät, kansalaisjärjestöt, julkinen sektori ja media/toimittajat odottavat toimia.

Mitä sitten kannattaisi tehdä? Tässä jokaiselle organisaatiolle tai yritykselle kolme ensimmäistä askelta luontokadon vähentämiseksi ja tilanteen haltuun ottamiseksi omassa organisaatiossa:

  • Kasvata biodiversiteettiosaamistasi
  • Tunnista yrityksesi luontovaikutukset ja -riippuvuudet
  • Aseta biodiversiteettitavoitteet ja luo strategia

Sitten kun ensimmäiset askeleet on otettu, kannattaa asettaa tieteeseen perustuvia luontotavoitteita sekä tavoittella nettopositiivisuutta.

Käytännössä nettopositiivisuus tarkoittaa sitä, että organisaatio hallinnoi enemmän maapinta-alaa, joka on luonnontilassa tai jossa tuetaan herkkiä ja uhanalaisia lajeja, kuten pölyttäjiä, kuin rakennettua ja jatkuvan muokkauksen kohteena olevaa maapinta-alaa.

Noin 30-50 prosenttia maapallon pinta-alasta pitäisi pystyä jättämään ihmistoiminnan ulkopuolelle.

Arvokkaiden luontoalueiden tunnistus edellyttää yleensä kartoitusta ja toimintasuunnitelmaa yhteistyössä tutkijoiden kanssa. Suurimmat vaikutukset tulevat usein hankinnoista ja energiankäytöstä. Nämä pitäisi olla selvitetty ja minimoitu sekä tarpeen mukaan hyvitetty ekologisella kompensoinnilla. Myös omaa maankäyttöä voi hyvittää ekologisella kompensoinnilla.

Esimerkiksi ilmastonmuutoksen edelläkävijät ovat ottaneet käyttöön organisaation sisäisen hinnan hiilidioksidipäästöille. Sama mekanismi voisi toimia myös luontovaikutusten suhteen. Organisaatio voi asettaa hinnan omille päästöilleen ja luontovaikutuksilleen sekä ohjata tätä kautta saadut varat luontoa ja ilmastoa tukeviin investointeihin, selvityksiin, hankkeisiin ja hyväntekeväisyyteen.

Hyvä alku on sitoutuminen Science-Based Targets for Nature –aloitteeseen.

3. Mitä pitäisi huomioida ekologisessa kompensaatiossa?

Lopuksi vielä ekologisesta kompensaatiosta, joka varmasti nousee tulevina vuosina yhdeksi keskeiseksi työkaluksi yritysten vastuullisuustyössä haluttiin sitä tai ei.

Ekologinen kompensaatio tarkoittaa siis sitä, että toiminnasta elinympäristölle aiheutettu haitta hyvitetään parantamalla elinympäristön tilaa jossain muualla silloin kun ennaltaehkäisevä ympäristövaikutusten minimointi ei ole riittävää luontotyyppien tai lajien elinympäristön heikentämisen estämiseksi.

Tähän liittyen on tärkeää muistaa muutama näkökohta.

Ekologinen kompensaatio ei sovellu arvokkaimpiin luontokohteisiin: ne ovat korvaamattomia, eikä niitä saa heikentää kompensaatiojärjestelmän avulla. Kompensaatiota ei tule voida käyttää luonnonsuojelualueiden, kaavojen suojeluvarausalueiden, lailla suojeltujen lajien esiintymien luontotyyppien, muiden kansallisesti tai kansainvälisesti arvokkaiksi määriteltyjen luontoalueiden tai uhanalaisten lajien esiintymien heikentämiseen.

Lähtökohtana on oltava että kompensaation kohteena olevan elinympäristön tai luontotyypin kokonaistilanne pysyvästi paranee kompensaatiotoimenpiteen ansiosta alkutilanteeseen nähden.

Ekologisen kompensaation tulee ensisijaisesti kohdistua samaan elinympäristöön tai luontotyyppiin samalla luonnonmaantieteellisellä alueella kuin heikennys.

Ekologisen kompensaation on oltava kestoltaan vähintään yhtä pitkä kuin hyvitettävä haitta. Käytännössä, koska haitat useimmissa hankkeissa ovat pysyviä, kompensaationkin on oltava pysyvä.

Saastuttaja maksaa -periaatteen mukaan lienee selvää, että ekologisen kompensaation pitäisi olla pakollista kaikille.

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli